Ιδιώτες στην καθαριότητα: Από το ¨ελάτε και θα φάτε καλά…¨ φτάσαμε στο ¨γλιτώστε το Ηράκλειο από τα σκουπίδια¨

Aπρίλιος 2019.Ένα μήνα πριν τον Α΄γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών,αντιπροσωπεία Δημοτικής Παράταξης μαζί με τον επικεφαλής και Υποψήφιο Δήμαρχο επισκέπτονται την μάντρα του Δήμου Ηρακλείου για προγραμματισμένη συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων.Η συζήτηση γρήγορα εστιάζεται στην “τραγική έλλειψη προσωπικού¨ , όπως την περιέγραφαν και τότε αν και ο τομέας καθαριότητας είχε σχεδόν το διπλάσιο προσωπικό απ΄όσους έχουν απομείνει σήμερα.
Ακούγοντας προσεκτικά ο υποψήφιος Δήμαρχος δεν δίστασε να επαναλάβει ενώπιον του σωματείου των εργαζομένων ότι ” Δουλειά μου είναι να διασφαλίσω ότι ο Δήμος θα είναι καθαρός και μπροστά σε αυτον τον στόχο δεν θα διστάσω να αξιοποιήσω οποιαδήποτε διαθέσιμα εργαλεία έχω στη διάθεση μου,ακόμη κι΄αν χρειαστεί η εμπλοκή ιδιωτών για την κάλυψη έστω ενός μέρους του έργου της καθαριότητας που δεν μπορεί να ανταποκριθεί η υφιστάμενη Δημοτική δομή¨.
Η αντίδραση ήταν ακαριαία. Ενας εκ των αρχισυνδικαλιστών, του οποίου τη φιγούρα θυμάμαι τελευταία φορά να μάζευε σκουπίδια όταν φοιτούσα σε… βρεφονηπιακό σταθμό ,απάντησε με περίσσεια χυδαιότητα κομπάζοντας ως άλλος κοτζάμπασης με προνόμια που έχει εξασφαλίσει από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές ” Ελάτε πουλάκια μου στη μάντρα με ιδιώτες και θα φάτε καλά…¨
Έχουν περάσει απο τότε έξι χρόνια.Δεν χρειάζεται να σας πω αν κατάφερε να εκλεγεί Δημοτική αρχή η συγκεκριμένη παράταξη,αφου και ιδιώτες μέχρι σήμερα δεν έχουν εμπλακεί στην καθαριότητα του Δήμου Ηρακλείου και η πόλη είναι στα χειρότερα της και ο αριθμός του προσωπικού στη μάντρα θυμίζει πλέον τους 300 γενναίους του Λεωνίδα που παρά το αξιόμαχο τους δεν μπορούν να καταφέρουν να αποτρέψουν την πτώση της πόλης στο …λάκκο των απορριμμάτων.
Μαζί βεβαία με τους αρχισυνδικαλιστές ,τόσο οι τότε διαχειριστές της εξουσίας στη Λότζια , όσο και οι προηγούμενοι ενώ έβλεπαν αυτό που ερχόταν για το οποίο είχαν σοβαρές ευθύνες πότε δεν ανέλαβαν τη δική τους ευθύνη για να πουν την αλήθεια αλλά περιορίστηκαν στη συνήθη αναποτελεσματική διαχείριση που δεν εξασφάλιζε ένα καθαρό Ηράκλειο αλλά εξασφάλιζε την επανεκλογή τους.
Έχουμε φτάσει πλέον στο 2025.Και οι τότε κήνσορες του αποκλειστικά δημοτικού χαρακτήρα της καθαριότητας με κάθε κόστος, σήμερα έχουν αρχίσει να ψελλίζουν ότι το κόστος μιας βρόμικης πόλης είναι τελικά βαρύτερο.Άρα; Aρα, από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν στηρίζει οικονομικά τους Δήμους και κυρίως δεν δίνει τη δυνατότητα των προσλήψεων, με μαθηματική ακρίβεια θα ανοίξει η συζήτηση για την εμπλοκή ιδιωτών,μας λένε τώρα.Μάλιστα.
Όλοι εκείνοι που δαιμονοποίησαν την ιδιωτική ανάμειξη όχι γιατί πραγματικά το πίστευαν αλλά γιατί αυτό τους επέβαλε η αγωνία της επανεκλογής τους θα κληθούν τώρα να επιχειρηματολογήσουν για την αναγκαιότητα.Και επειδή κάθε κρίση γίνεται ευκαιρία για ποικιλότροπα συμφέροντα, θα πρέπει οι Ηρακλειώτες να είναι σε επαγρύπνηση.
