Του Χρήστου Κώνστα
Σε μια λαμπρή τελετή όπως αρμόζει άλλωστε όταν το παρών δίνουν αρχηγοί κρατών πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα τα εγκαίνια της νέας μονάδας παραγωγής ανελκυστήρων μιας από τις πιο δυναμικές Ελληνικές εταιρίες του κλάδου παγκοσμίως.Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσία κρατικών αξιωματούχων.
Το πρώτο μάθημα στην δημοσιογραφία αφορά στο τι πρέπει να περιλαμβάνει ως στοιχεία μια είδηση ώστε να είναι έστω κατ΄ελάχιστο επαρκής ως προς την πληροφόρηση. Και από την παραπάνω είδηση προκύπτουν τα τρία από τα πέντε. Τι έγινε. Ποιος το έκανε. Πότε το έκανε. Το που έγινε και το γιατί , είναι αυτά που θα έπρεπε να μας προβληματίζουν αντί να περιοριζόμαστε στον πανηγυρικό τόνο που επιχείρησε να δώσει το πρωθυπουργικό περιβάλλον.Η μονάδα παραγωγής δεν εγκαινιάστηκε σε κάποια Βιομηχανική Περιοχή μιας εκ των 13 περιφερειών της Χώρας μας.
Ως έδρα της μονάδας επελέγη από τους Έλληνες επιχειρηματίες η περιφέρεια της Σαγκάη στην Κίνα.Είναι προφανές ότι η εταιρία που διαθέτει παραγωγική βάση στην Ελλάδα θέλησε να ανοίξει τα ¨φτερά¨ της και στη Νοτιοανατολική Ασία και γι αυτό δεν μπορεί κανείς να την ψέξει.Άλλωστε η εξωστρέφεια των Ελληνικών επιχειρήσεων είναι ένα από τα ζητούμενα.Απαντήσαμε στο τέταρτο στοιχείο που αφορά στο που έγινε.Ωστόσο το πέμπτο στοιχείο της είδησης που αφορά στο ¨γιατί¨, περιπλέκει τα πράγματα και κυρίως θα έπρεπε να προβληματίζει και όχι να ενθαρρύνει.Το 2016 η εταιρία ,και ενώ έχει αναπτύξει μια ραγδαία δυναμική στην διεθνή αγορά από τις αρχές του 2010, αποφασίζει να αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο Αθηνών ενώ ταυτόχρονα από τότε μέχρι σήμερα επενδύει συνεχώς στην διεθνή παρουσία της έχοντας δημιουργήσει μονάδα παραγωγής και στη Σερβία το 2012 και πλέον απασχολεί 1.400 άτομα προσωπικό σε όλες τις βάσεις της.
Όσοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο θα συμφωνήσουν ότι το συγκεκριμένο παράδειγμα επιχειρηματικής δράσης μπορεί να αποτελεί μια από τις ¨σημαίες¨ του ελληνικού επιχειρείν και όχι άδικα. Από την άλλη όσοι βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο, διαπιστώνουν ότι η διεθνής ανάπτυξη αντίστοιχων εταιριών με χρονικό ορίζοντα κυρίως τη περίοδο 2010-2020 , αποτελεί δείγμα ¨φυγής¨ του ελληνικού επιχειρείν. Οι ίδιες παθογένειες που αποτελούν τροχοπέδη για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας,δίνουν και την αφορμή για την σταδιακή ενίσχυση του διεθνούς προφίλ των ελληνικών εταιριών που αργά η γρήγορα και εφόσον δεν αλλάξει η δομή και το κλίμα για την λειτουργία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα , θα λάβει χαρακτηριστικά μόνιμης παρουσίας ή έστω κύριας έναντι της μέχρι σήμερα δραστηριότητας τους εντός Ελληνικών συνόρων.
Την ώρα που η κυβέρνηση διατείνεται ότι επιδιώκει να βάλει την οικονομία σε ρυθμούς ταχείας ανάπτυξης μέσα από τον δρόμο της υλοποίησης παραγωγικών επενδύσεων στην Ελλάδα που θα δώσουν δουλειές και εισοδήματα και θα αυξήσουν την παραγωγή, τα μηνύματα που εστάλησαν στο εσωτερικό της χώρας μέσω Κίνας από την τελετή εγκαινίων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κόβει την κορδέλα της Ελληνικής μονάδας παραγωγής, ήταν αντιφατικά-αν όχι λανθασμένα-προκαλώντας σύγχυση στους δέκτες-πολίτες.Έστω κι αν η σημερινή επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Αθήνα επιχειρεί να εδραιώσει την πεποίθηση ότι …έρχονται επενδύσεις.