«Τσουνάμι» ανεργίας σε όλο τον πλανήτη – Κινδυνεύουν μέχρι και 25 εκατ. θέσεις εργασίας
Εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλον τον πλανήτη χάνουν τη δουλειά τους, καθώς οι αλλεπάλληλες καραντίνες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού ωθούν τις επιχειρήσεις σε μαζικές απολύσεις.
Οι κυβερνήσεις αδυνατούν να ανακόψουν αυτό το τσουνάμι, εγείροντας φόβους για δεκάδες εκατομμύρια ανέργους φέτος. Οι οικονομίες σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία παρακολουθούνται στενά από τους ειδικούς.
Η πανδημία του κοροναϊού μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια οικονομική κρίση και να καταστρέψει έως και 25 εκατ. θέσεις εργασίας σε όλον τον κόσμο εάν οι κυβερνήσεις δεν ενεργήσουν τάχιστα για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από τις συνέπειες της νόσου, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO).
Μετά όμως την έκρηξη των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ στα 3,3 εκατομμύρια, ανώτερος αξιωματούχος του ILO ανέφερε ότι η πρόβλεψη αυτή θα πρέπει να αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα πάνω.
Πάρτε μέτρα προτρέπει ο ILO
Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), και προτρέπει τις κυβερνήσεις να ενεργήσουν τάχιστα και αποτελεσματικά για την προστασία των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας.
Η παρούσα κατάσταση απαιτεί επείγοντα, μεγάλης κλίμακας και συντονισμένα μέτρα σε τρεις πυλώνες: προστασία των εργαζομένων στο χώρο εργασίας, τόνωση της οικονομίας και της απασχόλησης και υποστήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την επέκταση της κοινωνικής προστασίας, τη στήριξη της διατήρησης της απασχόλησης (δηλαδή της εργασίας με μειωμένο ωράριο, της άδειας μετ ‘αποδοχών) καθώς και της οικονομικής και φορολογικής ελάφρυνσης, συμπεριλαμβανομένων των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον, η ILO προτείνει μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, δανεισμό και οικονομική στήριξη σε συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς.
Ποια είναι τα σενάρια για τις επιπτώσεις του κοροναϊού
Με βάση τα διαφορετικά σενάρια για τον αντίκτυπο του COVID-19 στην παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ, οι εκτιμήσεις της ILO δείχνουν αύξηση της παγκόσμιας ανεργίας μεταξύ 5,3 εκατομμυρίων και 24,7 εκατομμυρίων. Αξίζει να σημειωθεί πως η παγκόσμια οικονομική κρίση 2008-9 αύξησε την παγκόσμια ανεργία κατά 22 εκατομμύρια.
Η υποαπασχόληση αναμένεται επίσης να αυξηθεί σε μεγάλη κλίμακα, καθώς οι οικονομικές συνέπειες της επιδημίας του ιού μεταφράζονται σε μειώσεις των ωρών εργασίας και των μισθών.
Οι μειώσεις στην απασχόληση συνεπάγονται επίσης μεγάλες απώλειες εισοδήματος για τους εργαζόμενους. Η μελέτη εκτιμά ότι αυτά θα κυμανθούν μεταξύ 860 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 3,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το τέλος του 2020. Αυτό θα μεταφραστεί σε μείωση της κατανάλωσης αγαθών και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι προοπτικές για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες.
Ανεργία στις ΗΠΑ
Περισσότεροι από 10 εκατ. Αμερικανοί έχασαν τη δουλειά τους μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο καθώς έκλεισαν εστιατόρια, ξενοδοχεία, γυμναστήρια και ταξιδιωτικά γραφεία για να ανακοπεί η μετάδοση της επιδημίας.
Οι απολύσεις αυξάνονται διαρκώς στον μεταποιητικό τομέα της υπερδύναμης, στις μεταφορές και στις αποθήκες.
και στη Βρετανία
Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, σχεδόν 1 εκατ. Βρετανοί προσέφυγαν στην αρωγή του κράτους ζητώντας επιδόματα, είτε επειδή έχουν χάσει τη δουλειά τους είτε επειδή έχει μειωθεί δραστικά ο μισθός τους και αδυνατούν να επιβιώσουν. Σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, το 27% των επιχειρήσεων της χώρας μείωσε προσωπικό στη διάρκεια της δεύτερης και της τρίτης εβδομάδας του Μαρτίου, ενώ σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις κατέγραψαν πτώση των εσόδων τους.in.gr