Αποταμίευση: 4 σημαντικοί λόγοι για να βάζετε στην άκρη χρήματα

Δημοσιεύτηκε στις 26/12/2024 14:00

Αποταμίευση: 4 σημαντικοί λόγοι για να βάζετε στην άκρη χρήματα

Κατά γενική ομολογία, είναι σοφό να αποταμιεύετε για μια δύσκολη μέρα – αλλά γιατί, ακριβώς; Αφού εν μέσω ακρίβειας δεν έχουν όλοι άφθονα χρήματα για να βάζουν στην άκρη.

Αν και η εξάρτηση από την πιστωτική κάρτα για έκτακτες ανάγκες μπορεί να λειτουργήσει για κάποιους, μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε πρόβλημα χρέους με ακριβές συνέπειες, αν δεν είστε προσεκτικοί. Αντίθετα, η δημιουργία ενός ταμείου αποταμίευσης έχει πολλά οφέλη που δεν είναι πάντα προφανή.

4 λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να αποταμιεύετε χρήματα

Αν αναρωτιέστε αν αξίζει να αποταμιεύετε ό,τι περισσεύει, εδώ είναι πέντε λόγοι που αποδεικνούν γιατί είανι σημαντικό:

Είναι σωσίβιο κατά τη διάρκεια οικονομικών εκτάκτων καταστάσεων: Αν χάσετε τη δουλειά σας, τι θα κάνετε; Πώς θα πληρώνετε για το σπίτι, τους λογαριασμούς και τα τρόφιμα;

 

 

Ακόμη και αν η δουλειά σας φαίνεται σταθερή, είναι σημαντικό να σκεφτείτε αυτό το σενάριο. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Μινεάπολις αναφέρει ότι σχεδόν το ήμισυ των Αμερικανών ενηλίκων δεν θα μπορούσαν να καλύψουν τα καθημερινά τους έξοδα αν έχαναν το εισόδημά τους για τρεις μήνες.

Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να έχετε κάποια χρήματα στην άκρη, που θα σας φανούν χρήσιμα, κατά τη διάρκεια οικονομικών εκτάκτων καταστάσεων. Ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης μπορεί να καλύψει τα βασικά μηνιαία έξοδα ώστε να μην χάσετε πληρωμές ή να μπλέξετε σε ακριβό χρέος, έως ότου καταφέρετε να επανέλθετε.
Σας βοηθά να πετύχετε μεγάλους στόχους: Η αποταμίευση χρημάτων μπορεί να σας βοηθήσει και σε στόχους που δεν είναι επείγοντες αλλά απαιτούν αρκετό κόστος.

Αν, για παράδειγμα, η αγορά σπιτιού είναι μέρος του μακροπρόθεσμου πλάνου σας, τότε πιθανότατα θα χρειαστείτε προκαταβολή. Σύμφωνα με την Redfin, ο μέσος αγοραστής βάζει 18,6% της τιμής αγοράς του ακινήτου ως προκαταβολή. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να συγκεντρώσετε αυτά τα χρήματα, αλλά θα φτάσετε εκεί γρηγορότερα αν ξεκινήσετε τώρα.
Μειώνει την εξάρτησή σας από δανεικά χρήματα: Όταν δεν έχετε τα χρήματα να καλύψετε μια δαπάνη — είτε είναι προγραμματισμένη είτε απροσδόκητη — μπορεί να σκεφτείτε να δανειστείτε χρήματα. Ωστόσο, το κόστος του δανεισμού είναι υψηλό και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομική αβεβαιότητα.

Δανειζόμενοι χρήματα μέσω πιστωτικής κάρτας ή δανείου, π.χ., επιβαρύνεστε με τόκους και πιθανά έξοδα, αυξάνοντας το ποσό που ξοδεύετε.
Δημιουργεί σταθερότητα και επιτυχία για το μέλλον: Η διατήρηση ενός άνετου τρόπου ζωής στην σύνταξη απαιτεί σωστό προγραμματισμό και υπομονή κατά τη διάρκεια των εργασιακών χρόνων σας. Μπορεί να είναι δύσκολο να προτεραιοποιήσετε την αποταμίευση για κάτι που φαίνεται τόσο μακρινό, αλλά κάποια στιγμή θα θέλετε να συνταξιοδοτηθείτε — και θα είστε ευγνώμονες που αποταμιεύατε όλα αυτά τα χρόνια για αυτόν τον σκοπό.
Tips για αποταμίευση χρημάτων

Τώρα που καταλαβαίνετε γιατί είναι σημαντικό να αποταμιεύετε χρήματα, πώς μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για επιτυχία στην αποταμίευση. Εδώ είναι μερικές ιδέες:

Ανοίξτε έναν λογαριασμό υψηλής απόδοσης: Ένας λογαριασμός υψηλής απόδοσης είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που σας επιτρέπει να κερδίζετε υψηλότερο επιτόκιο για τα αποταμιευμένα χρήματα, ενώ διατηρείτε εύκολη πρόσβαση στα κεφάλαιά σας.
Ρυθμίστε αυτόματες καταθέσεις: Σκεφτείτε να ζητήσετε από τον εργοδότη σας να κατευθύνει ένα ποσοστό του μισθού σας απευθείας στον λογαριασμό αποταμίευσής σας. Συνήθως, μπορείτε να καθορίσετε το ποσοστό ή το ποσό που θέλετε να κατατίθεται κάθε φορά.
Ξεκινήστε με μικρά ποσά: Αν είστε νέοι στην αποταμίευση, μην αισθάνεστε πίεση να αποταμιεύετε μεγάλα ποσά αμέσως. Ξεκινώντας με μια μικρή, επαναλαμβανόμενη κατάθεση – όπως 5 ευρώ την εβδομάδα – θα σας βοηθήσει να μπείτε στη συνήθεια της αποταμίευσης και να κερδίσετε αυτοπεποίθηση στη διαδικασία.
«Σφίξτε» τον προϋπολογισμό σας: Για να επιταχύνετε τις προσπάθειες αποταμίευσης, επανεξετάστε τα προαιρετικά έξοδα και δείτε τι μπορείτε να κόψετε, όπως μια συνδρομή για streaming ή γυμναστήριο που δεν χρησιμοποιείτε. Μετά τη διακοπή τους, μεταφέρετε τα χρήματα που θα ξοδεύατε σε αυτά τα έξοδα στο ταμείο αποταμίευσης.

Πηγή:imerisia.gr