Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην κανονικότητα αλλά στην πραγματικότητα

Δημοσιεύτηκε στις 20/04/2020 09:57

Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην κανονικότητα αλλά στην πραγματικότητα

Οι θετικοί δείκτες απο την πορεία της επιδημιολογικής κρίσης έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση να εκπονήσει σχεδιασμό για την σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.Σε κάθε τόνο οι αρμόδιοι επισημαίνουν οτι θα γίνει με προσοχή και χωρίς βεβιασμένες κινήσεις έτσι ώστε να επανέλθει η χώρα, με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια της δημόσιας υγείας, στην κανονικότητα.Και εδώ αρχίσουν τα δύσκολα. Η επίκληση της επιστροφής στην κανονικότητα, είναι μύθος, τουλάχιστον για τον επόμενο 1 χρόνο.Όσο γρηγορότερα το ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση , τόσο γρηγορότερα θα το συνειδητοποιήσουν και οι πολίτες ώστε να προσαρμοστούν.

Ας δούμε μερικές περιπτώσεις ξεχωριστά.Η σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς , θα επανεργοποιήσει και το εργατικό δυναμικό.Επομένως ο συγχρωτισμός των εργαζομένων είναι αναπόφευκτος.Τότε θα θεωρηθεί αναγκαία αν οχι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και γαντιών, κάτι που τώρα χαρακτηρίζεται προαιρετικό αν οχι επικίνδυνο γιατί οπως υποστήριξαν αρχικώς οι ειδικοί δεν γνωρίζουμε να χρησιμοποιούμε ορθά τα συγκεκριμένα υλικά.Ήδη εχω καταθέσει την άποψη μου για το θέμα (Δείτε εδώ).Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια εργασιακή συνθήκη που θα οδηγεί σε ¨έκτακτες υποχρεωτικότητες¨ δεν ονομάζεται κανονικότητα.

Όμως και οι πελάτες-καταναλωτές-πολίτες θα υποχρεωθούν να αναπτύξουν αντίστοιχη συμπεριφορά(μάσκες-γάντια) για να κινηθούν πλέον στην ανοιχτή αγορά.Ούτε αυτό ονομάζεται κανονικότητα.

Ας δούμε την περίπτωση των καταστημάτων εστίασης και καφέ,που αποτελούν καθοριστικό κρίκο στη ανάσχεση ή όχι του Κορονοιου λόγω του προφίλ των επιχειρήσεων οπου συναθροίζεται μεγάλος αριθμός πελατών.Στην αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας-γαντιών,θα αναγκαστεί ο κλάδος να προσθέσει και τις …αποστάσεις.Για παράδειγμα επιχειρήσεις που μέχρι τα μέσα Μαρτίου λειτουργούσαν με 50 καθήμενους, όταν θα επαναλειτουργήσουν θα υποχρεωθούν σε σημαντική μείωση τους ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των αποστάσεων ασφαλείας.Όμως αυτό θα ανατρέψει όλους τους επιχειρηματικούς προυπολογισμούς ενω ταυτόχρονα θα θέσει στο κάδρο της ευθύνης τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης,οπου θα πιεστούν να επανασχεδιάσουν την παραχώρηση δημοτικών χώρων για τραπεζοκαθίσματα. ‘Η θα πρέπει να μειωθούν και ταυτόχρονα θα μειωθούν τα δημοτικά έσοδα,ή θα διατηρηθούν τα έσοδα αλλα με μεγαλύτερη παραχώρηση δημοτικών χώρων, δηλαδή επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων όχι λόγω αυξησης του αριθμούς τους αλλά λόγω αύξησης των αποστάσεων μεταξύ τους.

Αστικές και Υπεραστικές συγκοινωνίες.Δεν μπορείς να απαιτείς την απόσταση ασφαλείας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά να έχεις πληρότηττα 100% στα λεωφορεία. Αυτό σημαίνει οτι θα επιβαρυνθεί το μεταφορικό κόστος αφού θα υποχρεωθούν να εκτελούν τα ίδια δρομολόγια με περιορισμένο αριθμό επιβατών.

Αεροματαφορές και Ακτοπλοΐα. Οφείλουμε να προετοιμαστούμε για αύξηση των ναύλων. Οι αποστάσεις θα οδηγήσουν σε λιγότερες διαθέσιμες θέσεις άρα και έσοδα αλλά με το ίδιος μεταφορικό κόστος για τις εταιρίες, επομένως η αυξηση του κόστους για τον ταξιδιώτη θεωρείται εξαιρετικά πιθανή.

Η αύξηση των τιμών θα επιφέρει και αύξηση των ταξιδιωτικών πακέτων.Την ώρα που η υφήλιος βυθίζεται σε ύφεση λόγω της επιδημιολογικής κρίσης, οδηγώντας σε συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος θα υπάρχουν επιπτώσεις και στην τουριστική κίνηση.Όμως ακόμη και αν  αποφευχθεί , σίγουρα η λειτουργία των ξενοδοχείων το 2020(όσους μήνες τελικώς λειτουργήσουν)δε θα έχει καμία σχέση με το καλοκαίρι του 2019.Οι περιορισμοί για την απόσταση θα επιφέρουν σοβαρές αλλαγές και στο συγκεκριμένο κλάδο.

Οι παραπάνω περιπτώσεις είναι ενδεικτικές αλλά δεν είναι οι μόνες. Αντίστοιχες ανατροπές αφορούν στην εκπαίδευση, στην λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών ή πολύ περισσότερο σε εκδηλώσεις, δημόσιες ή ιδιωτικές, συνάθροισης κοινού.Είναι παραπλανητικό να συζητάμε για επιστροφή στην κανονικότητα, χωρίς να υπάρχουν οι συνθήκες που θα το επιτρέπουν.Οφείλουμε με σοβαρότητα, σχεδιασμό και ψυχραιμία να προετοιμαστούμε για την επιστροφή στην πραγματικότητα, οπως αυτή διαμορφώνεται με τον Κορονοιό. Και αυτή θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.Σίγουρα πολύ δυσκολότερη απο τις 40 ημέρες καραντίνας.