Γράφει ο Γιώργος Δ.Παπαδάκης
Η “πράξη για την Ανατολική Μεσόγειο” ,γνωστή εις τους παροικούντες ως “East Med Act” πέρασε ψες αργά και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας και οδεύει ολοταχώς προς ψήφιση στην ολομέλεια ώστε να καταστεί νόμος των Ηνωμένων Πολιτειών
Τι είναι αυτή η “East Med Act“;Είναι το νομοσχέδιο -προσέξτε ακριβώς τον τίτλο- για την “Ασφάλεια και την Ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο”.Χρειάζεται ερμηνεία; Πρόκειται για την επισημοποίηση δια νόμου της στρατηγικής συνεργασίας των ΗΠΑ με Ελλάδα,Κύπρο,Ισραήλ και Αίγυπτο. Ένα από τα άρθρα του Νόμου αφορά την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Θα πείτε,είναι τόσο ουσιώδες το ότι η μικρή Κύπρος θα μπορεί να αγοράζει αμερικανικά οπλικά συστήματα; Είναι ,γιατί η Κύπρος σ αυτήν την συγκυρία εξακολουθεί ,σε αντίθεση με την “μητέρα Ελλάδα” ,να διαθέτει χρήματα. Έτσι λοιπόν,τώρα ουδείς διεθνής συσχετισμός και καμία ανάγκη “ισορροπίας” μπορεί να; απαγορεύσει στην μικρή Κύπρο να αποκτήσει πολεμικά αεροπλάνα ή ισχυρά πολεμικά πλοία .Όπως επίσης και ουδείς μπορεί να απαγορεύσει στην “μικρή Κύπρο” να τα “εκχωρήσει” σε φιλική της χώρα ,αρκεί αυτή ,ασφαλώς, να είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Το σχέδιο νόμου ωστόσο, σηματοδοτεί και κάτι ακόμη.
Για πρώτη φορά ,με εγγραφή μάλιστα σε νομοθετική διάταξη,οι Αμερικανοί λαμβάνουν θέση στα τεκταινόμενα στο Αιγαίο,καθώς με μία παράγραφο καταδεικνύουν το ποιος είναι ο διαβολέας στην περιοχή.Από την στιγμή που το νομοσχέδιο γίνει νόμος ,ξεκινά η επίσημη και σε καθημερινή βάση καταγραφή των Τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού FIR και του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου. Θα πείτε,γιατί δεν το έκαναν τόσο καιρό;Τώρα το ανακάλυψαν οι φίλοι και σύμμαχοι; Κοιτάξτε ,παλαιότερα και οι ίδιοι και εμείς απλά είχαμε την υποψία. Μετά το ανακαλύψαμε .Δηλαδή όχι εμείς πρώτοι ,αλλά οι Κύπριοι ,Και μετά επιτέλους,αλλάξαμε στρατηγική,δηλαδή όχι εμείς πρώτοι ,αλλά οι Κύπριοι.Εμείς ακολουθήσαμε στην συμμαχία ,με την πλήρη έννοια ,με το Ισραήλ.Και μετά πρώτα οι Κύπριοι και μετά εμείς συμφωνήσαμε μεταξύ μας και με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο, ποιος θα διαχειρίζεται τον πλούτο που κρύβει η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.
Ποια εταιρία δηλαδή θα το διαχειρίζεται. Κι αυτή η εταιρία ευτυχώς ,δεν είναι η Gasprom,αλλά είναι η EXON. Ζητώ συγνώμη για την “ωμότητα” της διατύπωσης,αλλά έτσι είναι οι διεθνείς “σχέσεις”. Ωμές. Ακόμη κι αν ενίοτε παρεμβάλλεται στην διαμόρφωση τους η ευγενής γλώσσα της διπλωματίας…