Ασφαλιστικό : Τι αλλάζει στις ασφαλιστικές εισφορές

Δημοσιεύτηκε στις 11/11/2019 23:52

Ασφαλιστικό : Τι αλλάζει στις ασφαλιστικές εισφορές

Το τελικό σχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και ένα νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για μη μισθωτούς και μισθωτούς, συνολικά για 1,5 εκ. μισθωτούς και 1,4 εκ. ελεύθερους επαγγελματίες-αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

Το υπουργείο Εργασίας πρόκειται να καταθέσει τον Ιανουάριο του 2020  το νέο ασφαλιστικό χάρτη.

 

Η κυβέρνηση θέλει να ετοιμάσει το ταχύτερο δυνατό το νέο ασφαλιστικό και να έχει καταθέσει το νέο σχέδιο νόμου, προκειμένου αφενός να μην υπάρξει κενό, μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και αφετέρου να πάψει η «αιμορραγία» δεδομένου ότι οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών είναι ουσιαστικά στον αέρα.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έκρινε πως το ύψος των εισφορών που χρεώνονται σε 1,4 εκατ. αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους είναι αντισυνταγματικό καθώς υπολογίζεται στο 20% -δεν έχει ενσωματωθεί στο σκεπτικό του Ανωτάτου Δικαστηρίου η τελευταία αλλαγή του 2019, με την οποία η εισφορά έπεσε από 20% στο 13,33%- του εισοδήματός τους.

Το ασφαλιστικό

Άλλωστε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής κάνοντας λόγο για ένα ασφαλιστικό με θετικό πρόσημο που θα είναι απλό και δίκαιο.

Χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα προσαρμοστεί στις αποφάσεις του ΣτΕ για το ασφαλιστικό και υπογράμμισε πως το σύνολο, που θα υπάρχει από τις ασφαλιστικές εισφορές με το νέο ασφαλιστικό και την φορολογική μεταρρύθμιση, θα είναι σημαντικά θετικό.

Σύμφωνα και με τα όσα έχει αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης το νέο σύστημα θα αποσυνδέσει τις εισφορές με το εισόδημα, και θα επαναφέρει τις ασφαλιστικές κλάσεις, οι οποίες πιθανότατα θα είναι τρεις για τους μη μισθωτούς.

Έτσι, από το 2020 θα τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για το 1,4 εκατ. μη μισθωτών, οι οποίοι καλούνται εντός του 2019 να εξυπηρετούν κανονικά τις εισφορές του ΕΦΚΑ όπως αναρτώνται κάθε μήνα, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

H κατώτερη ασφαλιστική κλάση θα είναι υψηλότερη από τη σημερινή κατώτερη εισφορά που ανέρχεται μαζί με την εισφορά υγείας και τα 10 ευρώ για ανεργία σε 185,18 ευρώ (20% επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ για κύρια ασφάλιση, 6,95% επί του ίδιου ποσού για εισφορά υγείας και 10 ευρώ τον μήνα για τον λογαριασμό ανεργίας).

Σύμφωνα βέβαια με τον κ. Βρούτση, οι αλλαγές στις εισφορές μαζί με τη φορολογική επίδραση της μείωσης του φόρου της πρώτης κλίμακας των 10.000 ευρώ στο 9% από 22% από το 2020 θα έχουν εν τέλει θετικό αποτέλεσμα στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών.

Οι ασφαλιστικές εισφορές

Πιο αναλυτικά, οι μηνιαίες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων από τον Ιανουάριο του 2020:

– Θα υπολογίζονται εντελώς ανεξάρτητα από το εισόδημα το οποίο δηλώνουν στην Εφορία

Αυτό σημαίνει πως θα θεσπισθούν νέες προκαθορισμένες «κλάσεις», για όλους ανεξαιρέτως τους επαγγελματίες ασφαλισμένους στον τέως ΟΑΕΕ και στο τέως ΕΤΑΑ (μέλη εταιρειών, ατομικούς επιχειρηματίες, «μπλοκάκηδες» με πάνω από 2 εργοδότες) με ποσά τα οποία θα είναι σταθερά κάθε μήνα.

