Θα αφήσουν ξανά τον Τίγρη να μοιράζει ποδιές ή επιτέλους θα του στείλουν καμιά σαλιάρα να φορέσει;
Πώς γίνεται εδώ και… 40 χρόνια να έχει στηθεί ένα πλαίσιο «προστασίας» γύρω από τον Δημήτρη Μελισσανίδη; Μήπως γιατί ο φόβος κρατάει τα στόματα κλειστά;
«Μετά τη λήξη του αγώνα ρώτησα τον αστυνομικό διευθυντή κ. Αλεξανδρόπουλο και μου δήλωσε ότι κάποιοι αστυνομικοί είδαν τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΚ, κ. Μελισσανίδη να χαστουκίζει τον πρόεδρο της ΠΑΕ Άρης κ. Καρυπίδη και ότι τα γεγονότα αυτά θα κατατεθούν στην υπηρεσία τους».
«Κατά την αποχώρηση των διαιτητών στο ημίχρονο προς τα αποδυτήρια βρέθηκαν 2-4 φίλαθλοι της γηπεδούχου ομάδας χωρίς να φέρουν διαπίστευση ή να έχουν δικαίωμα παραμονής στα αποδυτήρια, οι οποίοι προσπάθησαν να επιτεθούν στους διαιτητές φωνάζοντας «Why penalty», «No penalty», «f@ck you all» και ένας εξ αυτών, όπως μου δήλωσαν οι διαιτητές καθότι εγώ ακολουθούσα λίγα μέτρα πίσω, πλησίασε τον πρώτο βοηθό διαιτητή που βρισκόταν πιο μπροστά και λέγοντας του «I’m the boss» τον έπιασε από τα γεννητικά όργανα και τα πίεσε».
Δύο διαφορετικά σημεία από την έκθεση του Συμεών Τσολακίδη, παρατηρητή της αναμέτρησης ΑΕΚ – Άρης. Του πρώτου ημιτελικού κυπέλλου, που διεξήχθη τον Φλεβάρη στο Ολυμπιακό στάδιο.
Μιας εξωφρενικής ιστορίας που έκανε τον γύρο της Ευρώπης καθώς το τιμ των διαιτητών ήταν από την Πορτογαλία. Άλλωστε η συνέντευξη του Αρτούρ Σοάρες Ντίας στον τηλεοπτικό σταθμό της πατρίδας του, SIC, δεν άφηνε πολλά περιθώρια παρερμηνείας: «Να έχεις κάποιον από έναν σύλλογο, να αρπάζει έναν βοηθό διαιτητή από τα γεννητικά όργανα, είναι ντροπιαστικό. Δεν είχα. Δεν ήθελα να πιστέψω αυτό που συνέβαινε. Νιώθω ανίκανος μερικές φορές».
Τίποτε δεν αλλάζει…
– Πείτε μας κύριε Μπάκα, ποιος ευθύνεται για τον ξυλοδαρμό σας;
-Ξέρει ο κύριος Μελισσανίδης…
– Αυτό που ξέρω εγώ, κύριε Μπάκα, είναι ότι βγαίνετε στα κανάλια με το κόκκινο βρακί και το δείχνετε σαν τη Μπριζίτ Μπαρντό σε όλη την Ελλάδα.
Απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ. Ένας διάλογος ανάμεσα στον παρουσιαστή Νίκο Ευαγγελάτο, τον Δημήτρη Μελισσανίδη και τον διαιτητή Φίλιππο Μπάκα -που μετά τον τελικό κυπέλλου Παναθηναϊκού-ΑΕΚ κατέληξε στο νοσοκομείο έπειτα από την ενέδρα και τον ξυλοδαρμό του από οκτώ άτομα-. Πότε έγινε αυτός ο τελικός; Τον Απρίλη του 1995.
Ναι, περνάνε τα χρόνια. Κάποια πράγματα όμως παραμένουν αναλλοίωτα. Όπως και κάποιες συμπεριφορές: Υπερβατικές. Πάνω από τους νόμους, πάνω από τους κανόνες. Πάνω από τη λογική.
