Airbnb: Σε ποιες περιοχές της Αθήνας μπαίνουν περιορισμοί – Οι προτάσεις της αγοράς
Τον φάκελο των βραχυχρόνιων μισθώσεων (τύπου Airbnb) ανοίγει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να προσφέρει αδιέξοδο σε χιλιάδες οικογένειες που αναζητούν κατοικία.
H απόφαση για το πάγωμα ή όχι στις νέες άδειες για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb παραμένει στα χέρια της κυβέρνησης και όχι των Δήμων.
Άλλωστε και ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Δούκας μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ τόνισε τη σημασία του φορέα που παίρνει μέτρα για τη διαχείριση του προβλήματος, όπως για παράδειγμα η Βαρκελώνη που αποφάσισε να ορίσει κανόνες για να την περιορίσει.
Η Airbnb εκδήλωσε διάθεση συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να βρεθούν λύσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών κάθε περιοχής
«Αντίστοιχα, εδώ, το Κουκάκι είναι υπερκορεσμένο και θα πρέπει να λάβουμε την απόφαση ότι πρέπει να σταματήσει η βραχυχρόνια μίσθωση. Δεν μπορούμε όμως να το απαγορεύσουμε ως δήμος Αθηναίων, γιατί απλά δεν υπάρχει το προεδρικό διάταγμα που να μας δίνει τη δυνατότητα αυτή. Γι’ αυτό και ζητάμε σταθερά να είμαι πρωταγωνιστές και να λαμβάνουμε αποφάσεις και όχι να είμαστε κομπάρσοι», κατέληξε.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη ως προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα απαγορευτεί τουλάχιστον για ένα χρόνο η ένταξη νέων ακινήτων τύπου Airbnb στις πλατφόρμες για τα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας (1ο, 2ο και 3ο), ενώ θα δοθεί απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος επί των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες που θα ενοικιάσουν μακροχρόνια τα κλειστά ακίνητά τους και σε εκείνους που θα μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.
Οι περιοχές και τα Airbnb
Το μέτρο αφορά περιοχές κυρίως του Κέντρου και πλησίον του Κέντρου της Αθήνας με υπερκορεσμό σε βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Αφορά, δηλαδή, περιοχές όπως ο Νέος Κόσμος, το Παγκράτι, ο Κεραμεικός, το Μεταξουργείο και κυρίως το ιστορικό κέντρο της Αθήνας (Πλατεία Συντάγματος, Πλατεία Ομονοίας, Εξάρχεια, Χαυτεία, Ηρώδου Αττικού, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Πατησίων, Λεωφόρος Αλεξάνδρας κ.λπ.).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στο κέντρο της Αθήνας τους καλοκαιρινούς μήνες υπολογίζεται ότι λειτούργησαν πάνω από 12.500 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πώς «δεν δαιμονοποιούμε καμία επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο αριθμός ακινήτων που διατίθεντο μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι πάρα πολύ μικρός σε σχέση με τα κλειστά διαμερίσματα. Κάνουμε πιο δραστικές παρεμβάσεις».
H παρέμβαση της Airbnb…
Η Airbnb εκδήλωσε διάθεση συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να βρεθούν λύσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών κάθε περιοχής με την παράλληλη κάλυψη των αναγκών της φιλοξενίας.
Η εταιρεία δια στόματος της επικεφαλής Public Policy για τη Νότια Ευρώπη, Valentina Reino, επισημαίνει ότι ένας τυπικός οικοδεσπότης στη χώρα νοικιάζει το σπίτι για μόλις 24 διανυκτερεύσεις τον χρόνο και ότι το επιπλέον εισόδημα συνεισφέρει στη συντήρησή τους.
Χαρακτηριστικά η κ. Reino δήλωσε: «Σε όλη την Ελλάδα, ένας τυπικός οικοδεσπότης στην Airbnb νοικιάζει ένα σπίτι για μόλις 24 διανυκτερεύσεις το χρόνο, ενώ περισσότεροι από ένας στους δύο αναφέρουν ότι το επιπλέον εισόδημα από αυτή τη δραστηριότητα τους βοηθάει να συντηρούν τα σπίτια τους. Αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένες γειτονιές της Αθήνας – όπου η τουριστική κίνηση είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένη ή η διαθεσιμότητα σπιτιών σπάνια – και θέλουμε να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση σε στοχευμένες και αναλογικές λύσεις που θα βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των οφελών της φιλοξενίας με τις ανάγκες αυτών των περιοχών».
Η Airbnb συνεργάζεται με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από τον Απρίλιο 2021 για την παροχή όλων των δεδομένων της από τις καταχωρήσεις στην χώρα, μια συμφωνία ορόσημο βέλτιστης πρακτικής σε ολόκληρη την Ευρώπη.
… και η αντίδραση STAMA
Έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων για τους νέους περιορισμούς και τις επιβαρύνσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.
Σύμφωνα με τη STAMA Greece, η απόφαση να ανασταλεί η έκδοση νέων Αριθμών Μητρώου Ακινήτου (AMA) σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας (πρώτο, δεύτερο και τρίτο δημοτικό διαμέρισμα) είναι υπερβολική, καθώς δεν είναι όλες οι περιοχές «πιεσμένες» από καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωση.
Κατά τη STAMA Greece, πρέπει ακόμη να γίνει αναθεώρηση της εφαρμογής μη έκδοσης νέων ΑΜΑ. Είναι σημαντικό να εξεταστεί η διαδικασία εφαρμογής της μη έκδοσης νέων ΑΜΑ, λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή χρήσης ακινήτων κατά τη διάρκεια μίσθωσης.
Προτείνεται ο ΑΜΑ να συνδεθεί με τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου καθώς για κάθε νέο μισθωτήριο υπάρχει νέο ΑΜΑ. Προτείνεται επίσης η εξαίρεση των εταιρειών διαχείρισης από το μέτρο, καθώς έρχεται σε αντίθεση με την ελεύθερη αγορά και την επιχειρηματικότητα.
Πηγή: ΟΤ