Η αποκάλυψη της Ισπανίδας υπουργού Εξωτερικών μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογο της, ότι η Άγκυρα μέσω Βερολίνου επιδιώκει κατάπαυση της έντασης στο Αιγαίο για έναν μήνα,έρχεται να σηματοδοτήσει τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις θέτοντας παράλληλα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Γράφει ο Χρήστος Κώνστας στο Politica.gr.
O Eρντογάν κάνοντας ένα μετέωρο βήμα πίσω επιδιώκει να πάρει φόρα για τα επόμενα βήματα μπροστά.
Καταρχάς δείχνει να ικανοποιεί Γερμανία και Η.Π.Α που ζήτησαν να πέσουν οι τόνοι, ωστόσο η αλήθεια για την φαινομενική υπαναχώρηση κρύβεται νοτιότερα στη Μεσόγειο. Ένα ακόμη μέτωπο στο Αιγαίο θα αποδιοργάνωνε το Τούρκικο επιτελείο ενόψει της διαφαινόμενης σύγκρουσης στη Λιβύη.Η Αίγυπτος βρίσκεται με το δάχτυλο στη σκανδάλη και η εσπευσμένη επίσκεψη Σάρατζ στη Τουρκία επιβεβαιώνει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι-ανάμεσα τους και η Άγκυρα- , προετοιμάζονται για το…αναπόφευκτο.
Με αυτά τα δεδομένα η “περίοδος χάριτος” που δίνουν οι Τούρκοι αφορά τους ίδιους.Σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν μπορεί να εκλάβει αυτή την αλλαγή πλεύσης, ως διαλλακτικότητα ή μετριοπάθεια. Η Άγκυρα όταν θα αποσαφηνίσει τις εξελίξεις στη Λιβύη,θα επανέλθει ίσως με δυναμικότερο τρόπο και γι΄αυτό οφείλουμε να είμαστε υποψιασμένοι. Άλλωστε η εμπλοκή στη Λιβύη θα δικαιολογήσει τη κίνηση του Τουρκικού στόλου προς στη περιοχή.Αυτό σημαίνει ότι με το έναν ή τον άλλο τρόπο ότι θα υπάρξει τουρκική παρουσία νοτιονατολικά της Κρήτης, έστω και ως διέλευση.