Από τη Berkshire με αγάπη – Η ιστορία μιας επικής οικονομικής δωρεάς και ο ρόλος του Γουόρεν Μπάφετ

Δημοσιεύτηκε στις 03/03/2024 10:58

Από τη Berkshire με αγάπη – Η ιστορία μιας επικής οικονομικής δωρεάς και ο ρόλος του Γουόρεν Μπάφετ

Μία δωρεά ύψους 1 δισ. δολαρίων έγινε η αιτία να αποκαλυφθεί μια ιστορία φιλίας, φιλανθρωπίας και υπευθυνότητας ανάμεσα στον Γουόρεν Μπάφετ και την οικογένεια Γκέτεσμαν. Ειδικότερα η Ρουθ Γκέτεσμαν αποφάσισε ότι θα ήταν σωστό να δωρίσει το συγκεκριμένο ποσό στο Albert Einstein College of Medicine για να καλύψει τα δίδακτρα κάθε φοιτητή στο διηνεκές, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι μελλοντικοί γιατροί της σχολής δεν θα χρειάζεται πλέον να πληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για την ιατρική τους εκπαίδευση.

Το εξαιρετικό αυτό δώρο που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, δεν ήρθε σαν πυροτέχνημα, αφού προετοιμαζόταν επί δεκαετίες χωρίς τυμπανοκρουσίες. Η Ρουθ Γκέτεσμαν, 93 ετών σήμερα, εντάχθηκε στη συγκεκριμένη σχολή το 1968, λίγο καιρό μετά τον εκλιπόντα σύζυγό της, ο οποίος γνώρισε τον Γουόρεν Μπάφετ και δημιούργησαν μια φιλική σχέση που εξελίχθηκε σε μια επιχειρηματική συνεργασία, μια επική επένδυση και, τώρα, σε μια ιατρική σχολή χωρίς δίδακτρα.

«Δεν έχω δει ποτέ κανέναν να συμπεριφέρεται καλύτερα με ένα δισεκατομμύριο δολάρια», δήλωσε ο Μπάφετ στην Wall Street Journal. Δικαίως – οι Γκέτεσμαν ήταν μεταξύ των φίλων και συνεργατών του Μπάφετ που είδαν τις πρώιμες επενδύσεις τους στην Berkshire να μετατρέπονται επί δεκαετίες σε εκατομμύρια και μερικές φορές σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι μετοχές τάξης Α της Berkshire διαπραγματεύονται σήμερα πάνω από 600.000 δολάρια η καθεμία, από περίπου 150 δολάρια όταν ο Γκέτεσμαν απέκτησε τις μετοχές του μέσω μιας συγχώνευσης. Οι μετοχές κατηγορίας Β της εταιρείας κυκλοφόρησαν το 1996 και διαπραγματεύονται γύρω στα 400 δολάρια.

Η εγγενής φιλανθρωπία

Η Ρουθ Λέβι μεγάλωσε στη Βαλτιμόρη με τις τρεις αδελφές της, τον πατέρα της που διατηρούσε μια οικογενειακή επιχείρηση κατασκευής αχυρένιων καπέλων και τη μητέρα της που εκτός από νοικοκυρά, εργαζόταν ταυτόχρονα για το τμήμα πρόνοιας της πόλης και τον οργανισμό υιοθεσίας μαύρων παιδιών. Η φιλανθρωπία ήταν στο αίμα της Ρουθ. Πριν γεννηθεί, οι γονείς της ήταν μεταξύ των ιδρυτών ενός προγράμματος υποτροφιών στο Μέριλαντ, το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται ακόμη και σήμερα.

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές που άφησαν το δικό της στίγμα στη ζωή της Ρουθ, ήταν περίπου στα 10 της χρόνια όταν η οικογένειά της φιλοξένησε ένα άλλο 10χρονο κορίτσι που διέφευγε από τη ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Δεν αποχαιρέτησε ποτέ τους γονείς της και δεν ήξερε αν θα ζούσαν μετά τον πόλεμο», ανέφερε η Ρουθ Γκέτεσμαν, τονίζοντας πως «αυτό ξεκίνησε μια διαδικασία να βλέπουμε τους άλλους και να νιώθουμε τον πόνο τους».

Όταν αποφοίτησε από το Barnard College το 1952, η Ρουθ δυσκολεύτηκε να βρει δουλειά που να της ταιριάζει. Εργάστηκε για λίγο ως βοηθός συντάκτη σε ένα περιοδικό τροφίμων και προσπάθησε να σπουδάσει γραμματέας, αλλά τίποτα από τα δύο δεν της ταίριαξε. Εγγράφηκε στο Κολέγιο Δασκάλων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, όπου πήρε ένα μεταπτυχιακό και στη συνέχεια διδακτορικό στην εκπαιδευτική ψυχολογία. Το 1968, εντάχθηκε στο Κέντρο Αξιολόγησης και Αποκατάστασης Παιδιών στο Einstein, όπου και εργάστηκε.

Εκεί είχε την ευκαιρία να αναπτύξει προγράμματα αξιολόγησης και θεραπείας για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για τον αναλφαβητισμό ενηλίκων.

Στη Wall Street και τον Γουόρεν Μπάφετ

Εν τω μεταξύ, γνώρισε τον Σάντι Γκέτεσμαν το 1948 και παντρεύτηκαν το 1950, όταν εκείνος αποφοίτησε από τη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων και πήγε να εργαστεί στη Wall Street. Ήδη από τις αρχές της καριέρας του, άκουγε για έναν τύπο στην Ομάχα της Νεμπράσκα που είχε παρόμοια εμμονή με εκείνον για την αγορά υποτιμημένων μετοχών. Το όνομά του ήταν Γουόρεν Μπάφετ. Συναντήθηκαν το 1962 και συνέχισαν να μιλούν για τα επόμενα 60 χρόνια.

