«Ο ανιψιός του Ιβάν, 10 εκατ. ευρώ; Μα το παιδί δούλευε σερβιτόρος…»

Δημοσιεύτηκε στις 21/12/2019 23:34

«Ο ανιψιός του Ιβάν, 10 εκατ. ευρώ; Μα το παιδί δούλευε σερβιτόρος…»

Μια ακόμη μεγάλη αποκάλυψη από το One Channel για το σκάνδαλο πολυιδιοκτησίας «ΠΑΟΚ-Ξάνθης». Και επί της ουσίας: Μια ακόμη επιβεβαίωση του αυτονόητου. Πως πίσω από την περίφημη αγοροπωλησία των αθλητικών εγκαταστάσεων της ακριτικής ομάδας, δεν είναι άλλος από τον Ιβάν Σαββίδη. Όχι μόνο γιατί ο «κατά παραγγελία» νέος ιδιοκτήτης τους, Ιωάννης Καλπαζίδης, είναι ανιψιός (γιος της αδερφής) του ομογενή επιχειρηματία οπότε οι κρίκοι της σκέψης δημιουργούν μια αλυσίδα. Αλλά και γιατί ουδέποτε ο συγκεκριμένος θα μπορούσε να έχει την οικονομική δυνατότητα που προκύπτει μέσα από το deal, που ταρακουνά συθέμελα τον κατά τα άλλα… μαγικό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

«Ποιος, ο Γιάννης; Καλό παιδί. Βιοπαλαιστής. Σε κάτι καφετέριες δούλευε. Σερβιτόρος αυτός και η αδερφή του σε ένα κομμωτήριο» λένε στην κάμερα του One channel οι συντοπίτες του. Οι κάτοικοι του Κιλκίς που τον γνωρίζουν από μικρό παιδί. Που θυμούνται τον πατέρα του Αλέξανδρο εργάτη στο εργοστάσιο. Που ξέρουν καλά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε η οικογένεια, όπως οι περισσότερες οικογένειες εκεί. Και που καταλαβαίνουν άμεσα πως μπορεί ο… Γιάννης να εμφανίζεται «κροίσος».

Πού να τα βρει ο Ιωάννης Καλπαζίδης τα 10 εκατ. ευρώ, που εμφανίζεται να βάζει στην κυπριακή εταιρία RFA ως ο κύριος μέτοχος της, προτού γίνει η εξαγορά των αθλητικών εγκαταστάσεων της ΠΑΕ Ξάνθης; Πώς να τα μαζέψει κάποιος που δούλευε για 700-800 ευρώ τον μήνα. «Σίγουρα είναι του θείου του» ακούγεται να ομολογεί ένας από τους συντοπίτες του στο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού.

Είναι δεδομένο λοιπόν ότι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού θα πρέπει πέραν όλων των άλλων, αν θέλει να φωτίσει την υπόθεση, να αναζητήσει τα οικονομικά στοιχεία. Και βέβαια την διαδρομή του χρήματος.

Ποιος έβαλε στην RFA τα 10 εκατ ευρώ πριν από την αγοραπωλησία του 2018;

Αν τα χρήματα όπως φαίνεται από τα διαδοχικά ρεπορτάζ του One Channel είναι του Ιβάν Σαββίδη; Τότε συμβαίνει το προφανές. Και ο ΠΑΟΚ με την Ξάνθη έρχονται αντιμέτωποι ακόμη και με την απειλή του υποβιβασμού μέσω μιας «τριγωνικής σχέσης» που απαγορεύεται ρητώς από την αθλητική νομοθεσία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με μια σειρά. Για να παρακολουθήσουμε τον νέο κύκλο αποκαλύψεων από το One Channel για την υπόθεση.

Ως γνωστόν η RFA, μία από τις πολλές κυπριακές εταιρείες συμφερόντων της οικογενείας Σαββίδη, εξαγόρασε το 2018 τις εγκαταστάσεις της ΠΑΕ Ξάνθη αποκτώντας εμμέσως τον έλεγχο της ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης.

Κύριος μέτοχος της εταιρίας εμφανίζεται ο ανιψιός του Ιβάν Σαββίδη, Ιωάννης Καλπαζίδης, ο οποίος για χρόνια διέμενε στο Κιλκίς.

