Πότε και γιατί θα πάει ο Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία

Η επιλογή του Αμερικανού προέδρου να φιλοξενήσει στο Ριάντ τις συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων Αξιωματούχων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον περασμένο Μάρτιο, δεν ήταν τυχαία.
Με αυτήν την επιλογή κρύβεται η βαθιά επιθυμία του Αμερικανού προέδρου, να δώσει έμφαση στον ρόλο του Ριαντ στην περιοχή, ώστε να έχει ένα διαπραγματευτικό χαρτί προκειμένου να πείσει τους Σαουδάραβες να ενταχθούν στις λεγόμενες Συμφωνίες του Αβραάμ και κατά συνέπεια να αναγνωρίσουν επίσημα το κράτος του Ισραήλ. Η Σαουδική Αραβία είναι από τις χώρες που έχουν καταδικάσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας κι διατηρεί την πάγια θέση πως δεν θα αναγνωρίσει το Ισραήλ προτού ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος.
Ο αποφασισμένος -σε όλα του -Τραμπ δεν σταμάτησε εδώ. Σχεδιάζει να επισκεφτεί τη Σαουδική Αραβία στις 13 Μαιου. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες , ο υπουργός εξωτερικών της χώρας , πρίγκιπας Φαϊσάλ μπεν Φαρχάν, επισκέφτηκε την Ουάσινγκτον, συναντήθηκε με τον Μάρκο Ρούμπιο προκειμένου να γίνει η προετοιμασία της συνάντησης. Ακόμη οι Αμερικανοί με τη Σαουδική Αραβία θα υπογράψου μία προκαταρκτική συμφωνία για την ενεργειακή συνεργασία και τη συνεργασία στην πυρηνική τεχνολογία πολιτικής χρήσης, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα, ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Κρις Ράιτ.
Ας δούμε όμως γιατί έχει σημασία για τον Τραμπ , η Σαουδική Αραβία. Κατά την προηγούμενη θητεία του, από το 2017-21, ο Τραμπ πραγματοποίησε το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό στην πλούσια μοναρχία του Κόλπου, διαχρονικά έναν στενό εταίρο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Ο Τραμπ διατήρησε στενούς δεσμούς με επίκεντρο ασφαλώς τις business, ενώ το κρατικό ταμείο πλούτου του βασιλείου επένδυσε δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες που διοικούσαν ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν. Το 2018 η Σαουδική Αραβία χαιρέτησε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την εκ νέου επιβολή οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.
Το πετρέλαιο, για το οποίο τόσο πολύ έχει μιλήσει ο Τραμπ, εξακολουθεί να αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας και εν μέσω χαμηλότερων τιμών πετρελαίου και παραγωγής. Επίσης, η αναπτυσσόμενη εξορυκτική βιομηχανία του βασιλείου αποτελεί βασικό μέρος του σχεδίου «Όραμα 2030» για τη διαφοροποίηση της οικονομίας.
Ο Τραμπ στις 14 με 16 Μαιου θα επισκεφτεί και άλλες δύο χώρες , το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και εδώ τον πρώτο λόγο έχουν οι business. Mόλις πριν από ένα μήνα, οι Αμερικανοί ενέκριναν την πώληση έναντι ποσού 1,96 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,82 δισ. ευρώ) οκτώ drones τύπου MQ-9B στο Κατάρ. Γεωπολιτικά, το Κατάρ, το μικροσκοπικό αυτό εμιράτο του Κόλπου με μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου, διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
Σε ότι αφορά τα Εμιράτα, πιέζουν την Ουάσινγκτον, για ευκολότερη πρόσβαση στην αμερικανική τεχνολογία για να δημιουργήσουν τη δική τους βιομηχανία προηγμένης τεχνολογίας, αλλά οι Αμερικανοί , έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις καλές σχέσεις που διατηρούν με την Κίνα.
Αναμφίβολα έχει τεράστια οικονομική σημασία η επίσκεψη Τραμπ στις τρεις αυτές χώρες τις Μέσης Ανατολής. Στην εξίωση να προσθέσουμε και τις άριστες προσωπικές σχέσεις που διατηρεί ο Τραμπ με τον Νετανιάχου στη Μεση Ανατολή. Το να διατηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ των αραβικών κρατών και το εβραικο κράτος είναι ένα μεγάλο στοίχημα πώς θα τα καταφέρει να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.
Διαβάστε εδώ το άρθρο στα αγγλικά