Άδωνις Γεωργιάδης στη SZ : Εργαζόμαστε σαν ορχήστρα για χάρη της ανάπτυξης
Συνέντευξη στη Süddeutsche Zeitung παραχώρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης. O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εστίασε στις επενδυτικές προοπτικές, τη στρατηγική ανάπτυξης και τη χρυσή βίζα.
Εν μέσω ραντεβού και έχοντας λίγο χρόνο στη διάθεσή του, όπως αναφέρει η DW, ο Άδωνις Γεωργιάδης παραχώρησε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τη δημοσιογράφο Christiane Schlötzer.
Είμαστε σαν ορχήστρα για χάρη της ανάπτυξης
«Πλέον όλη η κυβέρνηση εργάζεται για να πετύχει την ανάπτυξη. Όπως μια ορχήστρα, όλοι παίζουν με βάση τις ίδιες νότες και το έργο ονομάζεται: Θέλουμε ανάπτυξη», αναφέρει ο Άδωνις Γεωργιάδης ήδη από την αρχή της συνέντευξης υπογραμμίζοντας: «Όποιος θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα χρειάζεται υπομονή. Ένας επιχειρηματίας που θα θέλει να χτίσει ένα αιολικό πάρκο περιμένει ήδη δέκα χρόνια για μια άδεια. Γι αυτό χρειαζόμαστε έναν νέο αναπτυξιακό νόμο».
Ο ίδιος αναφέρει για παράδειγμα επενδυτή που θέλει να φτιάξει αιολικό πάρκο στα Άγραφα, σκοντάφτει όμως από το 2012 σε γραφειοκρατικά εμπόδια και περιβαλλοντικούς περιορισμoύς. Όπως σημειώνει ο νέος υπουργός: «Δεν λέω ότι θα πρέπει να καταστρέψουμε το περιβάλλον μας για οικονομικούς λόγους, αλλά θέλω να δοθούν ακριβείς χρονικοί περιορισμοί και για τη γραφειοκρατία. Δεν μπορούν να λένε απλώς: δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη. Ο νόμος θα θέσει αυστηρές προθεσμίες, οι οποίες αν αγνοηθούν θα υπάρχουν κυρώσεις.»
Περιβαλλοντικά εμπόδια στις επενδύσεις και χρυσή βίζα
Εκτιμά επίσης ότι και στον τομέα της δικαιοσύνης πρέπει να γίνουν αλλαγές, ωστόσο θεωρεί μια μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης «περίπλοκη». Ελπίζει όμως ότι με το νέο αναπτυξιακό νόμο σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη, οι σχετικές δικαστικές διαδικασίες θα μπορέσουν να ψηφιοποιηθούν μέχρι το 2021. Σε ερώτηση σχετικά με το αν πρόκειται να καταστρατηγηθούν περιβαλλοντικές προδιαγραφές χάριν την επίσπευσης «στρατηγικών επενδύσεων» ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντά «όχι» και ότι στόχος είναι απλώς η επιτάχυνση διαδικασιών, όπως για παράδειγμα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Η Ελλάδα έχει ήλιο και αέρα σχεδόν όλο τον χρόνο. Αλλά ακόμη εξαρτώμεθα έντονα από τον άνθρακα. Θέλουμε επ’ αυτού να μιλήσουμε με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για συνεργασία». Αναφορικά με την επένδυση στο Eλληνικό αλλά και την ενδεχόμενη πώληση εκεί πολυώροφων κτισμάτων και χιλιάδων διαμερισμάτων στο μέλλον, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνει ότι «η όρεξη ξένων επενδυτών είναι μεγάλη στον τομέα αυτόν. Επενδυτών από την Κίνα, τον αραβικό κόσμο την Τουρκία».
Μήπως όμως το κάνουν αυτό προκειμένου να λάβουν την περίφημη «χρυσή βίζα», διερωτάται η δημοσιογράφος, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να απαντά: «Το πρόγραμμα της χρυσής βίζας λειτουργούσε καλύτερα, πριν το καταστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ. H EE ανησυχεί τώρα γιατί χορηγούνται πλέον πολλές και δεν είναι σαφές σε ποιον. Οι ευρωπαίοι πιστωτές όμως πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους ή όχι. Δεν μπορούμε να πουλήσουμε αυτοκίνητα, αλλά βίζα».
«Κανείς δεν θέλει να ιδιωτικοποιήσει την Ακρόπολη»
«Στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκονται λιμάνια, δρόμοι, το παλιό αεροδρόμιο Αθηνών… Τι άλλο;» ρωτά η δημοσιογράφος της SZ. «Πουλάμε τα πάντα! Εννοώ δηλαδή όλα όσα βρίσκονται στη λίστα. Οι επενδυτές περιμένουν στην ουρά, δεν θα θελα να πω εκατοντάδες κάθε μέρα, αλλά δεκάδες. Funds, μεμονωμένοι επενδυτές από τη Γερμανία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, από όλο τον κόσμο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ιδιωτική διαχείριση είναι καλύτερη από την κρατική. Τα χρήματα θα εξυπηρετήσουν την αποπληρωμή των χρεών μας» απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το γεγονός ότι στην αντίστοιχη λίστα επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν και 2300 αρχαιολογικοί χώροι «ήταν γραφειοκρατικό λάθος» που έγινε αντιληπτό αργότερα. Και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν θα πουλήσουμε την αρχαία κληρονομιά μας. Κανείς δεν θέλει να ιδιωτικοποιήσει την Ακρόπολη».