Έτσι θα πάψει ο υφιστάμενος υπολογισμός των εισφορών με βάση το πιο πρόσφατα εκκαθαρισμένο φορολογητέο εισόδημα από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας το οποίο ισχύει από 1/1/2017.

Οι σχεδιαζόμενες εισφορές, σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ» από στελέχη των Ταμείων, στο κατώτατο επίπεδό τους, θα ανέρχονται γύρω στα 185 ευρώ/μήνα (δηλαδή λίγο υψηλότερες σε σχέση με τις υφιστάμενες ελάχιστες εισφορές των 175 ευρώ), ενώ οι επόμενες «κλάσεις» βρίσκονται ακόμα υπό εξέταση με σενάρια να μιλούν για 2 ή 3 ακόμα. Το νέο σύστημα, σε συνδυασμό με τις μειώσεις των φόρων θα ωφελήσει όλους τους αυταπασχολούμενους, ιδίως όσους αυταπασχολούμενους δηλώνουν πάνω από 15.000 ευρώ.

– Θα αποσυνδεθούν πλήρως από το ύψος και την εξέλιξη του εκάστοτε κατώτατου μισθού

Τούτο ισοδυναμεί με το ότι οι νέες κατώτατες εισφορές των επαγγελματιών θα είναι «μόνιμα» στο ύψος που θα καθορισθούν από το 2020 και έπειτα.

Έτσι δεν θα αυξάνονται κάθε χρόνο μαζί με την εκάστοτε αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Υπενθυμίζεται πως από το 2017 οι κατώτατες εισφορές υπολογίζονται κάθε χρόνο ως ποσοστό (26,9%) επί του κατώτατου μισθού.

Το εν λόγω σύστημα οδήγησε, τον περασμένο Φεβρουάριο, σε αύξηση σχεδόν 11% των κατώτατων εισφορών, λόγω της ανάλογης αύξησης του κατώτατου μισθού. Έτσι οι εν λόγω εισφορές ανήλθαν από τα 157 ευρώ στα 175 ευρώ.

Σε αύξηση τον Ιούλιο του 2020 θα οδηγούνταν οι κατώτατες εισφορές των αυταπασχολούμενων σε περίπτωση που αυξανόταν (π.χ. 4%) και πάλι ο κατώτατος μισθός.

Αυτό, όμως, δεν θα συμβεί καθώς το υπ. Εργασίας έχει αποφασίσει, με νέα διάταξη, να αποσυνδέσει άπαξ διαπαντός τις κατώτατες εισφορές των επαγγελματιών από τις κατώτατες αποδοχές των μισθωτών.

– Θα προκύπτουν ανεξάρτητα από τα έτη ασφάλισης κάθε απασχολούμενου

Με άλλα λόγια, όπως ερμηνεύουν νομικοί κύκλοι τον σχεδιασμό για αποσύνδεση των εισφορών από τα έτη ασφάλισης, ο κάθε αυτασφαλισμένος, κάθε χρόνο, θα επιλέγει την «κλάση» των εισφορών στην οποία θα υπαχθεί, ανάλογα με τη δική του βούληση.

Έτσι, οι ασφαλιστικές «κλάσεις» θα είναι ίδιες για όλους ανεξάρτητα με τα έτη ασφάλισής τους (σε αντίθεση με ό,τι αρχικά είχαν σκεφθεί αρμόδια στελέχη του υπ. Εργασίας).

Εξυπακούεται, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, πως όσο υψηλότερη ασφαλιστική «κλάση» επιλέξει ένας αυτασφαλισμένος, τόσο υψηλότερη κύρια σύνταξη θα λάβει μελλοντικά.

Η σχεδιαζόμενη διάταξη, όπως αναφέρει το capital έρχεται σε ρήξη με το σύστημα το οποίο ίσχυε προ του 2017, σύμφωνα με το οποίο οι «κλάσεις» των εισφορών ανέβαιναν ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

 

© Πηγή: In.gr