Φουντώνει» εκ νέου το ενδιαφέρον ξένων και Ελλήνων επενδυτών για τουριστικά ακίνητα και για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που ενώ λειτουργούν, βρίσκονται κάτω από την «Δαμόκλειο σπάθη» του δανεισμού.
Η ζήτηση ακινήτων που ξεκίνησε να γίνεται αισθητή από το προηγούμενο φθινόπωρο, εκτός από τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, αφορά κυρίως τα νησιά των Κυκλάδων και κυρίως όσα έχουν μεγάλη τουριστική κίνηση και είναι πιο γνωστά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.
Μάλιστα, η ζήτηση, φέτος αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από την περσινή, καθώς αναμένεται η τουριστική κίνηση να καταγράψει νέα άνοδο.Το αποτέλεσμα, βέβαια, της μεγάλης αυτής ζήτησης είναι να εκτοξευθούν οι τιμές σε υψηλά επίπεδα.
Βασικό χαρακτηριστικό των επιχειρήσεων που «αλλάζουν χέρια»,καθώς το ενδιαφέρον από ελληνικά και ξένα επενδυτικά funds κορυφώνεται, είναι τα ξενοδοχεία μικρότερων κατηγοριών 10 ως 30 δωματίων.
Παράλληλα, όμως ενδιαφέρον εκδηλώνεται από μεγάλα, κυρίως funds και για ξενοδοχειακές μονάδες επιβαρυμένες με δανεικές υποχρεώσεις που βρίσκονται στο όριο να «κοκκινίσουν». Στην περίπτωση αυτή τα μεγάλα, κυρίως funds, πηγαίνουν σε διαπραγμάτευση της εξαγοράς του δανείου και των υποθηκών των ακινήτων, συνήθως με «κούρεμα» των απαιτήσεων. Στην περίπτωση αυτή ο ξενοδόχος – δανειολήπτης θα υποχρεούται να καταβάλει τις αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις στα funds, με εγγύηση των περιουσιακών στοιχείων.
Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, σε ό,τι αφορά την αγορά των ακινήτων βρίσκεται και φέτος σε νησιά που είναι διάσημοι τουριστικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ελληνικών και ξένων οίκων που δραστηριοποιούνται στο real estate η κίνηση της αγοράς για το 2023, αναμένεται να ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις.
Μάλιστα εκθέσεις του διεθνούς Οίκου Sotheby’s International Realty αναφέρουν ότι η ζήτηση για πολυτελή ακίνητα στην Ελλάδα το 2022 άγγιξε τα 10,4 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα αποτελεί μία από τις τις αγορές με υψηλή αναπτυξιακή προοπτική για το 2023 στην αγορά πολυτελών ακινήτων.
Βέβαια, στην Μύκονο, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων έχει αναστείλει το ενδιαφέρον των υποψηφίων αγοραστών που ενδιαφέρονται για ακίνητα, είτε για δική τους χρήση, είτε για τουριστική εκμετάλλευση.
Το ενδιαφέρον των υποψηφίων αγοραστών έχει μετατοπιστεί, πλέον σε περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου. Παρ΄όλα αυτά όμως, και πάλι, οι τιμές για τα τουριστικά ακίνητα έχουν εκτοξευθεί σε ένα εύρος από 11.000 ως 20.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Σε περιοχές με εντονότερη τουριστική κίνηση, όπως η Ψαρού η τιμή μιας παρόμοιας κατοικίας μπορεί να φτάσει και να υπερβεί, μερικές φορές και τα 20.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Σε ό,τι αφορά τις κατοικίες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Γερμανούς, Γάλλους, Ιταλούς, Ισπανούς και Κύπριους, ενώ οι Αμερικανοί στοχεύουν σε μεγαλύτερα ξενοδοχεία. Παράλληλα ενδιαφέρον για πολυτελείς κατοικίας εκδηλώνεται και από Άραβες.
Στη Σαντορίνη, η κατάσταση που επικρατεί είναι παρόμοια, με τις τιμές αγοράς εξοχικών κατοικιών να διαμορφώνονται σε ένα εύρος από 12.000 ως 16.000 το τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την περιοχή, με το ενδιαφέρον να εκδηλώνεται, κυρίως από Άγγλους, Γερμανούς και Αμερικανούς.
Σημειώνεται ότι από ελληνικής πλευράς σε κινήσεις αγοράς ξενοδοχείων έχουν προβεί και ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκμετάλλευσης ακινήτων.
Ενδεικτικά αναφέρεται η Intrakat, η οποία προ εννεαμήνου αγόρασε το ξενοδοχείο Apanema Resort στη Μύκονο,έναντι 10,6 εκατ.ευρώ. Ακόμη σε αγορές ξενοδοχείων έχει προβεί και η Prodea Investments, η οποία έχει επεκταθεί και στα τουριστικά ακίνητα και πρόσφατα αγόρασε το πεντάστερο ξενοδοχείο White Coast Pool Suites στη Μήλο, ενώ πριν ένα χρόνο είχε αγοράσει το Porto Paros, στην Πάρο.