Στις 20 Ιουλίου λίγα 24ωρα δηλαδή μετά την επίσημη κατάκτηση του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος είχαμε αναδείξει από αυτή εδώ τη στήλη κάτι που δύσκολα θα συναντούσε κανείς σε αθλητικά μέσα ενημέρωσης ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ. Γράφει ο Χρήστος Κώνστας στο Politica.gr.
Την απογοητευτική εικόνα που παρουσίασε μερίδα του ερυθρόλευκου κόσμου εκτός γηπέδου, όταν περισσότεροι από 5.000 οπαδοί ζητωκραύγαζαν αγκαλιασμένοι για την κατάκτηση ενός ακόμη τίτλου παραβιάζοντας οχι τόσο τους νόμους αλλά κάθε έννοια λογικής που μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελούσε τη βάση για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Θα ήταν τουλάχιστον υποκρισία αν όχι επικίνδυνος εθελοτυφλισμός αν τώρα αγνοούσαμε αυτά που δεν συνέβησαν στον Πειραιά ούτε σε κάποια άλλη πόλη της Ελλάδας αλλά στο σπίτι μας. Στο Ηράκλειο. Εκατοντάδες φίλαθλοι του ΟΦΗ και ενώ η πόλη τελεί υπό περιορισμούς τοπικού lockdown αψήφησαν κάθε οδηγία, αγνόησαν κάθε νόμο και επέλεξαν να στηρίξουν την ομάδα της πόλης και του νησιού μας για το ματς-πρόκρισης στο Europa Leuague, ίσως με έναν από τους πιο επικίνδυνους –δεδομένων των συνθηκών –τρόπους.
Η ημέρα αθλητικά ήταν ιστορική. Ο ΟΦΗ πάλεψε να επιστρέψει στα ευρωπαϊκά σαλόνια μετά από 20 χρόνια και ο κόσμος του ήθελε να είναι εκεί ακόμη και με κλειστό, για τους θεατές, γήπεδο. Όμως οι αγάπες ως γνωστόν κάποιες φορές γίνονται και επικίνδυνες. Αναρωτιέμαι αν όλα αυτά τα παιδιά, από έφηβοι ως και μεσήλικοι που χθες συγκεντρώθηκαν κατά εκατοντάδες ,είτε έξω από το ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει η ομάδα, είτε έξω από το γήπεδο, αντιλαμβάνονταν μπροστά στο άδολο πάθος για την ομάδα τους, τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ίδιοι, οι οικογένειες τους , οι συνάδελφοι τους στην εργασία, οι φίλοι τους αλλά ακόμη και η αποστολή του ΟΦΗ, όταν όλοι οι παίκτες και το προπονητικό team βρέθηκαν στον ασφυκτικό κλοιό των οπαδών τους , στην συντριπτική τους πλειοψηφία χωρίς κανένα μέτρο ατομικής προστασίας.
Για την εικόνα που παρουσίασε αγωνιστικά ο ΟΦΗ υπάρχουν καταλληλότεροι για να δώσουν το στίγμα αλλά για την εικόνα που παρουσίασε κοινωνικά και κυρίως το μήνυμα που έστειλε ήταν κατώτερο των περιστάσεων. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους οπαδούς αλλά αφορά και την ομάδα και τη διοίκηση .
Όμως πέρα από τον ΟΦΗ και τον κόσμο του, προκύπτουν μείζονα ζητήματα για όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της πολιτείας που έχουν επωμιστεί με το βαρύ φορτίο της τήρησης των μέτρων. Η εικόνα των αστυνομικών να περιφρουρούν τους πανηγυρισμούς χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο προφύλαξης δεν περιποιεί τιμή για κανέναν. Είναι οι ίδιοι αστυνομικοί που θα βρεθούν σήμερα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για να επιβάλλουν πρόστιμα-και ορθώς- σε όσους αρνούνται να συμμορφωθούν θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Αυτή η αντίφαση με τα δύο μέτρα και τα ακόμη περισσότερα σταθμά είναι πιο επικίνδυνη ακόμη και από το ίδιο το φαινόμενο της παραβατικότητας. Η ίδια η πολιτεία μέσων των ελεγκτικών της οργάνων απενεργοποιεί στην πράξη το νόμο κατ΄ επιλογή και κατά περίσταση. Ακυρώνεται κάθε έννοια δικαίου και ισονομίας. Κυρίως όμως ακυρώνεται στη συνείδηση του πολίτη η ανάγκη της τήρησης των νόμων. Μέχρι να κατανοήσει ότι αργά ή γρήγορα θα το βρει μπροστά του. Στη προκειμένη περίπτωση , ας ευχηθούμε με το μικρότερο δυνατό κόστος.