Όταν η Folli Follie θυμήθηκε τη…φόλα της Novartis

Δημοσιεύτηκε στις 23/12/2020 12:01

Όταν η Folli Follie θυμήθηκε τη…φόλα της Novartis

Δεν είναι απλό να εξηγήσει κανείς σε ποιες περιστάσεις αρμόζει αυτή η έκφραση μιας και καλύπτει ένα εύρος από την απογοήτευση ενός αποτυχημένου ραντεβού και τη τσιμεντοδρόμηση της Ακρόπολης ως τις προσδοκίες μετά από κάθε κυβερνητική αλλαγή. Χωρίς να το διυλίσουμε ιδιαίτερα ,με τη φράση “Φόλα η δουλειά” εννοούμε την κατάσταση που σου βγήκε σκάρτη. Μάλιστα το πρόσφατο εγχώριο σκανδαλοθηρικό πολιτικό σκηνικό είναι πλούσιο σε διδάγματα για το τι εστί…φόλα. Γράφει ο Χρήστος Κώνστας στο Politica.gr.

Πηγαίνουμε  πίσω στο καθόλου μακρινό 2014 , όταν ανταγωνιστές της Novartis, μίας πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας με έδρα την Ελβετία, κατήγγειλαν την εταιρεία στις αμερικανικές αρχές για «αθέμιτες πρακτικές». Δηλαδή, για χρηματισμό πολιτικών προσώπων και γιατρών προκειμένου να προωθούν τα φαρμακευτικά προϊόντα της εταιρείας.

Ξεκινά αμέσως έρευνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, στην οποία συμμετέχει και το FBI. Από τα πρώτα στοιχεία διαπιστώνεται ότι οι καταγγελίες έχουν βάση και ότι η υπόθεση δεν αφορά μόνο την αμερικανική αγορά φαρμάκου.

Κάπως έτσι μπαίνει στο μικροσκόπιο των ερευνών και η Ελλάδα, καθώς ο τζίρος της εταιρείας ήταν πολύ μεγάλος για μία μικρή αγορά όπως η ελληνική. Σύμφωνα με γνώστες της υπόθεσης, ο ρόλος της ελληνικής αγοράς ήταν κομβικός, καθώς επηρέαζε τις τιμές των φαρμάκων της Novartis παγκοσμίως.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, τρία στελέχη της Novartis στην Αθήνα καταφεύγουν στις Αμερικανικές αρχές, μπαίνουν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και παραδίδουν στοιχεία που έχουν σχέση με χρηματισμό γιατρών και πολιτικών προσώπων.

Το 2016 γίνεται έρευνα των αρχών στα γραφεία της εταιρείας στη Μεταμόρφωση και κατάσχονται έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία. Ξεκινά η έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς και η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, μεταβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεντρώνει στοιχεία για το ελληνικό τμήμα της πολύκροτης υπόθεσης, ενώ κλιμάκιο του FBI φτάνει στην Αθήνα για συνεργασία με τις ελληνικές αρχές. Παράλληλα, γίνονται έφοδοι σε σπίτια στελεχών της Novartis και προσώπων που έχουν σχέση με την εταιρεία, ενώ ανοίγουν και περίπου 100 λογαριασμοί εμπλεκομένων στην υπόθεση. Για περίπου έναν χρόνο οι έρευνες είναι εντατικές.

Σχηματίζεται δικογραφία που βασίζεται στις καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων. Σύμφωνα με αυτές, οι παράνομες πληρωμές ανέρχονται σε ποσά που αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ το χρονικό διάστημα 2007-2015, ενώ η ζημιά του δημοσίου υπολογίζεται σε 3 δισ. ευρώ.

Βασικό πρόσωπο «κλειδί» στην υπόθεση Novartis είναι ο πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρείας, Κωνσταντίνος Φρουζής. Είναι ο άνθρωπος τον οποίο οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν κατονομάσει για δωροδοκίες σε πολιτικά πρόσωπα. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι για την υπόθεση έχουν καταθέσει άλλοι 17 μάρτυρες, αλλά δεν αναφέρονται σε δωροδοκίες πολιτικών.

Η δικογραφία που φτάνει στη Βουλή, αρχές του 2018, περιλαμβάνει δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη. Οι πράξεις που αναφέρονται στη δικογραφία είναι δωροληψία, παθητική δωροδοκία και η απιστία σχετικά με την υπηρεσία.

2,5 χρόνια μετά για την υπόθεση μέσα από την οποία κρεμάστηκαν στα μανταλάκια 10 πολιτικά πρόσωπα ενώ επλήγησαν στο παρασκήνιο πολλαπλάσια περνά στο δικαστικό χρονοντούλαπο της ιστορίας γιατί σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ αμερικανικών αρχών και Novartis προκύπτει ότι η έρευνα εντόπισε δωροδοκίες αποκλειστικά σε ιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και όχι σε Έλληνες πολιτικούς.

Ειδικότερα, στο επίμαχο κείμενο αποσαφηνίζεται ότι οι αναφορές σε “αλλοδαπούς αξιωματούχους” αφορούν εργαζόμενους σε δημόσια νοσοκομεία ή κλινικές. Κάπως έτσι επανέρχεται τότε στο προσκήνιο η περίφημη φράση του ενός εκ των δύο εμπλεκομένων πρωθυπουργών, “Θα τους πάω μέχρι τέλους”.

Επιστρέφοντας στο σήμερα ,δηλαδή μόλις λίγους μήνες μετά, ένα ακόμη σκάνδαλο με οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις έρχεται να συνταράξει την ελληνική πολιτική πραγματικότητα Δεν γνωρίζουμε αν στην πορεία θα ανακαλυφθεί και εδώ κάποιος Ρασπούτιν. Αυτό όμως που είναι μη αμφισβητήσιμο είναι οι…τρομακτικές ομοιότητες. Μάρτυρες που αναφέρονται ως τρίτα πρόσωπα σε πολύτιμη βοήθεια πολιτικών. Οικονομική συναλλαγή. Καθορισμός αντί για τιμών φαρμάκων , των αποφάσεων της επιτροπής κεφαλαιαγοράς. Οργισμένη έκρηξη των κατονομαζόμενων πολιτικών σε μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας .Εμπλοκή πρωθυπουργού και επανάληψη “καρμπόν” της περίφημης φράσης “Θα τους πάω μέχρι τέλους” από τους εμπλεκόμενους.

Από το μέχρι σήμερα διαμορφωμένο σκηνικό , η εξαιρετικά νωπή υπόθεση της  Νovartis δεν φαίνεται ότι έχει σταθεί αρκετή για να διδάξει τους τότε καταγγελλόμενους που σήμερα πήραν θέση καταγγέλλοντος ενώ και οι σημερινοί καταγγελλόμενοι ματαίως εμφανίζονται έκπληκτοι για τον πολιτικό σεισμό που έχει προκληθεί , καθώς γνωρίζουν καλά τις σεισμικές δονήσεις που προκάλεσαν επί τέσσερα σχεδόν χρόνια. Η υπόθεση της Folli Follie αναμφισβήτητα είναι ένα οικονομικό σκάνδαλο που εκτυλίχθηκε εντός του ελληνικού χρηματιστηρίου. Όμως όπως και στη περίπτωση της Novartis αποδείχθηκε ότι το κουβάρι περιορίστηκε εντός των νοσοκομείων. Ωστόσο οι τόνοι  λάσπης  εναντίον πολιτικών προσώπων είχαν κάνει τη δουλειά τους και αυτό δεν ήταν φόλα αλλά πραγματικό γεγονός.