Σ.Αρναουτάκης: «Δεν είμαι δεδομένος για καμία κυβέρνηση – Δεν είναι σοβαρό να μιλάνε για χειραγώγηση μου όταν έχω συγκρουστεί διεκδικώντας για την Κρήτη»
Απάντηση σε όσους τον κατηγορούν ότι χειραγωγείται από την κυβέρνηση έδωσε μέσα από τον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο μέχρι πρότινος Περιφερειάρχης Κρήτης και εκ νέου υποψήφιος για την Περιφέρεια Σταύρος Αρναουτάκης, που επεσήμανε πως: «Δεν είμαι δεδομένος για καμία κυβέρνηση – Δεν είναι σοβαρό να μιλάνε για χειραγώγηση μου όταν έχω συγκρουστεί διεκδικώντας για την Κρήτη»
Για τον συνδυασμό του με τίτλο «Για την Κρήτη μας συνεχίζουμε», ο κ. Αρναουτάκης, ανέφερε πως: «Αυτό το οποίο μας διακρίνει όλη αυτή την περίοδο, είναι ότι συμβάλαμε στην προετοιμασία όλων των μεγάλων έργων στο νησί. Η αγάπη του κόσμου μας δίνει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε για μια ακόμα φορά την περιφέρεια Κρήτης, υπηρετώντας πάντα την ενότητα, τον συγκρητισμό, την ισόρροπη ανάπτυξη στο νησί. Πάνω σε αυτούς τους άξονες κάνουμε ένα συνδυασμό με άτομα καταξιωμένα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, από κοινωνικούς χώρους ενώντας τις δυνάμεις μας για να μπορούμε σε αυτήν την δεκαετία να δούμε στην Κρήτη, την δεκαετία ανάπτυξης, εργασίας και κοινωνικής συνοχής για το νησί μας, μετά τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα στο νησί.»
Για την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και το 2019 αλλά και για την κομματική του ταυτότητα ανέφερε πως: «Η κομματική μου ταυτότητα ήταν και είναι γνωστή, όμως, αυτή ήταν πάντα έξω από την περιφέρεια και νομίζω αυτό εκτιμάται από όλους τους πολιτικούς χώρους. Εμείς σαν Περιφέρεια, έχουμε ανοιχτή την πόρτα μας για να μπορούμε να επιλύσουμε το μικρό ή μεγάλο πρόβλημα, το οποίο προκύπτει και ειδικά με τους όλους τους δημάρχους του νησιού που πρέπει να πω ότι είναι μια και έχουμε μια εξαίρετη συνεργασία. Πάντα διεκδικώντας από την κεντρική εξουσία, γιατί η κεντρική εξουσία δεν είναι φιλική προς την αυτοδιοίκηση διαχρονικά. Άρα εμείς πρέπει να διεκδικούμε αρμοδιότητες και πόρους από την κεντρική εξουσία. Και πάντα ο κόσμος, ανεξάρτητα από το που ανήκε, από τη νέα δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ και όλο το δημοκρατικό τόξο, δίνει τη στήριξη. Άλλωστε, ο κόσμος στις αυτοδιοικητικές εκλογές ψηφίζει τα ψηφοδέλτια τα οποία ενώνουν, τα οποία είναι ικανά να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες των καιρών. Σταθήκαμε μαζί με τους συνεργάτες, γιατί πάντα η ομάδα είναι αυτή που δίνει τη μάχη και καταφέραμε πολλά κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν συζήτησε με εμένα για στήριξη σε αυτές τις εκλογές, ο αρμόδιος τομεάρχης είχε εκφραστεί θετικά για την στήριξη της υποψηφιότητας μου, όμως δεν προχώρησε κι είναι κάτι σεβαστή η τελική απόφαση του κάθε πολιτικού χώρου. Και ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Μητσοτάκης έχουν εκφράσει την εκτίμηση απέναντι στη δουλειά που κάνουμε απέναντι στην ενότητα, γιατί η Κρήτη έχει ενωθεί και είμαστε ένα στην περιφέρεια. Και έχει ενωθεί. Το 2019, έδωσε τη στήριξη ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα το κάνει η Νέα Δημοκρατία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε στήριξη και από ανθρώπους που είναι στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο. Πάρα πολύς κόσμος άλλωστε με κοιτά στα μάτια και μου δηλώνει τη στήριξη ακόμα κι αν δεν ανήκει σε ένα χώρο. Αυτό μας δίνει τη δύναμη να μπορούμε να πούμε, ναι, συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ψήφο του κρητικού λαού, γιατί ίσως θέλει να δούμε για ποιο λόγο για τέταρτη φορά, επιλέγει ο πολίτης της Κρήτης για να στηρίξει το σχεδιασμό το δικό μας. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε έρθει σε σύγκρουση με την κεντρική εξουσία σε πάρα πολλά, τα οποία δεν αφήνω να φανούνε γιατί δεν χρειάζεται. Και με συναδέλφους από το ΠΑΣΟΚ είχα συγκρουστεί, και με συναδέλφους, από τη νέα δημοκρατία. Εμείς, θέλουμε θετικά να συμβάλουμε για να γίνουν τα μεγάλα έργα στην Κρήτη και όχι αρνητικά. Είμαστε εδώ, εδώ μένουμε, δεν θα μας πει κανείς ότι δεν γνωρίζουμε τα θέματα της Κρήτης, η τα γνωρίζει καλύτερα από το γραφείο του ένας υπουργός ή ένας γραμματέας από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Είναι ξεκάθαρη η θέση μας, είμαστε άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, είμαστε άνθρωποι της καθημερινότητας, είμαστε οι άνθρωποι που παλεύουμε για το καλύτερο. Δεν μπορεί κανέναν Μαξίμου να δώσει εντολή στον Περιφερειάρχη, καλά να είμαστε και πάντα θα υπάρχει η διαφορετική άποψη της αυτοδιοίκησης. Εμείς ζητάμε αρμοδιότητες και πόρους.»
