Το “τυρί” της στήριξης και η “φάκα” της διαπραγμάτευσης

Δημοσιεύτηκε στις 31/08/2020 10:35

Το “τυρί” της στήριξης και η “φάκα” της διαπραγμάτευσης

Η Αθήνα είναι γεγονός ότι έχει ενισχύσει το ευρωατλαντικό μπλοκ υποστήριξης στο οποίο πλέον έχουν προστεθεί και κράτη του αραβικού κόσμου. Γράφει ο Χρήστος Κώνστας στο Politica.gr.

Επιμένοντας στο δόγμα ότι διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει με την Άγκυρα παρά μόνο εάν εκλείψουν οι προκλήσεις και οι παραβατικές συμπεριφορές,ικανοποιεί όλες τις πλευρές που την υποστηρίζουν δείχνοντας ένα φιλειρηνικό πρόσωπο έναντι της διαρκώς εντεινόμενης πολεμικής ρητορικής της Τουρκίας.Αυτή είναι η θετική οπτική των πραγμάτων, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να διασφαλίσει και επιτυχή έξοδο από την κρίση.

Η χώρα μας στη προσπάθεια της να αμφισβητήσει έμμεσα το Τουρκολιβυκό σύμφωνο, υπέγραψε με το Κάιρο την άμεση μείωση της επήρειας των ελληνικών νησιών αναχωρώντας από τη πάγια θέση της μέσης γραμμής. Τα πανηγύρια της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας δεν άφησαν πολλά περιθώρια να αναδειχθούν οι “φωνές” που επισήμαναν ότι τα οφέλη ενδεχομένως να αποδειχθούν πρόσκαιρα και αυτό γιατί η Τουρκία στο χρόνο που θα κρίνει σκόπιμο θα αξιοποιήσει τις παραμέτρους της συγκεκριμένης συμφωνίας με επίκεντρο αυτή τη φορά το Καστελόριζο, τη Ρόδο και την Κρήτη.

Πλέον το νησί μας, ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου, έχει με την ελληνική υπογραφή μειωμένη επήρεια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η πάγια επιχειρηματολογία της Αθήνας για τα νησιά του Αιγαίου κατέρρευσε με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η δε εξαίρεση όχι μόνο του Καστελλορίζου, αλλά και της ανατολικής Ρόδο από την οριοθέτηση με την Αίγυπτο είναι ένας επιπλέον λόγος να επιχαίρουν στην Τουρκία. Είναι προφανές οτι όπως συνέβη με την περίπτωση της Αιγύπτου,μπορεί να επαναληφθεί και με την περίπτωση της Τουρκίας έχοντας υπόψιν σε ότι σε κάθε διαπραγμάτευση κάτι κερδίζεις,κάτι χάνεις.

Ευρώπη και Η.Π.Α είναι πρόδηλο οτι “σπρώχνουν” χαϊδεύοντας την Ελλάδα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για να γλιτώσουν τον πονοκέφαλο της νοτιοανατολικής Μεσογείου , που τόσο επιχειρηματικά όσο και γεωστρατηγικά δεν μπορούν να τον διαχειριστούν. Ο Ερντογάν το γνωρίζει.Όπως γνωρίζει και το γεγονός ότι με άλλη δυναμική θα καθίσει στο τραπέζι, εφόσον έχει δημιουργηθεί ένα επεισόδιο.Οι σεισμικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ήταν μέρος αυτού του επεισοδίου. Η Ελλάδα μπορεί να μην “τσίμπησε” ανοίγοντας πυρ αλλά ταυτόχρονα βλέπει τον χάρτη της χώρας στο Αιγαίο να γκριζάρεται ποικιλοτρόπως.

Η ευρωατλαντική στήριξη έχει ημερομηνία λήξης.Οριοθετείται χρονικά στο πότε θα προκληθεί με τον οποιοδήποτε τρόπο θερμό επεισόδιο.Όχι δεν θα σταθούν στο πλευρό της Τουρκίας.Ωστόσο θα πιέσουν την Αθήνα να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης επί τετελεσμένων. Κάπως έτσι θα επιχειρηθεί και η εφαρμογή του τουρκικού αναθεωρητισμού στο Αιγαίο. Μην έχει κανείς αυταπάτες ότι ακόμη και η Γαλλία που έχει προσφέρει ολόθερμη στήριξη στην Ελλάδα, όταν θα έρθει η κρίσιμη ώρα, δε θα ζητήσει από την Αθήνα να δοθεί ένα τέλος για να επανέλθει η ηρεμία στα νερά της Μεσογείου.Αν δεν πειστούμε εγκαίρως οτι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης , αυτό το τέλος δε θα το γράψουμε εμείς. Ένα τέλος που θα θέτει την αρχή της απώλειας για ότι δίκαιο κατακτήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.