Το σχέδιο για το Brain drain επιδοτεί τις αυταπάτες της κυβέρνησης
Toν Οκτώβριο του 2012 ένας φίλος, πτυχιούχος Ιατρικής αναγκάστηκε να μαζέψει τα πράγματα του και να εγκαταλείψει μαζί με την οικογένεια του που μόλις είχε δημιουργήσει την Κρήτη γιατί αντιλήφθηκε οτι το επαγγελματικό του όνειρο τίθεται σε κίνδυνο. Γράφει ο Χρήστος Κώνστας στο Politica.gr.
Όταν το ρώτησα-μεσούσης της κρίσης και ενώ τα πάντα γύρω μας βρίσκονταν σε ελεύθερη πτώση-, αν το οικονομικό ήταν το ελατήριο της απόφασης του ,εκείνος χαμογέλασε λέγοντας μου¨Ποιο οικονομικό; Πριν φτάσω να ανησυχώ γι αυτό θα πρέπει να αποκτήσω την ειδικότητα και εδώ δεν βρίσκω θέση!¨.Μόνο λίγους μήνες αργότερα επιστρέφοντας απο τη πόλη της Γερμανίας όπου έχει εγκατασταθεί μόνιμα, βρίσκοντας αμέσως θέση για την ειδικότητα του,μου εξηγούσε πόσο ορθή ήταν η κίνηση του αφού πλέον διαπιστώθηκε οτι και σε οικονομικούς όρους η διαφορά ήταν χαοτική.
Ο χρόνος κυλούσε και στις ετήσιες περίπου συναντήσεις μας , κάθε φορά πρόσθετε και κάτι για να μου επιχειρηματολογήσει για το ορθό της απόφασης του.Διευκρινίζοντας πάντα στην αρχή κάθε μας κουβέντας οτι δεν παύει να αντιμετωπίζει δυσκολίες, αφού όπως και να έχει , βρίσκεται σε μια ξένη χώρα παραθέτει επιχειρήματα που ξεφεύγουν της επαγγελματικής του ενασχόλησης, απο την οποία δεν λείπουν η αναγνώριση, η δικαιοσύνη, η διαφάνεια και ο επαγγελματισμός.Χαρακτηριστικά που όλοι οι εργαζόμενοι θα ήθελαν να διακρίνουν το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται ανεξαρτήτως επαγγελματικής ιδιότητας.
Κάθε μας συζήτηση πλέον ξεφεύγει από τα οικονομικά δεδομένα και εστιάζεται στο πόσο αξιοβίωτη είναι πλέον η ζωή του ίδιου και της οικογένειας του σε όλους τους τομείς. Από την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης, όπου δεν αναγκάζεται να στέκει στις ουρές για να πάρει ενα πιστοποιητικό ή μια σφραγίδα. Από την δημόσια εκπαίδευση που γνωρίζει ότι τα δυο του παιδιά όταν θα επιστρέψουν στο σπίτι τους, θα έχουν ολοκληρώσει το σύνολο των δραστηριοτήτων τους που εκτός από την μάθηση, σχετίζονται με τον αθλητισμό και τις τέχνες ενώ ήδη από την Τετάρτη τάξη του δημοτικού ειδικοί θα έχουν υποβάλλει τα παιδιά σε τεστ για να διακρίνουν την κλίση τους και να τα προσανατολίστου εκπαιδευτικά ανάλογα. Από τα έργα υποδομής όλων των επιπέδων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και καθιστούν την γερμανική πόλη στην οποία ζεί μια ακόμη αξιοβίωτη ευρωπαϊκή πόλη. Κι όταν του αντιτείνω , ίσως στην προσπάθεια μου να αισθανθώ εγώ καλύτερα, οτι το κόστος ζωής είναι υψηλότερο συγκριτικά με την Ελλάδα , η απάντηση είναι αφοπλιστική. Όλα τα παραπάνω για να τα εξασφαλίσω εδώ υπερβαίνουν μια ψυχρή μισθολογική.
Όλη αυτή τη σχέση και τις συζητήσεις, τις θυμήθηκα με αφορμή το σχέδιο της κυβέρνησης να επαναπατρίσει 500 στελέχη εξασφαλίζοντας τους ,μισθό 3.000 ευρώ μέσω επιδότησης των εταιριών που θα τους προσλάβουν.Αλήθεια ποιος σώφρων νους θεωρεί ότι το ζήτημα είναι μισθολογικό; Ακόμη όμως κι΄αν θεωρηθεί οτί όντως είναι, τότε τους μισθούς των 3.000 ευρώ θα πρέπει να λαμβάνουν όλοι οι χιλιάδες νέοι που παρέμειναν στην Ελλάδα και δίνουν καθημερινή ¨μάχη¨επιβίωσης οχι μόνο μισθολογικής αλλά πρωτίστως κοινωνικής.