Αιγοπρόβειο γάλα – Πάνω από 1 ευρώ κλείνονται τα πρώτα συμβόλαια
Αισιοδοξία ότι φέτος θα είναι υψηλότερη η τιμή του αιγοπρόβειου δημιουργούν τα πρώτα συμβόλαια που έκλεισαν κτηνοτρόφοι γαλακτοκομικές εταιρείες, ενόψει και της νέας γαλακτοκομικής περιόδου το επόμενο διάστημα.
Ωστόσο, τα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας παραμένουν, με κυρίαρχο αυτό της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, που στην ουσία …αδειάζει τις τσέπες των κτηνοτρόφων.
Κρίσιμο παραμένει όμως, το επόμενο διάστημα, μέχρι και τα τέλη του μήνα, για το πώς τελικά θα διαμορφωθούν οι τιμές και το κατά πόσο θα μπορέσει να αντισταθμιστεί η κατάσταση με το υψηλό κόστος παραγωγής που «γονατίζει» τους κτηνοτρόφους.
Σύμφωνα με τις πρώτες συμφωνίες και τα συμβόλαια που κλείστηκαν, οι μέσες τιμές για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο κυμαίνονται μεταξύ 1,10-1,20 ευρώ/κιλό για το πρόβειο, όταν προ τριετίας κυμαίνονταν μόλις στα 0,80-0,90 ευρώ/κιλό και το γίδινο έως και τα 0,75 ευρώ/κιλό.
Το «αγκάθι» όμως του αυξημένου κόστους παραγωγής παραμένει με τις πρώτες ύλες (πετρέλαιο, φάρμακα, ζωοτροφές κ.ά) να έχουν πάρει την ανιούσα, με αποτέλεσμα οι σημαντικές αυτές αυξήσεις να μην αντισταθμίζουν την επιβάρυνση του κόστους.
Μόλις προχτές, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, εξήγγειλε μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, από την 1η Οκτωβρίου.
Αν και αυτή η εξαγγελία ήταν και η μοναδική που αφορούσε τον πρωτογενή τομέα, μπορεί να δώσει μία ανάσα στους κτηνοτρόφους. Όχι, όμως από μόνη της. Απαιτούνται άμεσα και άλλα μέτρα προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να μπορέσουν να διατηρήσουν τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και να παραμείνουν στο επάγγελμα.
Σχολιάζοντας την εξαγγελία για την μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, μας επεσήμανε ότι «ευπρόσδεκτη είναι μία μείωση του ΦΠΑ για να περιορίσει λίγο αυτές τις τιμές που έχουν ξεφύγει και να τις κρατήσει λίγο χαμηλά. Από κει και πέρα είναι τόσο μεγάλη η διαφοροποίηση των τιμών που δεν φτάνει μόνο αυτό. Χρειάζονται και άλλα μέτρα, χρειάζεται μια ρευστότητα, ίσως μία άμεση ενίσχυση τους χειμερινούς μήνες. Δεν αρκεί μόνο αυτή η μείωση του ΦΠΑ για να συντηρηθεί η κτηνοτροφία φέτος τον χειμώνα».
Σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της τιμής του γάλακτος, μετά την κατάρρευση των προηγούμενων χρόνων και την διάλυση της κτηνοτροφίας, ο Π. Σατολιάς τόνισε στο agro-in.gr ότι φαίνεται πως υπάρχει μία αύξηση της τιμής, η οποία θα ξεπεράσει το 1 ευρώ -ίσως πάει και πιο πάνω- αλλά εξέφρασε την ανησυχία ότι ακόμη και αυτή η αύξηση θα είναι ισοπεδωτική και «θα εξανεμιστεί με την αύξηση στις τιμές τόσο των ζωοτροφών, όσο και των άλλων εφοδίων και εξόδων (πετρέλαιο, υλικά, σίδηρος, φάρμακα, ρεύμα κτλ.). Προμηνύεται δύσκολος και ο φετινός χειμώνας».
Εξέφρασε, δε, την ανησυχία ότι απ’ αυτή την κατάσταση ούτε ο καταναλωτής θα βγει ωφελημένος, μιας και θα κληθεί «να αγοράσει το προϊόν εκ των πραγμάτων πιο ακριβά, σε δύσκολες εποχές για όλους μας».