H φούσκα της Σαντορίνης όπως την δημιούργησαν οι σεισμοί και ο άνθρωπος
Οι πρόσφατες ανησυχητικές εξελίξεις στη Σαντορίνη, μου φέρνουν στη μνήμη τις κουβέντες του καθηγητή Λέκκα στο επιστημονικό συνέδριο Santo project τον Μάιο του 2024.
Μίλησε για την επικινδυνότητα της περιοχής και κυρίως για την άναρχη και επικίνδυνη δόμηση στην άκρη του γκρεμού.
Μίλησε και για τον αυξημένο κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές από πιθανές κατολισθήσεις τη στιγμή που εκατοντάδες πούλμαν και χιλιάδες τουρίστες ανεβαίνουν προς τη χώρα του νησιού.
Είναι καιρός η μανία για πλουτισμό και η επίδειξη να μην αποβαίνει σε βάρος της ανθρώπινης ζωής και της ασφάλειας.
Αν συμβεί ένα μέγα γεγονός σε περίοδο τουριστικής ακμής -το νησί είναι ήδη θύμα του υπέρ τουρισμού- θα θρηνήσουμε εκατοντάδες απώλειες και η τοπική οικονομία θα καταστραφεί.
Η καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη της Σαντορίνης στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού, ήταν μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Γνωστή ως Μινωική έκρηξη, συνέβη μεταξύ του 1613-1620 π.Χ. απελευθερώνοντας δεκάδες κυβικά χιλιόμετρα μάγματος, ηφαιστειακά αέρια και θραύσματα πετρωμάτων που κάλυψαν την προϊστορική πόλη του Ακρωτηρίου.
Έκτοτε η Στρογγύλη, η σημερινή Θήρα, άλλαξε μορφή καθώς σημειώθηκε απόθεση υλικών, κατακρήμνιση πετρωμάτων και τεράστιο τμήμα της βυθίστηκε στη θάλασσα.
Ο ουρανός σκοτείνιασε για μήνες ενώ το τσουνάμι που ακολούθησε ταξίδεψε στις βόρειες ακτές της Κρήτης καταστρέφοντας τα μινωικά ανάκτορα της Κνωσού.
Πολλούς αιώνες μετά, η ηφαιστειακή δραστηριότητα συνεχίστηκε εντός της καλδέρας με φοβερές εκρήξεις που απελευθέρωσαν λάβα, αέρια και πυροκλατικά υλικά από έναν μαγιάτικο θάλαμο, σχηματίζοντας τη μικρή και μεγάλη Καμένη.
Τα δυο νησιά αποτελούν ένα μοναδικό φυσικό εργαστήριο η δράση του οποίου παρακολουθείται συστηματικά από ένα δίκτυο επιστημονικών οργάνων που μετρούν τη σεισμική δραστηριότητα, τις εδαφικές μετακινήσεις, τη θερμοκρασία και τη χημική σύσταση των θερμών πηγών.
Σήμερα που η Σαντορίνη δοκιμάζεται πρέπει επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες γης να καταλάβουν ότι μπρος στον παρά που όλοι κυνηγούν πρέπει να μπαίνουν και άλλες αξίες.
Του σεβασμού στον άνθρωπο, την προσοχή στο περιβάλλον και την υπακοή στους νομούς της φύσης.
Άλλωστε αυτό που δημιούργησε αυτό το παγκόσμιο κάλος βγήκε μέσα από μεγάλα γεωφυσικά φαινόμενα που ίσως κάποτε επαναληφθούν.
Ο σεισμός ως φυσικό φαινόμενο είναι γνωστό ότι δεν σκοτώνει όπως ο κεραυνός.
Σκοτώνει η ανθρώπινη αμέλεια μπροστά στο φαινόμενο, η ανοησία και η άγνοια.
Ας μην αναθεματίζουμε την φύση.
Ας την σεβαστούμε καλύτερα !