Σε μια συνέντευξή του το 2016 στο σκηνοθέτη Peter Kunhardt, ο οποίος σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ του HBO «Becoming Warren Buffett», ο Γκέτεσμαν αποκάλυψε πως η προσωπική τους φιλία μετατράπηκε σε επαγγελματική σχέση το 1966, όταν ο Μπάφετ έψαχνε εταιρείες για να αγοράσει και ο Γκέτεσμαν του τηλεφώνησε με την ιδέα να αποκτήσει ένα πολυκατάστημα στη Βαλτιμόρη.Ήταην το Hochschild Kohn που διοικούνταν από την ευρύτερη οικογένεια της Ρουθ και αυτό έγινε η ευκαιρία να δημιουργήσουν μια εταιρεία με την ονομασία Diversified Retailing.

Μπορεί η αγορά αυτή να μην πήγε τόσο καλά, αφού το πολυκατάστημα πουλήθηκε, ωστόσο η Diversified, η οποία μέχρι τότε κατείχε μια ξεχωριστή αλυσίδα καταστημάτων γυναικείων ενδυμάτων, απορροφήθηκε από την Berkshire στα τέλη του 1978, ανταλλάσοντας την μία εταιρεία με μετοχές της άλλης.

Με την πάροδο των ετών, ο Μπάφετ απέκτησε επιχειρήσεις από τα See’s Candies μέχρι την ασφαλιστική Geico και πόνταρε με επιτυχία σε μετοχές όπως η Apple, η Coca-Cola και η American Express, προωθώντας την ανάπτυξη της Berkshire σε μια από τις πιο πολύτιμες εταιρείες των ΗΠΑ. Από τη συγχώνευση της Diversified, η μετοχή της Berkshire έχει εκτιναχθεί πάνω από 400.000%, σε σύγκριση με τη συνολική απόδοση του S&P 500 που είναι περίπου 18.000%.

Ο Γκέτεσμαν εξελέγη στο διοικητικό συμβούλιο της Berkshire το 2003 και παρέμεινε διευθυντής μέχρι το θάνατό του το 2022. Αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας – δεν μιλούσε στον Τύπο ή δεν εξηγούσε τις αποφάσεις της First Manhattan, της επενδυτικής εταιρείας που ίδρυσε το 1964 και διαχειρίζεται περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα.

Η επική δωρεά

Η Ρουθ Γκέτεσμαν συνέχισε να απασχολείται μετά τη συνταξιοδότησή της ως ομότιμη καθηγήτρια το 2001, συμμετέχοντας στο διοικητικό συμβούλιο του Einstein, υπηρετώντας ως πρόεδρος από το 2007 έως το 2014 και επιστρέφοντας στον ηγετικό αυτό ρόλο το 2020.

Χρειάστηκε ελάχιστος χρόνος μετά το θάνατο του συζύγου της πριν της έρθει μια ιδέα για το πώς να χρησιμοποιήσει τις μετοχές του Berkshire που της άφησε: κάνοντας τη διαβίωση των φοιτητών στο Einstein προσιτή και δωρεάν.

Το Einstein χρεώνει περισσότερα από 60.000 δολάρια ετησίως σε δίδακτρα, αλλά τα έξοδα διαβίωσης φέρνουν την ετήσια τιμή φοίτησης στην τετραετή ιατρική σχολή της Νέας Υόρκης πιο κοντά στις 100 χιλ. δολάρια. Κάνοντας την πιο προσιτή, ελπίζει να την κάνει πιο προσιτή.

Οι Γκέτεσμαν ήταν ήδη μεγάλοι δωρητές, το όνομα των οποίων μπορεί να βρεθεί σε ιδρύματα από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μέχρι το Ενυδρείο του Ισραήλ. Έδωσαν επίσης 25 εκατομμύρια δολάρια το 2008 στο Einstein και το όνομά τους σε ένα ερευνητικό ινστιτούτο και ένα κέντρο διδασκαλίας εκεί.

Αλλά για μια από τις μεγαλύτερες φιλανθρωπικές συνεισφορές στην ιστορία της αμερικανικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η Γκέτεσμαν επιθυμούσε να παραμείνει ανώνυμη πριν πεισθεί ότι πρέπει να συνδέσει το όνομά της με το δώρο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όταν συμφώνησε να αναγνωριστεί, υπέβαλε ένα ασυνήθιστο αίτημα: Ζήτησε να μην μετονομαστεί το Einstein προς τιμήν της.
Η μοναδική εμφάνισή της ήταν σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο τη Δευτέρα το πρωί στο Einstein, όπου συγκεντρώθηκαν μαθητές χωρίς να έχουν ιδέα γιατί είχαν κληθεί σε μια υποχρεωτική συνάντηση. Οι μελλοντικοί γιατροί ούρλιαξαν, πετάχτηκαν από τις θέσεις τους και έκλαψαν όταν η Γκέτεσμαν έκανε την ανακοίνωσή της

«Θα μπορούσε να αλλάξει τις ζωές όλων αυτών των ανθρώπων δίνοντας κάτι που στην πραγματικότητα που δεν ήταν σημαντικό για την ίδια και θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό για χιλιάδες ανθρώπους», σχολίασε ο Μπάφετ την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: ΟΤ


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook