Airbnb: Ποιοι θα πάρουν αποζημιώσεις για τις ακυρώσεις κρατήσεων
«Ταμείο» αποζημιώσεων και καλάθι κινήτρων στήριξης έχει στα σκαριά η Airbnb μετά το κραχ στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η τεράστια τρύπα εσόδων από τις ακυρώσεις κρατήσεων προκαλεί μαζική αγωνία στους έλληνες ιδιοκτήτες και το κύριο μέλημα, σε πρώτη φάση, είναι η πρόσβασή τους στο ισχύον πρόγραμμα αποζημίωσης, ύψους 250 εκατ. δολαρίων, το οποίο ήδη τρέχει η εταιρεία, καταβάλλοντας το 25% τής κάθε ακυρωθείσας κράτησης, με άφιξη μεταξύ 14 Μαρτίου και 31 Μαΐου 2020.
Για παράδειγμα, αν ένας ιδιοκτήτης ανέμενε να εισπράξει 1.000 ευρώ, θα λάβει 250 ευρώ. Είναι εμφανής η ανάγκη ενός νέου πακέτου, καθότι δεν είναι αρκετά αυτά τα ποσά για να στηρίξουν τις ζημιές, με τους οικοδεσπότες ήδη να μετρούν 4 μήνες με μηδενικά εισοδήματα.
Προσδοκάται νέος γύρος ενίσχυσης, αφού βασικός στόχος της διοίκησης είναι να εφαρμόσει κίνητρα αποτροπής της εκροής αγγελιών, ειδικά σε μια αγορά όπως στην Ελλάδα, με παρατεταμένη καλοκαιρινή σεζόν. Το τηλεφωνικό κέντρο υποστήριξης της Airbnb έχει σπάσει ρεκόρ, με χιλιάδες κλήσεις ημερησίως. Στο πλαίσιο ενίσχυσης της δυναμικής της, η επιχείρηση αναμένεται να λάβει ένεση 1 δισ. δολαρίων από τις εταιρείες Silver Lake και Sixth Street Partners.
Σχέδια στήριξης
Εξάλλου, το lockdown έχει φέρει προβληματισμό για την πορεία του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης που καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της τουριστικής πίτας. Η τάση των ιδιωτών ιδιοκτητών, που δεν είναι επαγγελματίες, είναι να επιστρέψουν σε μακροχρόνια συμβόλαια. Η επαγγελματική κατηγορία, ωστόσο, βρίσκεται υπό πίεση και η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, βρίσκονται σε επεξεργασία σχεδίων για τη γενικότερη στήριξη της βαριάς βιομηχανίας της χώρας.
Ηδη έχουν ληφθεί μέτρα για να μπορέσουν να επιβιώσουν, ενώ μετά ακολουθεί ένα στάδιο στήριξης για να αρχίσουν να λειτουργούν, με σκέψεις για περαιτέρω αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. Ομως, νούμερο ένα ζητούμενο της κυβέρνησης, αλλά και των εκπροσώπων του κλάδου είναι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό άρσης των περιοριστικών μέτρων.
Αλλαγή σκηνικού
Το τοπίο πάντως αλλάζει. Μέσω της αποχώρησης χιλιάδων ακινήτων από τη βραχυχρόνια ενοικίαση διαμορφώνεται μια τάση επιστροφής της κατοικίας στην «κανονικότητα». Παράγοντες της αγοράς μεταφέρουν στοιχεία για επιτάχυνση του ρυθμού αποχώρησης διαμερισμάτων από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, προκαλώντας μείωση στις τιμές των ενοικίων, ειδικά μετά την καλοκαιρινή σεζόν. Ενδεικτικό, πάντως, της υπαρξιακής κρίσης του Airbnb είναι πως τo 2017 και το 2018 είχε κέρδη 93 εκατ. ευρώ και 200 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, όμως στο 9μηνο του 2019, προ πανδημίας, ζημιές 322 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών, οι περιοχές που θα καταγράψουν τις πρώτες μειώσεις ενοικίων είναι οι Αγιος Νικόλαος, Ανω Κυψέλη, Ανω Πατήσια, Πεδίον Αρεως, Πλ. Αμερικής, Πλ. Αττικής, Γκύζη, Γούβα, Γουδί, Κολοκυνθού, Κολωνός, Κυψέλη, Ν. Κυψέλη, Σεπόλια.
«Η Ελλάδα είχε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο, οδεύοντας προς τον κορεσμό της αγοράς. Αναμένουμε μετά το καλοκαίρι πάρα πολλοί ιδιοκτήτες να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις» τονίζει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών.