Το Ηράκλειο “πνίγεται” στο Airbnb και ο Δήμος δεν διαθέτει ούτε καν “σωσίβιο”

Δημοσιεύτηκε στις 12/08/2019 10:19

Το Ηράκλειο “πνίγεται” στο Airbnb και ο Δήμος δεν διαθέτει ούτε καν  “σωσίβιο”

Γράφει ο Χρήστος Κώνστας

 H εξεύρεση ακινήτου για στέγαση στα περισσότερα αστικά κέντρα της χώρας έχει εξελιχθεί σε καθημερινή κλήρωση του τζόκερ. Ακόμη κι αν εντοπίσεις για ενοικίαση ,συνήθως προσφέρεται σε αδιανόητη τιμή σε συνάρτηση με τα τετραγωνικά, τις παροχές ή ακόμη και την τοποθεσία.Αλλά ακόμη κι αν σταθείς περίπου ως υπερτυχερός της κλήρωσης του ΟΠΑΠ, τότε αυτό δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 6 μήνες αφού πολλοί ιδιοκτήτες προσφέρουν για ενοικίαση τα ακίνητα τους για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους ώστε να είναι ελεύθερα την περίοδο της τουριστικής αιχμής και να τα εκμεταλλευτούν με τη μέθοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Eνδεικτική είναι η κατάσταση στο Ηράκλειο, όπου πλέον κατατάσσεται στις ελληνικές πόλεις με τα υψηλότερα ποσοστά ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.Η πρώτη επίπτωση δεν άργησε να φανεί. Αυξήσεις-σοκ, έως και  33%, στα ενοίκια για το 2019 σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.Η δεύτερη είναι ήδη ορατή. Φοιτητές, δημόσιοι υπάλληλοι όπου έχουν μετατεθεί στην πόλη καθώς και νεαρά κυρίως ζευγάρια αδυνατούν να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες.Την κατάσταση αυτή τροφοδοτεί η λανθασμένη ίσως πληροφόρηση,εκτίμηση ή πεποίθηση ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πλουτίσουν γρήγορα. Και μάλιστα όπως προκύπτει και από τις κυβερνητικές προθέσεις η φορολόγηση τους πλέον θα τα καταστήσει λίγο έως πολύ ασύμφορα ως επένδυση και δεν αποκλείεται σύντομα να εξελιχθούν-αν δεν έχει γίνει ήδη λόγω της υπερπροσφοράς- σε μια ακόμη φούσκα.

Ωστόσο πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις που έχουν σαφώς κοινωνικές προεκτάσεις υπάρχουν παράλληλα και σοβαρά ζητήματα που ανακύπτουν στην καθημερινή λειτουργία μιας πόλης και δη του Ηρακλείου που ταλαιπωρείται από άναρχη δόμηση και έλλειψη ελεύθερων χώρων στάθμευσης. Παράλληλα με τις οικονομικές επιπτώσεις και τη δημιουργία ενός σαφούς πλαισίου που αφενός δε θα δημιουργεί συνθήκες κρατικού παρεμβατισμού και αφετέρου θα προστατεύει τη πρόσβαση στη στέγαση, νομίζω ότι είναι κρίσιμο ο Δήμος να απαντήσει με ένα σαφές πλαίσιο που θα ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα της πόλης από το «συνωστισμό» του Airbnb.

Γιατί ακόμη κι΄αν το φαινόμενο περιοριστεί λόγω της επικείμενης φορολόγησης και των περιοριστικών μέτρων που σχεδιάζεται να επιβληθούν είναι δεδομένο ότι ένα σημαντικό ποσοστό ακινήτων θα παραμείνουν ενεργά στις διαδικτυακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.Οι δήμοι οφείλουν να θέσουν το πλαίσιο λειτουργίας αντίστοιχων επιχειρήσεων γιατί περί αυτού πρόκειται.

Για παράδειγμα:

Yποχρεωτική νόμιμη θέση στάθμευσης ανά διαμέρισμα σε διαφορετική περίπτωση δε θα μπορεί να μισθωθεί.Είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει ώστε οι μόνιμοι κάτοικοι και γενικότερα η πόλη να επιβαρυνθούν το λιγότερο δυνατό από την αντίστοιχη επιχειρηματική δραστηριότητα.

-Υποχρεωτική συναίνεση των υπολοίπων ενοίκων μιας πολυκατοικίας για τη χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης.Το ακίνητο που διαθέτουν εντός πολυκατοικίας είχε σχεδιαστεί για μόνιμη κατοικία και όχι επιχειρηματική εκμετάλλευση αλλοιώνοντας τη χρήση γης.

-Δημοτικά τέλη κατά αντιστοιχία των ξενοδοχείων γιατί σε αντίθετη περίπτωση δημιουργείται άνιση μεταχείριση και αθέμιτος ανταγωνισμός.

-Ποσόστωση μισθώσεων ανά κατοικίες και ανά οδό. Η ποσόστωση δεν συνιστά παρεμβατισμό αλλά οριοθέτηση.Άλλωστε και τα ξενοδοχεία δεν ανεγείρονται οπουδήποτε αλλά σύμφωνα με τις χρήσεις γης.

   Όλες οι παραπάνω ενδεικτικές προτάσεις είναι αρμοδιότητα και του οικείου Δήμου και μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία ενός διαλόγου για τη θέσπιση ενός πλαισίου προκειμένου να ¨συμβιώνουν¨ τέτοιου είδους επιχειρήσεις με τις υπόλοιπες δραστηριότητες της πόλης και κυρίως με τις ανάγκες της.

  Αν για την πολιτεία και την κυβέρνηση η φορολογική αποκατάσταση είναι στις προτεραιότητες  τους, τότε για την τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της πόλης στο βαθμό που επηρεάζεται σήμερα από την ανεξέλεγκτη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων έχοντας καταστήσει τα αστικά κέντρα,ανάμεσα τους και το Ηράκλειο ,απέραντα ξενοδοχεία τα όποια λειτουργούν χωρίς κανόνες.