Ασφαλιστικό: Κλιμακώνεται η τιμωρία των ανδρών – Παγιώνεται ο αποκλεισμός των γυναικών

Δημοσιεύτηκε στις 25/10/2024 19:45

Ασφαλιστικό: Κλιμακώνεται η τιμωρία των ανδρών – Παγιώνεται ο αποκλεισμός των γυναικών

Μέσα σε μια 2ετία άλλαξαν όλα τόσο ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης όσο και στους λόγους «εξόδου», αλλά και «επανόδου» στην εργασία.

Ένα ζήτημα όμως παραμένει σταθερό: η εξάρτηση των γυναικών από τους συζύγους τους ακόμη και στη μεγάλη ηλικία. Στοιχείο που οδηγεί στην υπόθεση ότι η «ανοχή» σε περιστατικά οικογενειακής βίας εκ μέρους των γυναικών, τα οποία εξελίσσονται και ως γυναικοκτονίες, έχουν σχέση με την «υπομονή» για οικονομικούς λόγους (εξάρτηση).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) η μέση ηλικία συνταξιοδότησης ήταν μόλις το 58ο έτος και 6 μήνες το 2023 (αφορά σε ερωτηματολόγιο για όλους όσοι ήταν συνταξιούχοι εκείνη τη χρονιά και είχαν «εξέλθει» τα προηγούμενα χρόνια).

Εν τω μεταξύ, από πέρυσι έχουν καταργηθεί τα ενδιάμεσα -πιο ευνοϊκά- ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης και, πλέον, πριν το 62ο έτος της ηλικίας (με 40 έτη ασφάλισης) ή το 67ο (απώτερο έτος συνταξιοδότησης) δεν εξέρχεται κανείς. Πλην όσοι/ες βγαίνουν με τα παλαιά ηλικιακά όρια (τα οποία είχαν θεμελιώσει νωρίτερα).

Αλλά και αυτό το μέσο ηλικιακό όριο εξόδου μέχρι το 2023 (58 και 6) οφείλεται κυρίως στους αγρότες, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται αναποδράστως στο 67ο έτος, αλλά και τους εργαζόμενους κατώτερου μορφωτικού επιπέδου. Διαφορετικά θα είχαμε ακόμη πιο… νεανικά ηλικιακά ώρια συνταξιοδότησης. Οι μορφωμένοι (πτυχιούχοι), αλλά και οι απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσες (ΔΕ), έσπευδαν να βγουν νωρίτερα (57 και 3 οι πτυχιούχοι και 57 κα 1 οι απόφοιτοι Λυκείου αντίστοιχα). Ίσως γιατί ένα μεγάλο μέρος των εν λόγω κατηγοριών απασχολούνταν στο δημόσιο τομέα…

Ως προς τα οικονομικά δεδομένα, η συνταξιοδότηση ήταν η μόνη επιλογή για σχεδόν 1 στους 4 «απόμαχους». Το 23,9% ήταν άνεργο λίγο ή περισσότερο καιρό πριν την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.

Αλλά οικονομικοί είναι και οι λόγοι επιστροφής (των συνταξιούχων) στην εργασία. Σχεδόν 1 στους 2 (46,9%) που επανεντάσσεται στην εργασία ή παραμένει σε αυτή (χωρίς διακοπή) μετά τη συνταξιοδότηση, οδηγηθήκαν σε αυτή την επιλογή είτε γιατί ήταν αναγκαίο για βιοπορισμό είτε γιατί συνέφερε (οικονομικά). Υπάρχει όμως και ένα σημαντικό ποσοστό (25,8%) που εργάζεται γιατί του αρέσει η απασχόλησή του κι θέλει να μείνει δραστήριος.

Ως προς τη φυλετική σύνθεση των συνταξιούχων, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, μόλις 1 στις 4 γυναίκες ηλικίας 64 ετών έπαιρνε σύνταξη το 2023, ενώ οι άνδρες στην ίδια ηλικιακή κατηγορία ήταν σχεδόν διπλάσιοι (44,5%).

Ακόμη χειρότερα, στην ηλικία των 74 ετών μόλις το 63,7% των γυναικών ελάμβανε σύνταξη, έναντι του 90% των ανδρών.

Και οι γυναίκες σε αυτή την (προχωρημένη) ηλικία (των 74 ετών), ενώ δεν έχουν πόρους να βιοποριστούν, δεν δικαιούνται ούτε σύνταξη ανασφάλιστου ηλικιωμένου. Ακριβώς γιατί λαμβάνει σύνταξη ο σύζυγος.

Η σχετική πρόβλεψη ορίζει ότι μπορεί ο ένας σύζυγος να έχει εισόδημα έως 8.636 ευρώ το χρόνο και να λαμβάνει ο έτερος των συζύγων σύνταξη ανασφάλιστου, αλλά αυτά τα εισοδήματα πρέπει να προέρχονται από εργασία, ελευθέριο επάγγελμα κ.λπ.

Όταν πρόκειται λαμβάνει σύνταξη πάνω από 400 ευρώ, ακυρώνεται το δικαίωμα για χορήγηση επιδόματος (οικονομικής ενίσχυσης) στον έτερο σύζυγο που δεν έχει καθόλου εισόδημα…

iediseis.gr