Πρώτα τη σταύρωσαν με θεολογικό φανατισμό. Οι ίδιοι άνθρωποι που της κάρφωσαν τα καρφιά στη συνέχεια τη δικαίωσαν. Υπόθεση Ιμάνι Κελίφ: η μεγάλη ευκαιρία για αυτοκριτική της σύγχρονης, αφιλτράριστης δημοσιογραφίας που απλώς αναπαράγει, μετατρέποντας τον εαυτό της εύκολο θύμα της μακιαβελικής πολιτικής.
Στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη ένας δυνατός σεισμός στο Μαρόκο προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και περίπου 50.000 σπίτια καταστράφηκαν μερικώς ή ολοσχερώς.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού έγιναν στόχος των fake news
Λίγες ώρες αργότερα στο Διαδίκτυο εμφανίστηκε η «είδηση» πως ο Κριστιάνο Ρονάλντο προσφέρει δωρεάν το ξενοδοχείο του στο Μαρακές στους πληγέντες.
Αναπαράχθηκε πρώτα από συγκεκριμένα ισπανικά ΜΜΕ και στη συνέχεια απ’ όλο τον κόσμο, συνοδευόμενο από τα απαραίτητα σχόλια για τη μεγάλη καρδιά του CR7. Δεν ήταν το πρώτο fake news που αφορούσε τον Πορτογάλο. Και φυσικά ούτε το τελευταίο. Η σύγχρονη δημοσιογραφία της ταχύτητας και του έντονου ανταγωνισμού προτιμά την «πρωτιά» από την εγκυρότητα. Τα άλλοτε υψωμένα τείχη της μοιάζουν με καπνίζοντα ερείπια πάνω στα οποία βολτάρουν οι «αλογόμυγες» της εύκολης δημοσιότητας και της πολιτικής της ακρότητας που μπορεί να χειραγωγεί την κοινή γνώμη.
Πριν ακόμα την έναρξη τους, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού έγιναν στόχος των fake news.
Το Ολυμπιακό Κέντρο Παρακολούθησης Παραπληροφόρησης που ξεκίνησε από την αμερικανική start-up Newsguard, δημοσίευσε την Τρίτη 23 Ιουλίου, τρεις ημέρες πριν την τελετή έναρξης, 14 «ψευδείς ιστορίες» σε 13 γλώσσες που είχαν κυκλοφορήσει ευρέως στα social media και σε 31 ιστότοπους ειδήσεων και επικαιρότητας.
Πρόκειται για «ψεύτικες αναφορές, κατασκευασμένες από το μηδέν, με περιεχόμενο που παρουσιάζεται πως προέρχεται από έγκυρες πηγές ή κυβερνητικές υπηρεσίες», εξηγεί το Κέντρο Παρακολούθησης.
Από τα αγαπημένα τους θέματα είναι η λεγόμενη έλλειψη προετοιμασίας των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπάρχει βίντεο που δείχνει έναν υπάλληλο της πόλης να ρίχνει μπλε μπογιά στον Σηκουάνα για να φαίνεται πιο καθαρός απ’ ότι είναι. Οι εικόνες προέρχονταν ωστόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Υπάρχει επίσης βίντεο που φέρει τη «σφραγίδα» της CIA σύμφωνα με την οποία η υπηρεσία πληροφοριών καλεί τους Αμερικανούς που θα επισκεφτούν το Παρίσι να μη χρησιμοποιούν το μετρό γιατί «το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής είχε φτάσει στο μέγιστο βαθμό».
Η Viginum, η γαλλική κυβερνητική υπηρεσία που παρακολουθεί τις ξένες ψηφιακές παρεμβολές, ανέφερε πως το συγκεκριμένο βίντεο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ρωσικής επιχείρησης Matriochka, με στόχο τον κορεσμό δημοσιογράφων που ξεπλένουν ψευδείς πληροφορίες.
Οι αναφορές και η GLAAD
Οι συγκεκριμένες αναφορές έχουν έναν καθαρά πολιτικό σκοπό. Πρόκειται για «απόπειρες αποσταθεροποίησης» ώστε να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη στους Αγώνες και στη ΔΟΕ η οποία απέκλεισε τη Ρωσία από τη διοργάνωση λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
«Δεκαέξι από τους 31 ιστότοπους που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις έχουν ιστορικό διάδοσης φιλορωσικής προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένων δέκα ιστότοπων που ανήκουν στο δίκτυο Pravda, μια συλλογή ανώνυμων ιστότοπων που αναδημοσιεύουν περιεχόμενο από πηγές υπέρ του Κρεμλίνου και συχνά αναμεταδίδουν ψευδείς ή κατάφορα παραπλανητικές πληροφορίες», σημειώνει το Newsguard.
Στην περίπτωση της Κελίφ το «ενημερωτικό έγκλημα» ήταν πιο οργανωμένο και κατάφερε να διασπάσει τις τελευταίες άμυνες, γιατί χρησιμοποιήθηκαν αληθινά περιστατικά αναμεμιγμένα όμως με ελλιπή στοιχεία. Τα δάκρυα της Ιταλίδας Αντζελα Καρίνι ήταν αληθινά μέσα σε ένα ψεύτικο περιβάλλον που φρόντισαν να δημιουργήσουν για χάρη της όσοι στόχευαν τους γάλλους διοργανωτές και τη ΔΟΕ.
Κανείς δεν άκουγε τα επιχειρήματα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κανείς δεν αναζήτησε να μάθει το ιστορικό της ηγεσίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας. Ο «άνδρας» που νίκησε την αδύναμη Καρίνι ήταν πιο εύπεπτη και δημοφιλής τροφή για σκέψεις και απόψεις από την αλήθεια.
Η GLAAD, η μεγαλύτερη οργάνωση υπεράσπισης των ΛΟΑΤΚΙ στον κόσμο, και η InterACT, η οποία εργάζεται για την ενδυνάμωση των intersex νέων και την προώθηση των δικαιωμάτων όλων των ατόμων με έμφυτες παραλλαγές στα φυσικά χαρακτηριστικά του φύλου τους, εξήγησαν με κάθε λεπτομέρεια πως η Ιμάνι Κελίφ είναι γυναίκα και δεν έχει σχέση με τρανς ούτε προσδιορίζεται ως intersex.
Κάποιοι υπερδραστήριοι των social media που συνέβαλαν τα μέγιστα για την παραμόρφωση της πραγματικότητας, όπως ο Λόγκαν Πολ, απολογήθηκαν για τη διασπορά της παραπληροφόρησης. Το ίδιο έπραξε και η Καρίνι που με τα δάκρυά της φούντωσε τη φλόγα της παραπληροφόρησης. Η λάσπη όμως είναι από τους λεκέδες που μένουν ανεξίτηλοι.