Ακρίβεια: Πονοκέφαλος οι τιμές των τροφίμων σε Ελλάδα και Ευρώπη [γράφημα]

Δημοσιεύτηκε στις 17/02/2024 18:45

Ακρίβεια: Πονοκέφαλος οι τιμές των τροφίμων σε Ελλάδα και Ευρώπη [γράφημα]

Ο πληθωρισμός πάτησε «μικρό» φρένο τον Ιανουάριο καθώς βρέθηκε στο 3,1% από 3,5% τον προηγούμενο μήνα αλλά όπως αναφέρει στον ΟΤ, ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ κ. Παναγιώτης Πετράκης, το φρένο αυτό δεν είναι επαρκές  για να πούμε πως είμαστε μπροστά στην ισοπέδωση του πληθωρισμού – καθώς δεν συμβαίνει το ίδιο με τον πληθωρισμό των τροφίμων.

«Η διαφορά τιμής παραγωγού – καταναλωτή είναι ιδιαίτερο επώδυνο στην Ελλάδα» συμπληρώνει ο κ. Πετράκης  στον ΟΤ.

Ψηλά οι τιμές στην Ελλάδα

Ο δείκτης των τροφίμων σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ έτρεξε με 8,3% τον Ιανουάριο από 8,9% ενώ σωρευτικά τα τρόφιμα την τελευταία διετία έχουν αυξηθεί σωρευτικά κοντά στο 22%.

Στην κυβέρνηση πάντως  ευελπιστούν πως τα νέα  μέτρα κατά της ακρίβειας  από την 1η Μαρτίου θα μειώσουν την ένταση του φαινομένου.

Το πρόβλημα όμως είναι πως οι τιμές των τροφίμων ήδη έχουν επιβαρυνθεί με μία μέση αύξηση της τάξεως του 22% τα τελευταία δύο χρόνια και πλέον είναι δύσκολο να αποκλιμακωθούν.

Αυτό που μπορούμε να δούμε στην καλύτερη περίπτωση είναι να σταθεροποιούνται αλλά απαιτείται πολύς χρόνος….

Σε σύγκριση με την Ευρώπη

Πάντως οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης είναι σε σχετικά καλύτερα επίπεδα.

Σύμφωνα με ειδική έκθεση της Κομισιόν – που συνοδεύει εκείνη των χειμερινών προβλέψεων – για τον πληθωρισμό των τροφίμων, χώρες όπως η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Κροατία και η Σλοβακία είδαν το δείκτη τροφίμων να παρουσιάζει  σωρευτική αύξηση  την τελευταία διετία της τάξεως του 32%-42%

Τα «ύποπτα» προιόντα

Τα προϊόντα σύμφωνα με την ίδια έκθεση που συνέβαλλαν  περισσότερο στην  αύξηση του πληθωρισμού τροφίμων ανά την Ευρώπη είναι το ψωμί, τα δημητριακά, το κρέας, το γάλα, το τυρί, τα αυγά, τα λαχανικά. Αυτό όπως εξηγούν οι τεχνοκράτες της Κομισιόν οφείλεται στο γεγονός πως τα συγκεκριμένα τρόφιμα κατέχουν μεγάλο ποσοστό στο καλάθι ενός νοικοκυριού-είναι τα προϊόντα  δηλαδή που καταναλώνουμε περισσότερο.

Τι βλέπει η Κομισιόν για τα τρόφιμα

Όπως αναφέρεται στην έκθεση εφόσον δεν υπάρξουν νέες πιέσεις και οι μισθοί δεν αυξηθούν υπέρμετρα η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί. Οι κίνδυνοι που βλέπει η Κομισιόν και είναι πιθανόν να πυροδοτήσουν μια νέα έκρηξη του πληθωρισμού τροφίμων είναι η κλιματική αλλαγή, οι γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και η υπέρμετρη αύξηση τόσο των μισθών όσο και των επιχειρηματικών κερδών (πληθωρισμός απληστίας).

Οι μισθοί στην Ελλάδα και ο πληθωρισμός

Η έκθεση της Κομισιόν αναφερόμενη στην Ελλάδα στέκεται στο πώς η αύξηση των μισθών μπορεί να ανατροφοδοτήσει νέες πιέσεις στον πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα οι τεχνοκράτες της Κομισιόν αναφέρουν πως  η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού (από τον Απρίλιο του 2024), συνδυαζόμενη με την σύσφιξη της αγοράς εργασίας αναμένεται να ασκήσουν κάποια ανοδική πίεση στις τιμές, γεγονός που θα αντιστάθμιζε εν μέρει την επίδραση των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας στον πληθωρισμό.

Συνολικά, ο πληθωρισμός βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή, αναμένεται να μειωθεί σταδιακά το 2024 και το 2025, σε 2,7% και 2% αντίστοιχα σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις.

Πηγή: ΟΤ


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook