Αντικειμενικές αξίες : Πιάνουν δουλειά οι εκτιμητές
Νέες αντικειμενικές αξίες έρχονται σε πάνω από 3.000 περιοχές οι οποίες πρόκειται να ενταχθούν στο σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων.
Άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας υπέγραψε την υπουργική απόφαση με την οποία ορίζονται οι αμοιβές των ανεξάρτητων εκτιμητών που θα εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Με την συγκεκριμένη υπογραφή μπαίνει στην τελική ευθεία η έναρξη της διαδικασίας επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών οι οποίες θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.
Η ευθυγράμμιση αυτή θεωρείται από την κυβέρνηση και τους θεσμούς εξαιρετικής σημασίας για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της καταπολέμησης της παροικονομίας και της υποφορολόγησης σημαντικής αξίας ακινήτων αλλά και της ουσιαστικής χάραξης κοινωνικής πολιτικής στο πεδίο της ακίνητης περιουσίας.
Οι αμοιβές που ορίστηκαν ανά ζώνη για τους εκτιμητές δεν διαφέρουν σημαντικά σε σχέση με αυτές που προβλέπονταν στην προηγούμενη διαδικασία στα μέσα του 2018 ενώ δεν υπάρχουν και ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση με την ίδια τη διαδικασία. Για κάθε ζώνη θα πρέπει να υπάρχουν πολλαπλές εκτιμήσεις για την τιμή τους από διαφορετικούς εκτιμητές προκειμένου να υπολογιστεί ο μέσος όρος και να αποφασιστεί το ύψος της.
Υποψήφιες για αύξηση είναι και πολλές από τις 4132 περιοχές της χώρας, οι οποίες παρέμειναν σταθερές με την τελευταία αναπροσαρμογή των τιμών τον Ιούνιο του 2018.
Οι αντικειμενικές αξίες
Παράλληλα, θα οριστούν για πρώτη φορά εκτιμητές και για περίπου 3.500 περιοχές που σήμερα βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος και υποφορολογούνται.
Πρόκειται για περιοχές και οικισμούς που, ενώ είναι εντός σχεδίου δόμησης, παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, με αποτέλεσμα ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας να γίνεται από τις κατά τόπους Εφορίες βάσει των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολυτελείς βίλες που βρίσκονται σε περιοχές-φιλέτα στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στο Πόρτο Χέλι να φορολογούνται ελάχιστα μόνο και μόνο γιατί βρίσκονται σε οικισμούς στους οποίους δεν υπάρχουν τιμές ζώνης.
Στην Αττική χαρακτηριστικές περιπτώσεις περιοχών που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος και θα ενταχθούν στο σύστημα της Εφορίας είναι η περιοχή Τουρκοβούνια πάνω από το Γαλάτσι και το Ψυχικό, η περιοχή του Σισμανόγλειου στα σύνορα Αμαρουσίου – Μελισσίων, ο Παράδεισος Αμαρουσίου, το Πολύδροσο Χαλανδρίου – Αμαρουσίου, η περιοχή Μπαλάνα στον Γέρακα και κομμάτι της Νέας Μάκρης Αττικής.
Οι περιοχές αυτές εμφανίζουν υψηλή οικιστική ή και τουριστική ανάπτυξη αλλά επειδή βρίσκονται εκτός σχεδίου και οικισμού τα ακίνητα που βρίσκονται σε αυτές επιβαρύνονται με ελάχιστο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αντίστοιχα ακίνητα σε περιοχές εντός αντικειμενικού συστήματος.
Από την παραπάνω επέκταση του αντικειμενικού συστήματος αναμένεται να δημιουργηθεί σημαντικός δημοσιονομικός χώρος ο οποίος σχεδιάζεται να διατεθεί για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα είναι μεσοσταθμικά της τάξης του 8%.
Δεδομένη είναι η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να μην προκύψουν επιβαρύνσεις και περιοχές της λεγόμενης «λαϊκής κατοικίας». Σε πολλές περιοχές οι τιμές ζώνης έχουν για πολιτικούς λόγους διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα.
Πρόθεση είναι να υπάρξει ευθυγράμμιση αντικειμενικών με εμπορικές και σε αυτές τις περιοχές αλλά με παρεμβάσεις στα κλιμάκια και τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να μην προκύψουν καθαρές επιβαρύνσεις αλλά νέα μείωση του φόρου.
Οι φόροι και τα τέλη
Οι νέες αξίες που θα αποκτήσουν τον ερχόμενο Μάιο τα ακίνητα σε όλη τη χώρα αναμένεται να προκαλέσουν ντόμινο ανατροπών στις τιμές και στους φόρους.
Οι φόροι που θα επηρεαστούν από τις μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες είναι πολυάριθμοι:
1) Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φορολογουμένων.
2) Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης ή από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.
3) Ο κύριος ΕΝΦΙΑ φυσικών και νομικών προσώπων και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων.
4) Το τέλος ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
5) Ο ΦΠΑ 24%, που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία (έχει ανασταλεί έως το τέλος του 2022).
6) Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων.
7) Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων.
8) Ο φόρος ανταλλαγής-συνένωσης οικοπέδων.
9) Ο φόρος διανομής ακινήτων.
10) Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).
11) Τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών, που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια.
12) Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.
13) Ο φόρος δωρεάς ακινήτων.
14) Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων.
15) Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων.
16) Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
17) Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαίρετων κτισμάτων.
18) Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.
19) Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.
20) Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις αξίες των ακινήτων τα οποία κατέχουν στην Ελλάδα υπεράκτιες εταιρείες.