Ακρίβεια: Απέτυχαν και τα νέα κυβερνητικά μέτρα λένε 8 στους 10
Η ακρίβεια εξακολουθεί να τσακίζει με αμείωτη ένταση τα νοικοκυριά, όπως αποδεικνύουν τα ευρήματα νέας δημοσκόπησης, με 9 τους 10 πολίτες να δηλώνουν ότι δεν έχουν δει μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ.
Τα νέα σχετικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν αποτύχει κι αυτά ως προς τις μειώσεις των τιμών, όπως μαρτυρά το 80% των πολιτών, που δήλωσε στη δημοσκόπηση της Interview, που διενεργήθηκε για το Politic, ότι δεν έχουν δει μειώσεις τιμών, ενώ το 5% δήλωσε «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ».
Απέτυχαν και τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας
Σχεδόν κατά το ίδιο ποσοστό, κατά 73%, οι πολίτες λένε ότι η φετινή κατάσταση θα είναι χειρότερη από την περσινή το Πάσχα, ενώ το 8% δήλωσε «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ». Όσον αφορά στους λογαριασμούς του ρεύματος, οι πολίτες δηλώνουν απογοητευμένοι, με το 59% να μην έχει δει μειώσεις τιμών και το 10% να λέει «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ».
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε χτες (12/3) ότι δεν πρόκειται να δοθεί επίδομα Πάσχα, κόβοντας τα σχετικά σενάρια και παραπέμποντας στην ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων στο τέλος του χρόνου. «Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν δύσκολο προϋπολογισμό να υλοποιήσουμε», είπε.
Ο πρωθυπουργός εστίασε, δε, στις παρεμβάσεις που κάνει η κυβέρνηση ώστε να δώσει λύσεις. Όμως, οι καταναλωτές διαπιστώνουν ότι οι εν λόγω παρεμβάσεις δεν έχουν βελτιώσει την κατάσταση, με τα εισοδήματά τους να βάλλονται στον ίδιο βαθμό και την αγοραστική τους δύναμη να μην αλλάζει ως προς την ισχύ της.
Την εικόνα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο τα στοιχεία των ερευνών των διεθνών και των διεθνών ανεξάρτητων Αρχών.
Κατά των απογευματινών χειρουργείων οι πολίτες
Επισημαίνουν τον πρωταθλητισμό που κάνει η Ελλάδα σε Ευρώπη και παγκοσμίως στα ζητήματα ακριβείας, ιδίως τροφίμων με το 8,33% στην εν λόγω κατηγορία. Επιπλέον, η κατάταξή μας από τη Eurostat στην προτελευταία θέση της Ευρώπης ως προς τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με τελευταία τη Βουλγαρία, ήταν η πρώτη προειδοποίηση.
Στο προσκήνιο ήλθε τώρα η κατάταξή μας από την Παγκόσμια Τράπεζα ανάμεσα στις δέκα ακριβότερες χώρες του πλανήτη, μαζί με την Αργεντινή, το Μαλάουι και τη Ζιμπάμπουε, για να αποκαλύψει όλη την αλήθεια.
Καταδεικνύει πως είμαστε η ακριβότερη χώρα στα Βαλκάνια, σε θέση πολύ χειρότερη ακόμη και από τη φτωχότερη από εμάς Βουλγαρία, αλλά και από την εμπόλεμη Ουκρανία. Μας τοποθετεί, δε, και στην προτελευταία θέση της ευρωζώνης, με μόνη ακριβότερη από εμάς χώρα τη Μάλτα.
Όλα αυτά την ίδια στιγμή που η Ελλάδα να έχει έναν δείκτη πληθωρισμού στα τρόφιμα 8,33%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι μόλις 5%. Επίσης, η άκρως αρνητική θέσει της Ελλάδας ως προς τον πληθωρισμό των τροφίμων διαψεύδει οριστικά και αμετάκλητα το κυβερνητικό αφήγημα περί «εισαγόμενης ακρίβειας».
Παράλληλα, οι πολίτες τάσσονται κατά των απογευματινών χειρουργείων, κατά 52%, ενώ το 11% δήλωσε «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ». Πρόκειται για ένα από τα νέα κυβερνητικά μέτρα, που βάζουν τους πολίτες στη διαδικασία να πληρώνουν για να κάνουν χειρουργείο στο Δημόσιο.
in.gr