Ανατροπή: Πλούσιος απόγονος της Hermès ορίζει ως κληρονόμο του τον… κηπουρό αντί φιλανθρωπικού ιδρύματος
Κατά καιρούς ακούγονται διάφορες ιδιορρυθμίες πλουσίων όσον αφορά την επιλογή κληρονόμων για αμύθητες περιουσίες. Δεν θυμόμαστε όμως, τουλάχιστον εδώ και πολλά χρόνια, να επιλέγει κάποιος τον πρώην κηπουρό του.
Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση ενός απογόνου της πλουσιότερης οικογένειας της Ευρώπης και τρίτης πλουσιότερης στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes, ο οποίος φέρεται να έχει ξεκινήσει μια διαδικασία να υιοθετήσει τον μεσήλικα πρώην κηπουρό του, σχεδιάζοντας να του αφήσει τουλάχιστον τη μισή περιουσία του, που ισοδυναμεί με 12 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η αμύθητη περιουσία προοριζόταν για το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ισοκράτη, αλλά τα σχέδια άλλαξαν στην πορεία
Ο 80χρονος Nicolas Puech, απόγονος πέμπτης γενιάς του ιδρυτή της εμβληματικής γαλλικής εταιρείας ειδών πολυτελείας Hermès, θέλει να ακυρώσει προηγούμενο συμβόλαιο με το οποίο θα κληροδοτούσε την περιουσία του στο Ίδρυμα Ισοκράτη, το οποίο ίδρυσε, και αντί για αυτό, να κάνει τον υπάλληλο του νόμιμο κληρονόμο.
Οι ελβετικές εφημερίδες Tribune de Geneve και 24 heures έγραψαν την είδηση, αναφερόμενες στο πιθανό κληρονόμο ως «υπηρέτη, πρώην κηπουρό και τεχνίτη του Puech».
Το φιλανθρωπικό ίδρυμα αμφισβητεί το σχέδιο του πάμπλουτου κληρονόμου, για το οποίο, όπως ανακοίνωσε, έμαθε μόλις πρόσφατα. «Από νομική άποψη, μια μονομερής ακύρωση του συμβολαίου κληρονομιάς φαίνεται άκυρη και αβάσιμη», ανέφερε η οργάνωση σε δήλωση που κοινοποιήθηκε στο CNN.
«Ως εκ τούτου, το ίδρυμα αντιτάχθηκε στην ακύρωση της σύμβασης, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή για συζητήσεις με τον ιδρυτή του», καταλήγει.
«Ας λύσουν την υπόθεση οι αρμόδιες αρχές»
Αναφερόμενη στις αναφορές των ελβετικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με την «επιθυμία του Puech να υιοθετήσει τον υπάλληλο του», η φιλανθρωπική οργάνωση δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση «να κρίνει ή να σχολιάσει αυτή την πρωτοβουλία», προσθέτοντας ότι «αφήνει τις αρμόδιες αρχές να αποφασίσουν».
Το Ίδρυμα Ισοκράτης υποστηρίζει τη δημοσιογραφία δημοσίου ενδιαφέροντος και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται για έναν «υγιή ψηφιακό δημόσιο χώρο», σύμφωνα με τον ιστότοπό του. Ιδρύθηκε από τον Puech tο 2011 και χρηματοδοτείται από αυτόν έκτοτε.
Το συμβόλαιο κληρονομιάς μεταξύ του ιδρύματος και του Puech, ο οποίος φέρεται να μην έχει παιδιά, προβλέπει ότι οι μετοχές του στην Hermès θα περάσουν στο ίδρυμα. Αυτό, εκτός αν γίνει πατέρας, οπότε το παιδί του θα δικαιούταν μέρος της κληρονομιάς και τουλάχιστον 50% στην περίπτωση άρρενος απογόνου.
Ο Puech φέρεται να κατέχει το 5,7% της Hermès, που εκτός πολλών άλλων είναι γνωστή για τα μεταξωτά κασκόλ και τις δερμάτινες τσάντες της.
Η έκρηξη της ζήτησης για είδη πολυτελείας μετά την πανδημία οδήγησε την Hermes σε αποτίμηση σχεδόν 211 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξάνοντας το μερίδιο του Puech σε περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: ΟΤ