Καμία σοβαρή συζήτηση δεν μπορεί να ξεκινήσει αν πρώτα δεν απαντηθούν πειστικά δύο βασικά θέματα. Πόσο θα στοιχίσει στους Δημότες και ποιο ειναι το σχέδιο για την ανασύνταξη της δημοτικής δομής του τομέα καθαριότητας.
Ας ξεκινήσουμε από το δεύτερο.Η εμπλοκή ιδιωτών εφόσον αποφασιστεί πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και εντός αυτής της περιόδου η Δημοτική αρχή θα πρέπει να έχει εκπονήσει και υλοποιήσει -πριν τη λήξη του χρονοδιαγράμματος -το σχέδιο για την ανασύνταξη της δημοτικής δομής.Π.χ Εμπλοκή ιδιωτών στον τομέα καθαριότητας της πόλης για την επόμενη τριετία,γιατί τόσος χρόνος χρειάζεται για να εξασφαλιστεί προσωπικό και εξοπλισμός, για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες του Δήμου μετά τη συμπλήρωση της τριετίας με την αυτόματη απομάκρυνση του ιδιώτη και τη λήξη της σύμβασης του.Μόνο ένα πειστικό σχέδιο ανασύνταξης της δημοτικής δομής μπορεί να δικαιολογήσει το ότι η είσοδος του ιδιώτη θα είναι προσωρινή και δεν έχει στόχο την οριστική άλωση του δημοτικού χαρακτήρα της καθαριότητας.Και αυτό το σχέδιο π.χ 3τιας θα πρέπει να εξελίσσεται παράλληλα με το έργο του ιδιώτη για να είναι πειστικό. Δηλαδή θα πρέπει οι Ηρακλειώτες όσο συναντούν τα ιδιωτικά συνεργεία στους δρόμους για τα επόμενα π.χ τρία χρόνια να βλέπουν παράλληλα στην πράξη και την σταδιακή ενίσχυση της δημοτικής δομής,έτσι ώστε να είναι έτοιμη να ανακτήσει πλήρως το έργο της καθαριότητας και όχι μετά από τρία χρόνια η τότε Δημοτική αρχή να διατείνεται ότι δεν διαθέτει ακόμη επαρκές προσωπικό ,άρα είναι αναγκαία η ανανέωση της σύμβασης με τον ιδιώτη.
Όπως καταλαβαίνετε η εμπλοκή ιδιωτών,ούτε πανάκεια είναι αλλά ούτε και τζάμπα.Επομένως το πόσο θα στοιχίσει στους δημότες είναι κρίσιμο.Πριν την είσοδο τους θα πρέπει να έχει εξηγηθεί αν και κατα πόσο θα επηρεαστούν τα δημοτικά τέλη. Η λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου εργαζόμενων σήμερα στον τομέα καθαριότητας θα οδηγήσει σε μια εξοικονόμηση πόρων,ωστόσο δεν επαρκούν για την κάλυψη του κόστους της σύμβασης με τον ιδιώτη.Επομένως η συζήτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει και το πόσο θα αυξηθούν τα Δημοτικά τέλη κι’αν θα μειωθούν με τη συμπλήρωση π.χ της 3ετίας ή θα διατηρηθούν ή ακόμη και θα αυξηθούν για την κάλυψη του κόστους των προσλήψεων και του εξοπλισμού ,όταν και θα ανακτηθεί πλήρως ο δημοτικός έλεγχος της καθαριότητας.Το ¨κλειδί¨ για το κόστος είναι το τι θα αναλάβει ο ιδιώτης εφόσον μπει στην καθαριότητα. Είναι για παράδειγμα άλλο το λειτουργικό κόστος εφόσον αναλάβει το κέντρο και άλλο το κόστος εφόσον αναλάβει προάστια ή πολύ περισσότερο την καθαριότητα χωριών της ενδοχώρας του Δήμου Ηρακλείου. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η ανάθεση εφόσον αποφασιστεί δεν μπορεί να γίνει επιδερμικά αλλά μόνο έπειτα από σοβαρή μελέτη για τη σχέση κόστους -οφέλους ώστε να αποφευχθεί η εκτίναξη του κόστους το οποίο θα μετακυλιστεί στα Δημοτικά τέλη.
Με αυτές τις δύο προϋποθέσεις θα μπορούσε να ξεκινήσει έστω η συζήτηση και από εκεί και πέρα, Δημοτική αρχή,Δημοτικές παρατάξεις,συνδικαλιστές και Δημότες ,όλοι να αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους.