Αμβυκούχοι αμπελοκαλλιεργητές: Αλλάζει όνομα το τσίπουρο και η τσικουδιά;
Να παραμείνει τσίπουρο, όχι «παραδοσιακό απόσταγμα διήμερων», ζητούν οι αμβυκούχοι αμπελοκαλλιεργητές του Τυρνάβου.
«Φωτιές» έχει ανάψει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αλλαγή της φορολόγησης της αλκοόλης και των αλκοολούχων ποτών, στους διήμερους αμπελοκαλλιεργητές. Στο νομοσχέδιο αυτό, η ονομασία του αποστάγματος στεμφύλων, δηλαδή του τσίπουρου, αντικαθίσταται με τον όρο «παραδοσιακό απόσταγμα διήμερων».
Στις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στην αμπελοκαλλιέργεια η αλλαγή της ονομασίας του τσίπουρου που παράγουν, το οποίο θα πρέπει σύμφωνα με το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών να το διαθέτουν πλέον ως «παραδοσιακό απόσταγμα διήμερων» αναφέρθηκε το προεδρείο του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου σε συνάντηση με τον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο.
Όπως επεσήμαναν οι διήμεροι παραγωγοί, στο εν λόγω νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε, η ονομασία του αποστάγματος στεμφύλων που παράγουν παραδοσιακά στα καζάνια τους κάθε χρόνο μετά τον τρύγο εδώ και 100 χρόνια, δηλαδή του τσίπουρου, αντικαθίσταται με τον όρο «παραδοσιακό απόσταγμα διήμερων».
Σύμφωνα με τους παραγωγούς, το πρόβλημα ξεκίνησε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ κατά την κατάρτιση του τεχνικού φακέλου το 2016 για τα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης (Π.Γ.Ε). Όπως καθορίστηκε τότε, το τσίπουρο και η τσικουδιά των μικρών αποσταγματοποιών δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του τεχνικού φακέλου. Ως εκ τούτου, οι όροι τσίπουρο και τσικουδιά, ως προϊόντα Γ.Ε. αφορούν μόνο εμφιαλωμένα προϊόντα και όχι τα προϊόντα που παράγονται από τους διήμερους με τον παραδοσιακό τρόπο.
Οι αμβυκούχοι αμπελοκαλλιεργητές του Τυρνάβου, τονίζουν ότι το τσίπουρο και η παραγωγή του με τον παραδοσιακό τρόπο στην περιοχή, αποτελεί πολιτισμικό κεφάλαιο και σημαντική διέξοδο για την απορρόφηση της σταφυλικής παραγωγής. Αν δεν διατηρηθεί η ονομασία, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας, με συνέπειες στην τοπική οικονομία. Προς τούτο, υπογράμμισαν ότι δεν αντιτίθενται στην αύξηση της φορολογίας που προβλέπει το σχέδιο νόμου, κατ’ επιταγή της ευρωπαϊκής Οδηγίας. Ζητούν, ωστόσο, το προϊόν τους να ονομάζεται και να πωλείται ως τσίπουρο-παραδοσιακό απόσταγμα διήμερων ενώ εξέφρασαν την διάθεσή τους να συνεισφέρουν με προτάσεις σε όποια ζητήματα αναδεικνύονται από την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία σχετικά με το προϊόν τους.
in.gr