Ακίνητα : Εκοψε ρυθμό η Αθήνα, ανεβαίνουν Πειραιάς και Θεσσαλονίκη
Αλλάζει ο χάρτης της κτηματαγοράς, με τις τιμές να τραβούν την ανηφόρα στα προάστια της πρωτεύουσας, στη Θεσσαλονίκη και στις μεγάλες πόλεις σε αντίθεση με το κέντρο της Αθήνας, όπου η αγορά μπαίνει σε φάση διόρθωσης. Στην καρδιά του Λεκανοπεδίου οι τιμές πώλησης των ακινήτων κατέβασαν ταχύτητα μετά το ξέφρενο ράλι ανόδου της τελευταίας διετίας που προκάλεσε κυρίως η μόδα του Airbnb.
Τα στοιχεία της αγοράς δείχνουν ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 οι τιμές των κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας αυξήθηκαν κατά 10,7% όταν στο τρίτο τρίμηνο έτρεχαν με ρυθμό 25,3% και στο δεύτερο τρίμηνο το κοντέρ έγραψε αύξηση των τιμών 30,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.
Με μικρότερο ρυθμό αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης των κατοικιών και στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, ενώ αντίθετα την ανηφόρα έχουν πάρει οι τιμές πώλησης των ακινήτων στον Πειραιά και στα δυτικά προάστια, στοιχείο που δείχνει ότι στο ραντάρ των επενδυτών βρίσκονται τώρα και τα ακίνητα στις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες. Τη μεγαλύτερη όμως αύξηση σε όλη τη χώρα σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στη Θεσσαλονίκη. Με άνοδο της τάξης του 32,1% τα διαμερίσματα στη συμπρωτεύουσα πωλούνται κατά μέσο όρο 1.416 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν τον Δεκέμβριο του 2018 ήταν 1.071 ευρώ το τετραγωνικό.
Η κτηματαγορά αποχαιρέτησε το 2019 με άνοδο στις τιμές των κατοικιών κατά 6,5% στο σύνολο της επικρατείας και τη μέση τιμή πώλησης των κατοικιών να έχει διαμορφωθεί στα 1.519 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών Spitogatos Property Index, η μεγαλύτερη αύξηση 32,1% εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη και ακολουθούν οι Σποράδες, όπου οι μέσες τιμές πώλησης των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 21,7% και έχουν διαμορφωθεί στα 1.739 ευρώ το τετραγωνικό από 1.429 ευρώ που ήταν στα τέλη του 2018.
Στο κέντρο
Τα σπίτια στο κέντρο της Αθήνας έχουν φθάσει να πωλούνται στα 1.549 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο κατά μέσο όρο από 1.400 ευρώ πριν από έναν χρόνο. Οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή, με τα σκήπτρα να κρατούν το Κολωνάκι, ο Λυκαβηττός, η περιοχή του Χίλτον, το Κουκάκι. Οπως λένε οι ειδικοί της κτηματαγοράς, ξένοι και Ελληνες που αγοράζουν ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και σε όμορους δήμους αφήνουν πίσω τους τη βραχυχρόνια μίσθωση και επενδύουν στην ανακαίνιση των κατοικιών με στόχο την άμεση μεταπώληση ή/και τη μακροχρόνια μίσθωση επιπλωμένων ή μη.
Στα νότια προάστια της Αττικής η μέση τιμή πώλησης των κατοικιών έχει σκαρφαλώσει στα 2.576 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ στο ύψος τους παραμένουν οι τιμές των ακινήτων των βόρειων προαστίων, τα οποία πωλούνται προς 2.222 ευρώ το τετραγωνικό. Το ενδιαφέρον των αγοραστών προσελκύουν ολοένα και περισσότερο τα ακίνητα του Πειραιά, των δυτικών και ανατολικών προαστίων της Αττικής. Οι κατοικίες στον Πειραιά πωλούνται κατά μέσο όρο προς 1.400 ευρώ το τετραγωνικό, σημειώνοντας αύξηση 16,3% σε σχέση με το 2018, στα δυτικά προάστια οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν στο τελευταίο τετράμηνο του έτους κατά 9,7% και έχουν διαμορφωθεί στα 1.246 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στα ανατολικά προάστια οι τιμές φθάνουν τα 1.500 ευρώ το τετραγωνικό.
Η αγορά ακινήτων δείχνει να έχει αφήσει πίσω της τις δύσκολες μέρες της κρίσης και όπως προβλέπει η Αlpha Bank σε ειδική ανάλυση, θα διατηρηθεί η ανοδική τάση των τιμών των οικιστικών ακινήτων καθώς θα στηριχθεί στην ελαφρύτερη φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας μετά την πρόσφατη μεταβολή του φορολογικού πλαισίου, καθώς και στις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία.