Αντικειμενικές αξίες: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από την αναπροσαρμογή
Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Το υπουργείο Οικονομικών, αναμένει το αργότερο στα μέσα Φεβρουαρίου να έχει στα χέρια του τις τιμές ζώνης που θα εφαρμοστούν στις υπό ένταξη περιοχές και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκειμένου να διαπιστωθεί ο φόρος (ΕΝΦΙΑ) που θα προκύψει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων των ανωτέρω περιοχών.
Το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο είναι να έχουν οριστικοποιηθεί έως το τέλος Μαρτίου οι νέες τιμές ζώνης προκειμένου να υπολογιστεί στη συνέχεια πώς επηρεάζουν τον ΕΝΦΙΑ και ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στον φόρο προκειμένου να μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 8% όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση για το 2020.
Οι αντικειμενικές αξίες
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τις 7.000 περιοχές που βρίσκονται σήμερα εκτός αντικειμενικού συστήματος θα ενταχθούν σε πρώτη φάση 3.000-3.500 περιοχές που βρίσκονται κυρίως σε νησιά και τουριστικές περιοχές.
Τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από το Κτηματολόγιο, τους δήμους, τα μεσιτικά γραφεία, τους λογιστές και τους συμβολαιογράφους δείχνουν τις στρεβλώσεις που επικρατούν στην αγορά των συγκεκριμένων περιοχών.
Σε περιοχές που βρίσκονται σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Κεφαλλονιά, Κέρκυρα, Πόρτο Χέλι οι τιμές που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία για τη φορολόγηση των ακινήτων απέχουν έτη φωτός από τις εμπορικές, οι οποίες τους τελευταίους μήνες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Αντίθετα, σε πολλούς οικισμούς της χώρας οι αξίες με βάση της οποίες υπολογίζονται οι φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι υψηλότερες, ακόμα και διπλάσιες, σε σχέση με το πραγματικό τίμημα αγοράς του ακινήτου.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα υποψήφιες για αυξήσεις είναι οι συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια, το Παγκράτι και η Ευελπίδων. Αυξήσεις αναμένονται και σε αρκετά προάστια όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα.
Εκτός από τις ανωτέρω περιοχές αναπροσαρμογές προς τα πάνω αναμένονται και σε πολλές από τις 4.132 περιοχές της χώρας, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ.
Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφονται και στα ακριβότερα προάστια της Αττικής. Στο Παλαιό Ψυχικό, παρά τη μείωση που έγινε, η απόκλιση παραμένει σχεδόν στο 30%, στην Εκάλη στο 37% και στη Φιλοθέη στο 43,5%.
Οι εκτιμητές
Το έργο των εκτιμητών, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, περιλαμβάνει τη σύνταξη άρτιας και τεκμηριωμένης εισήγησης των τιμών εκκίνησης και αξιών οικοπέδων ανά Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Κοινότητα και υποβολή της στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εμφανίζονται όλες οι Περιφερειακές Ενότητες της επικράτειας, ανεξαρτήτως αν έχουν καθοριστεί σε αυτές ζώνες ή όχι. Οι εκτιμητές επιλέγουν μία ή περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες για τις οποίες ενδιαφέρονται να συντάξουν εισήγηση για τιμές εκκίνησης και αξίες οικοπέδων.
Για κάθε Περιφερειακή Ενότητα που επιλέγουν, υποβάλουν προαιρετικά δήλωση προτίμησης συγκεκριμένων Δήμων, Δημοτικών Ενοτήτων, Κοινοτήτων, εντός της επιλεχθείσας Περιφερειακής Ενότητας, η οποία δεν δεσμεύει τον Υπουργό Οικονομικών που αναθέτει το έργο στους εκτιμητές. Οι εκτιμητές έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να δηλώσουν προτίμηση για εκτιμήσεις ζωνών, είτε στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων δήλωσής τους, είτε σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ο ΕΝΦΙΑ…
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και η ένταξη στο σύστημα νέων περιοχών θα φέρει και τη δεύτερη μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ, όπως έχει ήδη δεσμευτεί η κυβέρνηση, προκειμένου να μετριαστούν οι επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Σε κάθε περίπτωση η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν θα είναι οριζόντια, αλλά μεσοσταθμική με βάση και τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα προκύψουν και για να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος θα ληφθεί υπ’ όψιν σε ποιες περιοχές θα ανέβουν οι τιμές και σε ποιες θα μειωθούν, ώστε με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να μην απολέσουν οι ιδιοκτήτες τα οφέλη που είδαν και από την πρόσφατη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά.
… οι φόροι και τα τέλη
Οι φόροι που θα επηρεαστούν από τις μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες είναι πολυάριθμοι:
1) Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φορολογουμένων.
2) Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης ή από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.
3) Ο κύριος ΕΝΦΙΑ φυσικών και νομικών προσώπων και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων.
4) Το τέλος ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω της ΔΕΗ.
5) Ο ΦΠΑ 24%, που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία (έχει ανασταλεί έως το τέλος του 2022).
6) Ο φόρος μεταβίβασης .
7) Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων.
8) Ο φόρος ανταλλαγής-συνένωσης οικοπέδων.
9) Ο φόρος διανομής ακινήτων.
10) Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).
11) Τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών, που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια.
12) Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.
13) Ο φόρος δωρεάς ακινήτων.
14) Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων.
15) Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων.
6) Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
17) Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαίρετων κτισμάτων.
18) Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.
19) Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.
20) Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις αξίες των ακινήτων τα οποία κατέχουν στην Ελλάδα υπεράκτιες εταιρείες.