Οι τυμβωρύχοι της πολιτικής δεν έχουν χρώμα και ιδεολογία
Η μελέτη των Τσίοδα-Λύτρα πέρα όλων των άλλων ήρθε να καταδείξει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι η πολιτική τυμβωρυχία στην χώρα μας διαπερνά την πλειοψηφία του κοινοβουλευτικού κόσμου,είτε κάποιος πρωταγωνιστεί σε αυτή , είτε την παρακολουθεί να εξελίσσεται σιωπηρά αλλά αρκούντως ενεργητικά για να υποστηρίζει τα όσα οι ¨ομόσταυλοι¨ του εκστομίζουν με περίσσιο κυνισμό.
Ας ξεκινήσουμε όμως απο τα βασικά. Η μελέτη Λύτρα – Τσιόδρα δεν λέει κάτι που δεν μπορεί να αντιληφθεί ο κοινός νους. Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ έχει πολύ πιθανότερη κατάληξη το θάνατο του ασθενούς.
Το σημαντικό εύρημα της έρευνας, όμως, δεν είναι αυτό.Το σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι όταν αυξάνονται οι διασωληνωμένοι πάνω από τους 400, αυξάνεται η πιθανότητα θανάτου κατά 25% ανά ημέρα νοσηλείας και κατά 57% αν οι διασωληνώσεις ξεπεράσουν τις 800.Αυτό τι αποδεικνύει; Αποδεικνύει ότι το όριο του ΕΣΥ για να προσφέρει αυτό που πρέπει να προσφέρει ένα σωστό σύστημα υγείας είναι οι 400 διασωληνωμένοι.
Ο γνωστός νευροχειρουργός, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.) και γιατρός στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, κ. Πάνος Παπανικολάου στις 30 Νοεμβρίου σε ανάρτησή του, ανέφερε πως υπάρχουν «142 (εκατόν σαράντα δύο) βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι μηχανικά αεριζόμενοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και πρόχειρους αναπνευστήρες περιμένοντας εισαγωγή σε ΜΕΘ σύμφωνα με την επίσημη ηλεκτρονική πλατφόρμα υπουργείου Υγείας – ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ».Στις 2 Δεκεμβρίου με νέα ανάρτησή του ο κ Παπανικολάου αναφερόταν σε 172 βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένους μηχανικά αεριζόμενους ασθενείς εκτός ΜΕΘ σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ σύμφωνα με την επίσημη ηλεκτρονική πλατφόρμα υπουργείου Υγείας – ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ.Στις 6 Δεκεμβρίου ο ίδιος με Τρίτη ανάρτησή του ζητά να ενημερωθεί αρμοδίως πόσες από τις 116 απώλειες «αφορούν βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένους μηχανικά αεριζόμενους ασθενείς που πέθαναν σε κοινούς θαλάμους ενώ ήταν στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ;».
Η μελέτη επιβεβαιώνει την παραπάνω περιγραφή που αποτυπώνει οτι το 25% περίπου των διασωληνωμένων βρίσκονται εκτός ΜΕΘ ,αυξάνοντας σε αντίστοιχο ποσοστό τις πιθανότητες να καταλήξουν ,συγκριτικά με όσους βρίσκονται εντός ΜΕΘ.
Η αντιπολίτευση σπεύδει να εργαλειοποιήσει τα στοιχεία της μελέτης για να πλήξει την κυβέρνηση στη λογική ότι αφήνει εγκαταλελειμμένους τους ασθενείς.Το ¨εργαλείο¨ αυτό το παραλαμβάνει εν είδει σκυτάλης η κυβέρνηση και φέρνει στοιχεία στη βουλή , σύμφωνα με τα οποία το 2017 περισσότεροι από 70 ασθενείς βρίσκονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν οι συνθήκες της πανδημίας.
Ακόμη και η ντροπή δεν βρίσκει τόπο να κρυφτεί .Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ως άλλοι τυμβωρύχοι εντός κοινοβουλίου αλληλοκατατηγουρούνται ποιος είχε επί των ημερών του μεγαλύτερη …τη λίστα του θανάτου γιατί περί αυτού πρόκειται.Παραδέχονται από κοινού ότι ήταν οι πρώην και είναι οι νυν ,ανίκανοι να διασφαλίσουν τα στοιχειώδη για τη προστασία της ανθρώπινης ζωής.Συναινετικά ανίκανοι.