Τα κράτη-μαριονέτες και η παγκόσμια επίταξη της πατέντας του εμβολίου
Του Χρήστου Κώνστα
Η είδηση προκαλεί κάτι παραπάνω απο ανησυχία. Σχεδόν ένας στους τέσσερις ανθρώπους στη γη δεν θα έχει εμβολιαστεί πριν απο το 2022. Ήτοι ένα εως δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι περίπου σε δεκάδες χώρες του κόσμου. Όμως ποιες είναι αυτές; Eκείνες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνάψουν συμφωνίες με τις εταιρίες που παράγουν τα εμβόλια.Οι πλουσιότερες χώρες στις οποίες αναλογεί μόλις το 15% του πληθυσμού του πλανήτη έχουν δεσμεύσει ήδη το 51% των εμβολίων.Τα κράτη με χαμηλότερα ΑΕΠ και με μέσο εισόδημα που πολλές φορές βρίσκεται κάτω απο το φάσμα της φτώχειας θα μοιραστούν το υπόλοιπο 49% των εμβολίων ,τα οποία θα διανεμηθούν στο 85% του πληθυσμού της γης!
Η μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές της σχολής δημόσιας υγείας Μπλούμπεργκ του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των Η.Π.Α έρχεται να υπενθυμίσει την εκτίμηση που είχαμε καταγράψει από αυτή εδώ τη στήλη στα πρώτα μόλις βήματα μας μέσα σε αυτή τη παγκόσμια περιπέτεια και συγκεκριμένα στις 23 Μαρτίου, τότε που μόλις ξεκινούσε η επιστημονική πανστρατιά τον αγώνα για την παραγωγή του εμβολίου. Τότε επιχειρήσαμε να εξηγήσουμε πως 1 δισεκατομμύριο πολίτες κινδυνεύουν να πληρώσουν τον εθνικό και επιχειρηματικό ανταγωνισμό για το εμβόλιο. Εννέα μήνες μετά η κατάσταση που διαμορφώνεται δεν σηκώνει καμία αμφιβολία.
Αν τον Μάρτιο ο ανταγωνισμός περιοριζόταν στον εντοπισμό του εμβολίου, τον Δεκέμβριο εστιάζεται στην εξασφάλιση του.Είναι εντυπωσιακά ωμό και απροκάλυπτα κυνικό πως Ευρωπαϊκή Ένωση, Η.Π.Α , Κίνα και άλλες μεγάλες χώρες οι οποίες απο θέση ισχύος πανηγυρίζουν για το γεγονός οτι εξασφάλισαν το εμβόλιο, την ώρα που αδύναμες οικονομικά χώρες της Αφρικής,της Ασίας ή της Λατινικής Αμερικής βρίσκονται στο “περίμενε”.
Τα πράγματα όσο κι΄αν φαντάζουν περίπλοκα και πολυσύνθετα είναι κάτι παραπάνω απο απλά αρκεί οι εθνικές κυβερνήσεις των ισχυρών κρατών να αναλάβουν επιτέλους δράση και να αποδείξουν πρωτίστως στους πολίτες τους οτι τουλάχιστον σε αυτή τη παγκόσμια κρίση, δε θα συρθούν πίσω απο τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα των εταιριών που δεν γνωρίζουν κράτη,έθνη και πολίτες παρά μόνο κύκλους εργασιών και ταμπλό χρηματιστηρίων.
Για παράδειγμα πάρα πολλές χώρες , ανάμεσα τους ευτυχώς και η Ελλάδα , διαθέτουν σύγχρονες φαρμακοβιομηχανίες. Οι εταιρίες που κατάφεραν να εντοπίσουν το εμβόλιο, πρέπει να υποχρεωθούν να δώσουν τη πατέντα τους , έστω και με το αζημίωτο ,για να αυξηθεί η παγκόσμια παραγωγή εμβολίου συντομότερα έτσι ώστε να διατεθούν επαρκείς ποσότητες σε περισσότερα κράτη,αποκλιμακώνοντας και τη τιμή του μέσα απο την αύξηση της προσφοράς.
Είναι αδιανόητο να επιβεβαιώνεται οτι διανύουμε την μεγαλύτερη υγειονομική κρίση παγκοσμίως τα τελευταία 100 χρόνια και να μην λαμβάνονται αντίστοιχες, ως προς το μέγεθος της κατάστασης, αποφάσεις.Ναι ,η παγκόσμια επίταξη της πατέντας του εμβολίου θα πρέπει να αποτελέσει μονόδρομο.
Σε αντίθετη περίπτωση η ιστορία όλων των μεγάλων ασθενειών που έζησε η ανθρωπότητα απλώς θα επαναληφθεί.Ο Κορονοϊός μετά το 2022 θα είναι μια ακόμη ασθένεια που θα απασχολεί τις γεμάτες ευσπλαχνία και αλληλεγγύη αποστολές των ΜΚΟ σε χώρες του τρίτου κόσμου.Ξέρετε εκεί που στέλνουμε τα 5 ευρώ μέσα απο “Μαραθωνίους αγάπης” γεμάτους αυταπάτες