Ενδιάμεσα ήταν ο Χριστόφορος Ζωγράφος. Αναπληρωτής αρχιδιαιτητής εν έτει 2014, που βρέθηκε στο νοσοκομείο εκείνον τον Νοέμβρη. «Μαφιόζικη επίθεση», έγραψε ο Τύπος θέλοντας να περιγράψει τον τρόπο που δύο φουσκωτοί τον ξάπλωσαν στον Κολωνό χτυπώντας τον με ρόπαλα στο κεφάλι. «Δέχθηκε τρία απειλητικά τηλεφώνημα από άτομο που μου συστήθηκε ως Δημήτρης Μελισσανίδης» έγραψαν οι εφημερίδες στα… μικρά γράμματα.
Όπως βεβαίως ήταν και ο παρατηρητής διαιτησίας, Δημήτρης Κύρκος: «στο 30′ του αγώνα κινήθηκε απειλητικά εναντίον του και του επιτέθηκε φραστικά ο κ. Μελισσανίδης Δημήτριος λέγοντας του σε έντονο ύφος: «Αρχ… τι ήρθες να κάνεις εδώ; Πάλι στον ίδιο αγώνα ρε ξεφτιλισμένε; Θα σε λιώσω. Θα σε πνίξω με το κασκόλ. Θα σε γαμ… γαμώ τη συμμορία σας».
Μετά το τέλος του ημιχρόνου, κινήθηκε πάλι ο ίδιος προς το μέρος του και τον απείλησε λέγοντάς του: «Θα σε τινάξω στον αέρα. Ξέρω που μένεις και τι κάνεις. Είσαι μέλος της συμμορίας» όπως περιγράφει στο φύλλο αγώνα της αναμέτρησης ΑΕΚ – Ολυμπιακός, ο διαιτητής Καλογερόπουλος τον Φλεβάρη του 2016.
Πως μπορεί 25 χρόνια να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα; Αυτή είναι μια καλή ερώτηση προς την ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και την Πολιτεία που δεν φρόντισε ποτέ να σχηματίσει ένα αληθινό «πλαίσιο προστασίας» γύρω από το ποδόσφαιρο.
Μόνο που τα χρόνια δεν είναι 25 αλλά 40 σύμφωνα με τη Wikipedia. Στο 1980 υπάρχει η πρώτη καταδίκη του Δημήτρη Μελισσανίδη για το ποδόσφαιρο. Για την δωροδοκία δύο ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών!
Πως πραγματικά συμβαίνουν αυτά τα πράγματα: Ο φόβος κρατά τα στόματα μισό-κλειστά. Οι περισσότερες υποθέσεις σαν αυτές που περιγράψαμε επισύρουν κάποιες μικρές ποινές, κάποια πρόστιμα ή ακόμη και παραγράφονται.
Και όσο για τα θύματα: Μάλλον τους τρομάζει περισσότερο αυτό που ακολουθεί. Η διαπόμπευση από τον στρατό των ΜΜΕ που στη θέα του μεγάλου κουμπαρά της διαφήμισης του ΟΠΑΠ, δολοφονεί «συνειδήσεις» και ισοπεδώνει χαρακτήρες. Μια μηχανή του κιμά που δεν κάνει διακρίσεις. Που δεν διστάζει ακόμη και όταν έχει απέναντι της θεσμικούς.
Μην πάτε μακριά. Μόλις το περασμένο Σάββατο η εφημερίδα Live Sport σχεδόν αποθεωτικά παρουσίαζε πρωτοσέλιδα το ρεπορτάζ πως «η ΑΕΚ θεωρεί τον υφυπουργό “Φιλιπινέζα του Ολυμπιακού”» και ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης θα στείλει στον Λευτέρη Αυγενάκη μια «ποδιά» υπηρετικού προσωπικού!
Μια αθλητική εφημερίδα που ο μύθος λέει ότι συντηρείται -όσο τέλος πάντων συντηρείται με τους εργαζόμενους να μετρούν μήνες απλήρωτοι- από το διαφημιστικό «εκτόπισμα» του ΟΠΑΠ. Της εταιρείας όπου συμπτωματικά ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι μικρομέτοχος μεν, αλλά ο ισχυρότερος έλληνας μέτοχος.
