Μεγάλη κερδισμένη αναδεικνύεται η Αθήνα τη φετινή τουριστική σεζόν έχοντας ξεπεράσει προ πολλού τα νούμερα προ πανδημίας.
Φέτος αυξήθηκαν οι μέσες τιμές των ξενοδοχείων στην Ευρώπη ενώ οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων εκτινάχθηκαν σε υψηλό πενταετίας. Οι ταξιδιώτες, εν μέσω ακρίβειας κλείνουν τις διακοπές τους με γνώμονα το κόστος και το 80% προτίμησε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb) έναντι των ξενοδοχείων.
Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες του Moneyzine εντόπισαν τις ευρωπαϊκές πόλεις όπου τα καταλύματα Airbnb προσφέρουν καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής σε σύγκριση με τα ξενοδοχεία.
Έτσι, η Κωνσταντινούπολη, είναι η πόλη όπου τα Airbnb παρέχουν την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής σε σύγκριση με τα ξενοδοχεία. Με μέσο όρο διανυκτέρευσης 45,37 δολάρια, είναι 61,77% φθηνότερα από τα ξενοδοχεία (μ.ό. 118,69 δολάρια), ενώ διαθέτουν τις δεύτερες χαμηλότερες τιμές από όλες τις πόλεις που αναλύθηκαν.
Ακολουθεί στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Αθήνα, με τις μέσες τιμές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις να είναι κατά κατά 49,53% μικρότερες από την τιμή ενός κανονικού δωματίου ξενοδοχείου -69,67 δολάρια ανά διανυκτέρευση έναντι 138,05 δολαρίων στα ξενοδοχεία ανά διανυκτέρευση. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Λισαβόνα, με ένα Airbnb να κοστίζει κατά μέσο όρο περίπου 107,51 δολάρια ανά διανυκτέρευση σε σύγκριση με ένα κανονικό δωμάτιο ξενοδοχείου που κοστίζει 210,30 δολάρια.
Το Airbnb και οι περιοχές
Η Αθήνα, τα Νότια προάστια, ο Πειραιάς, η Γλυφάδα, η Βούλα, η Σαρωνίδα, η Ανάβυσσος προβάλλουν ως οι δημοφιλέστερες περιοχές για τη φιλοξενία καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, κρίνοντας από την έντονα ανοδική πορεία της προσφοράς στα σημεία αυτά.
Το εμπορικό τρίγωνο όπου περιλαμβάνονται συνοικίες, όπως του Ψυρρή, η Ακρόπολη, το Μοναστηράκι και η Πλάκα, αποτελούν πόλο έλξης από ξένους επισκέπτες, όσον αφορά τη διαμονή τους.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τάσεις σε ό,τι αφορά την προσφορά καταλυμάτων σε άλλες περιοχές της Αττικής. Για παράδειγμα η περιοχή του Σαρωνικού, που φιλοξενεί περιοχές όπως η Σαρωνίδα και η Ανάβυσσος, σημείωσε φέτος αύξηση των καταλυμάτων καθώς και η περιοχή των Σπάτων και Αρτέμιδας.
Σε περιοχές των νοτίων προαστίων, όπως η Καλλιθέα, το Παλαιό Φάληρο και η Γλυφάδα, η τάση είναι επίσης ανοδική φέτος, ενώ εντυπωσιακή επίδοση καταγράφει και ο Πειραιάς.
Η επιβατική κίνηση
Συνεχίστηκαν και τον Ιούλιο οι υψηλές πτήσεις για την επιβατική κίνηση στο δίκτυο εξωτερικού του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Ο αριθμός των διεθνών επιβατών που διακινήθηκαν στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ανέβασε ρυθμούς τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού, τόσο σε σύγκριση με πέρυσι όσο και με το 2019, χρονιά πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.
Ειδικότερα, οι ξένοι επιβάτες έφτασαν τους 2,265 εκατ. έναντι 1,923 εκατ. τον Ιούλιο του 2022, καταγράφοντας άνοδο 17,7%, ενώ σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019, η αύξηση είναι της τάξεως του 9,7%. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διεθνών επιβατών κατά τους πρώτους επτά μήνες της τρέχουσας χρονιάς, αυτός άγγιξε τους 7,879 εκατ., ενισχυμένος κατά 33,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και κατά 6,9% σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο του 2019.
Τον Ιούλιο σημαντική αύξηση παρουσίασε και η κίνησή στο δίκτυο εσωτερικού, καθώς οι διακινηθέντες επιβάτες ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο και πιο συγκεκριμένα έφτασαν τους 1,029 εκατ., ενισχυμένοι κατά 12,7% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο και κατά 12,4% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019. Κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2023 οι επιβάτες εσωτερικού έφτασαν τους 4,85 εκατ. έναντι 3,934 εκατ. το πρώτο επτάμηνο του 2022, σημειώνοντας άνοδο 23,3% και 10,4% συγκρινόμενοι με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Αυξητικά κινήθηκε και ο αριθμός των πτήσεων, ο οποίος συμβαδίζει με την άνοδο της κίνησης. Συνολικά, κατά το διάστημα Ιανουάριου-Ιουλίου της φετινής χρονιάς, οι πτήσεις στο Ελ. Βενιζέλος ανήλθαν σε 133.700, ενισχυμένες κατά 14,1% και κατά 4,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και του 2019. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 8,4% και 18,9% σε σχέση με το 2022, ενώ σημείωσαν άνοδο και σε σύγκριση με το 2019, κατά 8,7% και 1,8%. © πηγή: in.gr