Το καλύτερο έτος της τελευταίας 20ετίας έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αγγίζοντας σχεδόν το 50% στην άνοδο του 12μήνου και αφήνοντας μια ισχυρή παρακαταθήκη για τη νέα χρονιά, προκειμένου να επιστρέψει στα “σαλόνια” των αναπτυγμένων αγορών και της ομαλότητας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,12% στις 916,67 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 913,63 μονάδων (-0,45%) και 919,71 μονάδων (+0,21%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,4,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,5 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,11%, στις 2.298,02 μονάδες, ενώ στο +0,31% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.195,17 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,85% στις 885,16 μονάδες.
Σε επίπεδο έτους, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 49,47%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 42,87%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άλμα 101,34%.
Με την κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά πλέον τα 61 δισ. ευρώ, από τα 44,8 δισ. ευρώ στις αρχές του 2019, το ΧΑ έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα δωδεκάμηνο που τα είχε όλα. Από τα ιστορικά χαμηλά των τραπεζικών μετοχών τον Ιανουάριο και τα χαμηλά των 600 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τη χρονιά με κέρδη 50% και ο τραπεζικός με άλμα άνω του 100%.
Το ΧΑ βρέθηκε στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων παγκοσμίως, με τα ελληνικά assets να επανατοποθετούνται στον επενδυτικό χάρτη, μετά από 10 πέτρινα χρόνια. Ακόμη και τα ελληνικά ομόλογα, άρχισαν τη χρονιά με απόδοση 4,41%, για να φτάσουν σήμερα στα επίπεδα του 1,44%, ενώ βραχυπρόθεσμα το ελληνικό Δημόσιο κατάφερε να δανειστεί ακόμη και με αρνητικές αποδόσεις.
Αποτελούν όλα αυτά παρακαταθήκη για τη μεγάλη επιστροφή του ΧΑ στις αναπτυγμένες αγορές; Σε αυτό το ερώτημα προσπαθούν πλέον τα χαρτοφυλάκια να απαντήσουν, προκειμένου να αξιολογήσουν την ελληνική κεφαλαιαγορά. Και σε αυτή την εξίσωση έχουν θέσει τρεις μεγάλες μεταβλητές: μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τραπεζών, μεταρρυθμίσεις και ξένες επενδύσεις. Οι επιδόσεις σε αυτά τα τρία μέτωπα θα κρίνουν και την πορεία του ΧΑ το επόμενο δωδεκάμηνο.
Και οι τρεις αυτές μεταβλητές θα εξαρτηθούν από τις ενέργειες της κυβέρνησης, χωρίς βέβαια να παραβλέπεται και ο διεθνής παράγοντας, καθώς ο κόσμος ισορροπεί ανάμεσα σε πολλές προκλήσεις (Brexit, εμπορικός πόλεμος, εκλογές ΗΠΑ, κλπ). Αλλά η αγορά γνωρίζει ότι για να μπορέσει το ΧΑ να αντέξει πιθανές αναταράξεις από το εξωτερικό, πρέπει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεών της το ταχύτερο δυνατόν.
Η ενίσχυση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής μέσω της εφαρμογής των συμφωνημένων, στις Εκθέσεις των θεσμών, μεταρρυθμίσεων, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και η επανεκκίνηση μεγάλων επενδυτικών έργων θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η ταχύτερη μείωση των NPEs θα βελτιώσει τις συνθήκες χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών και θα επιταχύνει τις επενδύσεις και την άνοδο του ΑΕΠ. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το μείγμα, τότε η άνοδος του 2019 ήταν απλά η “προθέρμανση” για μια καλύτερη συνέχεια.
Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχαλκο υποχώρησε κατά 2,17%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Titan και ΟΠΑΠ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, ΔΕΗ, Coca Cola, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Πειραιώς. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή.
Στον αντίποδα, άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Φουρλή, Eurobank και Λάμδα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Jumbo, Aegean και ΟΤΕ.