Η ίδια εφημερίδα επανήλθε την Δευτέρα και πάλι πρωτοσέλιδα «Ο φίλος τους ο Λευτεράκης» είχε τίτλο το «χτύπημα». «Πως ο Αυγενάκης ένωσε πάλι ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και έφερε απέναντι του FIFA και UEFA» συμπλήρωνε στον υπότιτλο. Ήταν η τέταρτη φορά που φιλοξένησε ένα θέμα με τον Υφυπουργό Αθλητισμού στο πρωτοσέλιδό της μέσα στον Μάη. Προηγήθηκε το «Λευτέρη, ντρέπεσαι καθόλου;» στις 8 Μάη. Και το «πρώτα καρφί, μετά κωλοτούμπα» της 13ης του ίδιου μήνα. Θα μπορούσε κάποιος να διακρίνει έναν «συγκεκριμένο τρόπο» απέναντι σε έναν αξιωματούχο της ελληνικής Κυβέρνησης.
Ο ΟΠΑΠ και η ΑΕΚ
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης βρέθηκε στον ΟΠΑΠ από το 2013. Η ομάδα του η ΑΕΚ παρότι κάθε έννοια ανταγωνισμού έβαζε «βέτο» πριμοδοτήθηκε με χορηγία 2.1 εκατ ευρώ από την άλλοτε κρατική επιχείρηση.
Την ίδια στιγμή μικρότερες χορηγίες έπαιρναν σχεδόν όλες οι ΠΑΕ, αλλά και τα αθλητικά media της χώρας. Το «ασυμβίβαστο» περνούσε κάτω από radar για χρόνια με τον «αστερίσκο» ότι ο «Τίγρης» δεν συμμετείχε στο μετοχικό σχήμα της ΑΕΚ.
Ως ότου ο Υφυπουργός Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βασιλειάδης το 2018 να νομοθετήσει φωτογραφικά με το «Άρθρο 82 – Τροποποίηση άρθρου 3 ν. 2725/1999 (Α΄ 121)» όπου έδινε το δικαίωμα σε οποιονδήποτε επιχειρηματία να συμμετέχει στο μετοχικό σχήμα του ΟΠΑΠ έως 14.99% και την ίδια στιγμή να συμμετέχει και στο μετοχικό σχήμα οποιασδήποτε ΠΑΕ.
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης που ως τότε ήταν ένας απλός, αγνός φίλαθλος της ΑΕΚ και τίποτε παραπάνω γιατί υπήρχε το ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του μετόχου στον ΟΠΑΠ, μπορούσε πλέον άνετα να εμφανίζεται όπως ήθελε. Και δεν θα έχει κανένα πρόβλημα και κώλυμα αν του φωνάζει από την απέναντι εξέδρα «γειά σου Προεδράρα».
Εννοείται ότι ο Γιώργος Βασιλειάδης απολάμβανε προνόμια στη μεταχείρισή του από τον αθλητικό Τύπο, προνόμια από εκείνα που ούτε να τα… φανταστεί ο Αυγενάκης. Προνόμια που μπορούν να συγκριθούν μόνο με εκείνα του προηγούμενου Υφυπουργού Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Κοντονή. Γνωστού και ως «Υπουργάρα» κατά τον Δημήτρη Μελισσανίδη.
Οι δύο Υπουργοί της τέως Κυβέρνησης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνοντας στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου «έριξε» μια νόμιμα εκλεγμένη διοίκηση της ΕΠΟ, ανοίγοντας τον δρόμο στη σημερινή: Την περίφημη διοίκηση της «Εξυγίανσης». Εκείνης που καταγγέλλει σήμερα τη Νέα Δημοκρατία για τη συνεργασία της με την UEFA και τη FIFA και το «μνημόνιο» που θα επιφέρει μια σειρά από μεγάλες αλλαγές στον αθλητικό νόμο.
Θα αφήσουν ξανά τον Τίγρη να μοιράζει ποδιές ή επιτέλους θα του στείλουν καμιά σαλιάρα να φορέσει; Πέρασαν τα χρόνια. Μπορεί και να του χρειάζεται…