Αναδρομικά : Ποιοι θα πάρουν «ζεστό» χρήμα το επόμενο τρίμηνο [πίνακας]
Ξεκινά τον Φεβρουάριο τρίμηνο πληρωμών για τρεις κατηγορίες δικαιούχων αναδρομικών. Η αρχή θα γίνει στις 10 Φεβρουαρίου με τους δικαιούχους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων, θα ακολουθήσουν τον Μάρτιο-Απρίλιο οι συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας, ενώ μέχρι το τέλος Απριλίου θα πληρωθουν τα ποσά και στους συνταξιούχους που εργάζονται.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το Πάσχα το αργότερο θα εκδοθεί και η απόφαση του ΣτΕ για τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις.
Οι αυξήσεις στις συντάξεις που οφείλονται από τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση για όσους έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης θα πληρωθούν, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, σε τρεις δόσεις, ως εξής:
– Στους νέους συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά.
– Στους παλαιούς συνταξιούχους, που ήταν ήδη συνταξιούχοι ή είχαν ήδη υποβάλει αίτηση πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τις 13 Μαΐου 2016.
– Σε όλους τους δικαιούχους, παλαιούς και νέους συνταξιούχους, που θα λάβουν και τα αναδρομικά που δικαιούνται, τα οποία θα είναι τουλάχιστον 17 μηνών για τους νέους και 18 μηνών για τους παλαιούς συνταξιούχους.
Καθώς οι νέοι συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν τις αυξήσεις τους τον Φεβρουάριο και οι παλαιοί τον Μάρτιο, τα αναδρομικά θα είναι 17-18 μηνών.
Υπενθυμίζεται πως οι νέοι συνταξιούχοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί με τον νόμο Κατρούγκαλου, καθώς υπέβαλαν αίτηση από 13 Μαΐου 2016 και μετά, δικαιούνται εξαρχής το 100% της αύξησης.
Παράλληλα αναδρομικά έως και ενός έτους και αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους θα λάβουν, με σημαντική καθυστέρηση τον Απρίλιο, οι κατηγορίες των συνταξιούχων που εργάζονται. Και αυτό γιατί θα μειωθεί το «πέναλτι» στο 30% αναδρομικά από τη σύνταξη Μαρτίου 2020, όταν τέθηκε σε ισχύ με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο. Κερδισμένοι από το νέο μέτρο είναι περίπου 25.000-30.000 συνταξιούχοι που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά τις 13 Μαΐου 2016 ή συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ίδια ημερομηνία και συνεχίζουν εργαζόμενοι. Το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα από κύριες και επικουρικές καταβάλλεται μειωμένο κατά 60%. Από τον Μάρτιο του 2020 θα έπρεπε να καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% (αντί 60% που όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου), ωστόσο το νέο «πέναλτι» δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.
Συνεπώς δικαιούνται:
– Αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους.
– Αναδρομικά τουλάχιστον 12 μηνών από τη διαφορά, καθώς το νέο μειωμένο «πέναλτι» μετράει από τη σύνταξη Μαρτίου και σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να εφαρμοστεί τον Απρίλιο με σημαντική καθυστέρηση.
Εξάλλου άλλοι 56.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι ανήκουν στο παλαιότερο – προ νόμου Κατρούγκαλου – καθεστώς, καθώς είχαν ήδη αναλάβει εργασία ως συνταξιούχοι πριν από τον Μάιο του 2016. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι, που είχαν αναλάβει εργασία πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (πριν από τις 13 Μαΐου 2016) και εξαιρέθηκαν από το ψαλίδι του 60% υπαγόμενοι στο προγενέστερο καθεστώς, διατηρούν το ισχύον καθεστώς τους έως την 1η Μαρτίου 2022.
Οσον αφορά τα αναδρομικά στους δικαιούχους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων που υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη σχετική υπεύθυνη δήλωση/αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα καταβληθουν ως εξής:
– Στις 10 Φεβρουαρίου 2021 θα καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους που έχουν υποβάλει οριστικά την αίτηση με όλα τα ζητούμενα πιστοποιητικά και έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η επεξεργασία του αιτήματος.
– Στις 10 Μαρτίου 2021 θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Διευκρινίζεται ότι η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και ότι η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή για τις περιπτώσεις εκείνες που θα καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.
– Στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη. Στις περιπτώσεις αυτές οι δικαιούχοι θα κληθούν εντός του Φεβρουαρίου να υποβάλουν επιπλέον στοιχεία της διαθήκης, ώστε να είναι εφικτή η επεξεργασία του αιτήματος.in.gr