Για τον ΒΟΑΚ: «Αυτό το οποίο ζητείται θα γίνει. Υπάρχει προεργασία. Εμείς θέλουμε να προχωρήσει το έργο, με βάση τα θέλω του Κρητικού λαού κι όχι των διάφορων μελετητών. Θέλαμε αυτά που θέλουν οι τοπικοί φορείς. Μιλάμε για την υπογειοποίηση του ΒΟΑΚ, έχει γίνει συνεννόηση. Διαθέτουμε αυτή την πρόταση που οι φορείς θέλουν τη διεκδικούμε αντιδρούμε και τα περισσότερα υλοποιούνται.»
Για το νέο διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλλι ο κ. Αρναουτάκης, ανέφερε πως: «Το έργο προχωράει, παράλληλα προχωρεί και ο δρόμος. Έχουμε ομόφωνη απόφαση, πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο κι ότι πρέπει να γίνει ένα τούνελ και να μην καταστραφεί μια περιοχή που είναι δέντρα που είναι ό, τι καλύτερο. Υπάρχει για να χαλάσει το φυσικό περιβάλλον. Να λοιπόν μια ακόμα, αντίδραση της περιφέρειας πάνω σε σωστές βάσεις, Ακόμα έχουμε ζητήσει, αντιπλημμυρικά καθώς, αυτή τη στιγμή δεν υπήρχαν αντιπλημμυρικά έργα γύρω από το αεροδρόμιο στο Καστέλι. Έχουμε ζητήσει με επιστολή να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα γιατί δεν σε τόσες εκτάσεις να μην έχουμε αντιπλημμυρικά χτίσιμο πηγαίνει καλά έχουν προχωρήσει οι μελέτες και αυτό το έργο θα προχωρήσει.»
Για την έκταση του Καζαντζάκης, ανέφερε πως: «Πρέπει να διεκδικήσουμε από το ΤΑΙΠΕΔ, ότι δεν μπορεί να γίνει στην έκταση το οτιδήποτε χωρίς την άποψη του Δήμου Ηρακλείου και μάλιστα και της Αλικαρνασσού που τόσα χρόνια έχει επιβαρυνθεί με το αεροδρόμιο. Πρέπει λοιπόν να γίνει μια συζήτηση με τη νέα δημοτική αρχή και με τον αρμόδιο υπουργό και να καταλήξουμε στο ποιο θα είναι το μάστερ πλαν για το αεροδρόμιο, γιατί, πριν φύγει το αεροδρόμιο πρέπει να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες και να μην γίνει ένα άλλο ελληνικό, διότι είναι μια περιοχή φιλέτο πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος και της τοπικής κοινωνίας.»
Για την διαχείριση των υδάτων, επεσήμανε πως: «Χρειάζεται να βρεθεί λύση για την αξιοποίηση του γλυκού νερού του Αλμυρού ποταμού Ηρακλείου, ώστε να μην βρεθούμε με προβλήματα στην ύδρευση κι άδρευση στην περιοχή. Εμείς λέμε πως θα είναι οργανισμός ανάπτυξης κρήτης που έχει την τεχνογνωσία που έχει την ικανότητα να μπορεί να κάνε τη μελέτη και να πάμε σε μια ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων στο νησί μας.»
Για την ενεργειακή διασύνδεση, σημείωσε πως: «Έχει γίνει το μικρό καλώδιο από Πελοπόννησο προς Χανιά και πέρσι που είχαμε ζημιά στο νησί, σε κάποιες μηχανές, καλυφθήκαμε ενεργειακά από την Πελοπόννησο. Δεν μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε τουρισμό, χωρίς να έχουμε λύσει το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας. Μέσα στο 2024 θα είναι έτοιμο και το μεγάλο καλώδιο και έτσι η Κρήτη θα λύσει, οριστικά το πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας.»
Σε ότι αφορά τους λόγους που ζητά την ψήφο του Κρητικού λαού: «Ζητούμε την ψήφο του Κρητικού λαού για να μπορούμε να δούμε τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα στο νησί να γίνουν. Θέλουμε τα παιδιά μας να δουν τα έργα που εδώ και πολλά χρόνια, έπρεπε να έχουν γίνει. Έχουμε παλέψει για αυτό. Έχουμε δουλέψει για αυτό. Με χαμηλούς τόνους εκεί που πρέπει με υψηλούς τόνους, πάλι εκεί που πρέπει και εκτιμούμε ότι αυτά τα μεγάλα έργα θα προχωρήσουν. Θα τα δούμε μέσα στα επόμενα χρόνια. Θέλουμε και γι αυτό ακριβώς το λόγο, χρειάζονται ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις από όλο το δημοκρατικό φάσμα και από όλες τις κοινωνικές δυνάμεις. Γιατί τότε μόνο είμαστε πιο ισχυροί για να διεκδικούμε κεντρικά. Δεν υπάρχει για μας μέσα κανένας πολιτικός χώρος, όπως είπα και στην παρουσίαση του συνδυασμού που παρουσιάσαμε, είμαστε η εθνική Κρήτης.»