Ακριβώς πριν από την εξαγορά των εγκαταστάσεων της Ξάνθης είχαν μπει στην RFA 10 εκατομμύρια ευρώ με αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Τα 10 εκατομμύρια, σύμφωνα με έγγραφα της ίδιας της RFA, δηλώθηκε ότι δόθηκαν από τον βασικό μέτοχό της, τον 40χρονο Ιωάννη Καλπαζίδη, ο οποίος στο παρελθόν εμφανιζόταν και σε άλλες εταιρείες συμφερόντων Σαββίδη.

Πού βρήκε λοιπόν ο Ιωάννης Καλπαζίδης τα 10 εκατομμύρια και τα επένδυσε στην κυπριακή εταιρεία; Το One Channel ταξίδεψε στο Κιλκίς για να διαλευκάνει το μυστήριο πώς ο γιος ενός βιοπαλαιστή που εργαζόταν στη βιομηχανική ζώνη της περιοχής, με μισθό 700-800 ευρώ το μήνα, βρέθηκε με τέτοια περιουσία.

Ο Αλέξης Καλπαζίδης, ο πατέρας του Γιάννη που βρέθηκε με τα 10 εκατομμύρια, ήταν εργάτης σε εργοστάσιο της βιομηχανικής ζώνης του Σταυροχωρίου. Είχε παντρευτεί τη μεγαλύτερη αδερφή του Ιβάν Σαββίδη, τη Σοφία, και ζούσαν μαζί στη Μεγάλη Βρύση, ένα μικρό χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κιλκίς. Εκεί επισκεπτόταν την οικογένεια Καλπαζίδη ο Ιβάν Σαββίδης από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά τη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν είχε αρχίσει να ψάχνει την τύχη του στην Ελλάδα.

Τα παιδιά του Αλέξη Καλπαζίδη, ο Γιάννης και η Ελίνα, μεγάλωσαν με τις δυσκολίες κάθε οικογένειας που βασίζεται στο εισόδημα ενός χαμηλόμισθου πατέρα. Πριν από τουλάχιστον μία δεκαετία ο Γιάννης Καλπαζίδης εργαζόταν στο καφέ Αζούρο ως υπάλληλος. Σήμερα η συγκεκριμένη καφετέρια έχει κλείσει. Η αδερφή του άνοιξε κομμωτήριο και το έκλεισε πριν από μερικά χρόνια. Τίποτα από αυτά δεν μαρτυρά πώς μπορεί να συγκεντρώθηκαν 10 εκατομμύρια ευρώ. Ένα ποσό, που για να μαζέψει κανείς όταν δουλεύει σε καφετέριες, και αποταμιεύει για παράδειγμα 400 ευρώ το μήνα, χρειάζονται περισσότερα από 2.000 χρόνια.

Ο αγώνας για την οικογένεια Καλπαζίδη έγινε ακόμα πιο δύσκολος όταν έφυγε από τη ζωή ο πατέρας.

Το 2008 ο Γιάννης, 29 χρονών πλέον, φεύγει αθόρυβα από το Κιλκίς. Χωρίς να το μοιραστεί με φίλους και συνεργάτες, το 2013 βρίσκεται να εργάζεται στην Ξάνθη, στην πρώτη επίσημη εργασιακή του σχέση με τον θείο του, Ιβάν. Μια σχέση που δεν προκαλεί και δεν ιντριγκάρει. Τόσο με την μισθολογική του κατάσταση, που δεν φαίνεται να διέφερε από αυτή συναδέλφων του, όσο και με τα καθήκοντά του ως μέλος του ΔΣ της ΣΕΚΑΠ και όχι για παράδειγμα ως διευθύνων σύμβουλος ή αντιπρόεδρος. Πέντε χρόνια αργότερα κάνει μια «μπίζνα» που μπορεί μόνο κάποιος βαθύπλουτος να φέρει σε πέρας.

Τι λένε άραγε για αυτό οι φορολογικές αρχές; Είναι δηλωμένα αυτά τα χρήματα; Και το σημαντικότερο: Aπό τι είδους δραστηριότητες προέρχονται;

Δείτε το ρεπορτάζ του One Channel

© Πηγή: In.gr