Προκάλεσε πολύ μεγάλη εντύπωση. Όχι μόνο γιατί είναι η πρώτη φορά που οι συνομοσπονδίες δείχνουν να κατάλαβαν με τι έχουν να κάνουν στην Ελλάδα, και ποιο «σύστημα» βοήθησαν να επικρατήσει. Προκάλεσε εντύπωση γιατί ουσιαστικά η δήλωση του Χέρμπερτ Χούμπελ μοιάζει να φέρνει ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ο χρόνος; Παραμονή Χριστουγέννων, βράδυ. Τα κεντρικά γραφεία των συνομοσπονδιών είναι κλειστά από την περασμένη Παρασκευή για τα Χριστούγεννα. Το να παίρνει λοιπόν ο τοποτηρητής τους, την έγκριση να προχωρήσει σε μια τόσο «επιθετικά» δήλωση, και αυτή να εμφανίζεται μια τέτοια νύχτα αν μη τι άλλο δίνει την αίσθηση του κατ επείγοντος.
Και όσο για το που σταματά στην επιστολή του ο Χούμπελ; Προφανώς έχει τη σημασία του πως σε αυτή δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην επιθετική δήλωση του Βαγγέλη Μαρινάκη. Στην σκληρή δήλωση του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, που χρησιμοποίησε λέξεις έπειτα από τη «φάρσα» της Κυριακής που οι καθώς πρέπει συνομοσπονδίες είναι αλλεργικές. Στο παρελθόν τέτοιες δηλώσεις κατακρίνονταν αυστηρά. Τώρα δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά. Γιατί; Διότι τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά που δεν έχουν καμία σημασία οι δηλώσεις, αλλά μόνον οι πράξεις.
Πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν πως δεν κατάλαβαν τις δύο επιστολές που έστειλε ο Ολυμπιακός στα μέσα Νοέμβρη. Μια (17 σελίδων) στον Υφυπουργό Αθλητισμού, και μια δεύτερη (12 σελίδων) σε UEFA/FIFA. Επιστολές με τις οποίες έδιναν λεπτομερώς στους παραλήπτες διευθύνσεις και ονόματα για το χάος που έχει προκαλέσει στην ΕΠΟ η διοίκηση Γραμμένου, αλλά και για την παράξενη διαδρομή χρήματος που έχει ως αποτέλεσμα την χειρότερη (με βάση την ισοτιμία κόστους/απόδοσης) ΚΕΔ της Ευρώπης.
Οι επιστολές αυτές δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα. Ξέρουμε για αυτές διάφορα. Δεν τις γνωρίζουμε όμως στο 100%. Και αυτή η λεπτομέρεια πιθανότατα μπορεί να είναι και το ίδιο το «κλειδί» για την αλλαγή σκηνικού στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Διότι αυτό που δεν γνωρίζει κανείς, είναι ότι ο Ολυμπιακός στην επιστολή του προς τις συνομοσπονδίες έχει ειδική αναφορά για 4 Έλληνες διαιτητές. Ονομαστική αναφορά. Για το πώς προέκυψαν, πως επιλέγονται διαρκώς από την ΚΕΔ, και τι… επιδόσεις έχουν είτε στο χορτάρι είτε στο VAR.
O ένας από τους τέσσερις διαιτητές ήταν ο Φωτιάς. Ο δεύτερος ο Ευαγγέλου. Το «ζευγάρι» δηλαδή του Βόλου, όπως το έστειλε ο Μέλο Περέιρα για το απόγευμα που έφερε στο προσκήνιο τις περισσότερες από τις παθογένειες της Εξυγίανσης στους αγωνιστικούς χώρους. UEFA και FIFA είχαν στραμμένα τα βλέμματα στους δύο ρέφερι από τότε. Ο Ευαγγέλου εκτέθηκε ανεπανόρθωτα ακυρώνοντας από το VAR το γκολ του Σουντανί. Ο Φωτιάς ακόμη περισσότερο βλέποντας ο ίδιος στο VAR την ανατροπή του Ελ Αραμπί και «καταπίνοντας» μια παράβαση πέναλτι από εκείνες που δεν μπορείς να τις κατατάξεις στην κατηγορία «ανθρώπινο λάθος».
Ξαφνικά λοιπόν μέσα σε ένα απόγευμα, ο Χούμπελ (όπως λέει ο ίδιος στην επιστολή του) κάθισε μπροστά από την τηλεόραση του και είδε ένα ματς, όπου οι διαιτητές του Μέλο Περέιρα το αλλοίωσαν. Είδε τους συγκεκριμένους διαιτητές να κάνουν τη «δουλειά». Είδε τον Ολυμπιακό που ενάμιση μήνα πριν τους είχε εξηγήσει αναλυτικά στην επιστολή του όσα συμβαίνουν να επιβεβαιώνεται. Και μιας ενδιάμεσα σε αυτόν τον μήνα έγινε το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ και αμέσως μετά το ταξίδι στη Νιόν όπου Αυγενάκης, Γραμμένος και Περέιρα έδωσαν εξηγήσεις για το τι συμβαίνει; Οι συνομοσπονδίες έχουν πια πλήρη την εικόνα μπροστά τους. Ου μην και τις ευθύνες τους, διότι θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι εδώ έχουν τοποτηρητές. Ότι εκείνες είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις…
«Δυστυχώς, οι αμφισβητούμενες αποφάσεις των διαιτητών στον παραπάνω αγώνα, τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και από τους διαιτητές VAR, προξένησαν για μια ακόμα φορά σκεπτικισμό και κριτική όσον αφορά τη λειτουργία της ΚΕΔ, του VAR και της διαιτησίας εν γένει στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν ευαίσθητο τομέα στον οποίο η FIFA και η UEFA έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό και για τον οποίο δεν επιτρέπεται καμία αμφισβήτηση» έγραψε ο Χούμπελ. Δηλαδή κύριε Περέιρα αυτό το… χάλι είναι δικό σου. Η λειτουργία της ΚΕΔ φέρνει αυτό το αποτέλεσμα.
Ο πρώτος άνθρωπος λοιπόν που είναι έκθετος στην Ελβετία, είναι ο… δικός τους. Ο Μέλο Περέιρα που αν έχει την παραμικρή ευθιξία έπειτα από όσα του καταλογίζουν οι συνομοσπονδίες δεν μένει παρά να παραιτηθεί. Προσωπικά δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση αν ο Πορτογάλος υποχρεωθεί πλέον από τα γεγονότα να αναλάβει την ευθύνη. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν 22.500 λόγοι τον μήνα για να μην το κάνει. Θεωρώ όμως ότι η γελοιοποίηση της UEFA και της FIFA στην Ελλάδα, κοστίζουν κάτι περισσότερο…