Αναστασάτος: «Πρέπει να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας»

Δημοσιεύτηκε στις 12/12/2023 19:22

Αναστασάτος: «Πρέπει να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας»

Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τις προκλήσεις και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να επισπευσθούν οι επενδύσεις, μίλησε στο OT FORUM  «Ελληνική Επιχειρηματικότητα 2.0+», ο Τάσος Αναστασάτος, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου Eurobank, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΕΤ.

Ο κ. Αναστασάτος παραδέχθηκε ότι υπάρχει επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας, πρόσθεσε ωστόσο ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανάπτυξη: «Αν αυτό το συγκρίνουμε με τη στασιμότητα που υπάρχει στην Ευρώπη, αυτό συνιστά υπεραπόδοση».

Αναφερόμενος στο παγκόσμιο σκηνικό, υπογράμμισε ότι η Δύση εν συνόλω βρίσκεται σε στασιμότητα, και κάποιες οικονομίες σε ύφεση, και εκτίμησε ότι οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι αυτό θα συνεχιστεί και το 2024.

Τα καλά νέα όμως είναι ότι, σύμφωνα με το βασικό σενάριο θα αποφύγουμε την απότομη προσγείωση (hard landing), εκτός κι αν έχουμε ένα νέο μεγάλο σοκ.

Πληθωρισμός

Για τον πληθωρισμό, εκτίμησε ότι τόσο ο βασικός δείκτης όσο και ο πυρήνας βαίνουν μειούμενοι, τονίζοντας ότι «έχουμε περάσει τα χειρότερα». Αναγνώρισε πάντως ότι τα επίπεδα τιμών παραμένουν υψηλά.

Ο κ. Αναστασάτος επισήμανε ιδιαίτερα και τη επιμονή που δείχνει ο πληθωρισμός που αφορά στις υπηρεσίες.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Επί τη βάσει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται, προβλέπει ότι οι τράπεζες  θα διατηρήσουν το κόστος δανεισμού αμετάβλητο τους πρώτους 3-4 μήνες και εν συνεχεία θα προχωρήσουν σε μειώσεις των επιτοκίων.

Εξήγησε μάλιστα, ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, και οι μισθοί αυξάνονται, οι τράπεζες παραμένουν επιφυλακτικές και δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν μια πρόωρη απόφαση για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Υπογράμμισε δε, ότι δεν είναι μόνο τα επιτόκια, αλλά και το λεγόμενο δίπλωμα της ποσοτικής επέκτασης, με τις κεντρικές τράπεζες να μελετούν το ενδεχόμενο μείωσης του ισολογισμού τους.

Ελληνική οικονομία

Ειδικότερα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι το τρίτο τρίμηνο είδαμε επιβράδυνση: «Στο 9μηνο ο μέσος όρος ανάπτυξης ήταν 2,2% και εκτιμούμε ότι γα το σύνολο του έτους θα διαμορφωθεί στο 2% ίσως και λίγο παραπάνω».

Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, προβλέποντας ότι η τάση θα συνεχιστεί και το 2024.

Κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης σύμφωνα με τον κ. Αναστασάτο, είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που λειτουργεί ως μηχανισμός προσέλκυσης επενδύσεων και η καλή χρηματοοικονομική υγεία των τραπεζών.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, επεσήμανε ιδιαίτερα την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, η οποία αν και έχει βελτιωθεί παραμένει σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι πριν από την κρίση, τονίζοντας ότι «η απόσταση που πρέπει να διανύσουμε είναι μεγάλη».

Οικονομικό μοντέλο

Ο κ. Αναστασάτος είπε επίσης ότι θα πρέπει να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της χώρας, ώστε να μην βασίζεται τόσο πολύ στην κατανάλωση κα στον τουρισμό, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι επενδύσεις: «Μέχρι το τέλος του 22 δεν υπήρχε καθαρή θετική επένδυση. Από φέτος θα αρχίσουμε να καλύπτουμε την απόσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαστούμε περίπου μία δεκαετία για να φτάσουμε σε επίπεδα προ κρίσης.

Για τον αναλυτή της Eurobank χρειάζονται όχι μόνο περισσότερες αλλά καλύτερες επενδύσεις: «Όχι μόνο σε κατοικίες, αλλά και κεφαλαιουχικό εξοπλισμό και υποδομές , τεχνολογία και έρευνα στα οποία υστερούμε σε σχέση με την ΕΕ».

Στα θετικά που έχουν συντελεστεί το τελευταίο διάστημα αναφέρει την απελευθέρωση αγοράς εργασίας από τις αγκυλώσεις, τους μηχανισμούς ελέγχου της φοροδιαφυγής, αλλά και την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών και προϊόντων.

Προτεραιότητες

Ο κ. Αναστασάτος τόνισε τέλος, ότι είναι σημαντικό να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης, να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, να ενταθούν οι μηχανισμοί ελέγχου της φοροδιαφυγής, να προχωρήσει το κτηματολόγιο, να επιταχυνθεί η διαδικασία για τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, και τέλος να βελτιωθεί το επίπεδο παρεχόμενης παιδείας, ώστε να αντιστοιχεί με την αγορά εργασίας.  © πηγή και φωτογραφία: in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook