Λ. Αυγενάκης: «Το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο στη Ραφήνα θα είναι πρότυπο στην Ευρώπη»

Δημοσιεύτηκε στις 01/07/2020 15:36

Λ. Αυγενάκης: «Το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο στη Ραφήνα θα είναι πρότυπο στην Ευρώπη»

Τα σχέδια κατασκευής και λειτουργίας του πρώτου στην Ελλάδα Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου, σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Ραφήνας/Πικερμίου παρουσιάστηκαν σε πανηγυρική εκδήλωση στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο.

Η κατασκευή και λειτουργία Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου υλοποιεί τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για στήριξη στον αθλητισμό των ΑμεΑ, στο πλαίσιο της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής και των πρωτοβουλιών για τα Άτομα με Αναπηρία.

Στην παρουσίαση του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Ραφήνας/Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Φουντουλάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, Γρηγόρης Πολυχρονίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο, Χρήστος Καλούδης, ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, Κωνσταντίνος Σέχος, η διοίκηση του ΟΑΚΑ, η διοίκηση του ΣΕΦ, πλήθος Παραολυμπιονικών και αθλητών ΑμεΑ.

 

Την παρουσίαση του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου έκανε ο Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Λιόντος, αναφέροντας τα εξής: 

 

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε την πρόταση της εταιρείας μας «Λιόντος και Συνεργάτες» για το νέο Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, το οποίο θα κατασκευαστεί στο Δήμο Ραφήνας/ Πικερμίου. Φιλοδοξεί  ρεαλιστικά να αποτελέσει ένα σημαντικό τοπόσημο με εθνική, βαλκανική και πανευρωπαϊκή διάσταση. 

Ορόσημο μιας νέας αντίληψης που συνδέει τον αθλητισμό με τον πολιτισμό, μιας κοινωνίας που επιβεβαιώνει συνεχώς και με έμπρακτο τρόπο, την προσήλωση της στις διαχρονικές αξίες της κοινωνικής συνοχής, της ισότητας και της δίκαιης προσβασιμότητας σε όλες και όλους ανεξαρτήτως τους πολίτες. 

 

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ – ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Η θέση του οικοπέδου, που επιλέχθηκε για την εν λόγω εγκατάσταση, κρίνεται ιδανική, επί της οδού Αρίωνος, στα νότια σύνορα του δήμου Ραφήνας/Πικερμίου, στην περιοχή «Διάκου Μάντρες».

Βρίσκεται σε κομβικό σημείο, κοντά στο λιμάνι της Ραφήνας, τον διεθνή αερολιμένα Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος, με εύκολη πρόσβαση από κεντρικές οδικές αρτηρίες, όπως η Αττική οδός, η Λεωφόρος Μαραθώνος, η Περιφερειακή Υμηττού και σε κοντινή απόσταση από την επέκταση του προαστιακού που σχεδιάζεται.

 

Η εγκατάσταση πρόκειται να υλοποιηθεί σε οικόπεδο 65 στρεμμάτων. Έχει τραπεζοειδές σχήμα και κατά τον σχεδιασμό έχει δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την εξασφάλιση της πρόσβασης των ΑμεΑ, σε κάθε σημείο του οικοπέδου.

 

Κύριο μέλημα της μελέτης μας ήταν η εξασφάλιση πρόσβασης σε αθλητές και επισκέπτες, είτε με όχημα, είτε με αμαξίδιο, σε κάθε σημείο του οικοπέδου. Τούτο επιτυγχάνεται με την κατασκευή ραμπών και κατάλληλη κλίση δρόμων της τάξεως του 3%, αλλά και με πρόβλεψη θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ κοντά σε κάθε εγκατάσταση.

 

ΖΩΝΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

Στο αθλητικό κέντρο περιλαμβάνονται, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις και στεγασμένοι χώροι.

Το οικόπεδο χωρίζεται νοητά σε πέντε ζώνες:

Στην 1η ζώνη περιλαμβάνεται η κύρια είσοδος της εγκατάστασης που προβλέπεται από την οδό Αρίωνος, οι κερκίδες του σταδίου και ο χώρος στάθμευσης.

Στη 2η ζώνη περιλαμβάνεται το γήπεδο ποδοσφαίρου με φυσικό χλοοτάπητα, κατάλληλο και για αθλήματα στίβου, ο περιμετρικός στίβος οκτώ διαδρομών και  το κτίριο του ξενώνα.

Στην 3η ζώνη περιλαμβάνονται οι κλειστές εγκαταστάσεις του γυμναστηρίου και του κολυμβητηρίου.

Στην 4η ζώνη βρίσκονται οι υπαίθριοι αθλητικοί χώροι.

Η  5η είναι η ζώνη μελλοντικών χρήσεων όπου προβλέπονται υπαίθρια γήπεδα τένις, καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου 7Χ7.

 

ΥΛΙΚΑ

Επιλέγονται υλικά κατάλληλα για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου ώστε να αποκτά χαρακτηριστικά πεζόδρομου, ικανοποιώντας ταυτόχρονα την ανάγκη για άθληση αλλά και για ψυχαγωγία.

 

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ – ΧΡΗΣΕΙΣ 

Το συγκρότημα περιλαμβάνει κλειστούς και υπαίθριους χώρους. Οι κλειστοί χώροι είναι ο ξενώνας, αθλητών και συνοδών, η κερκίδα, με υποστηρικτικούς χώρους, το κλειστό γυμναστήριο και το κλειστό κολυμβητήριο. 

Α) Οι υπαίθριοι χώροι περιλαμβάνουν: Βοηθητικό γήπεδο 11×11 με τρεις (3) διαδρομές μήκους 100 μέτρων για προθέρμανση, ένα γήπεδο 5Χ5 διαστάσεων 20Χ40 μέτρων, με συνθετικό χλοοτάπητα, ένα γήπεδο 7Χ7 διαστάσεων 30Χ50 μέτρων με συνθετικό χλοοτάπητα, 2 υπαίθρια γήπεδα τένις και 2 υπαίθρια γήπεδα μπάσκετ, όλα κατάλληλα για Παραολυμπιακά αθλήματα, καθώς και χώρους πρασίνου και παιδική χαρά.

 

Β) Το στάδιο περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου 11Χ11 με φυσικό χλοοτάπητα με περιμετρικό στίβο 8 διαδρομών και κτίριο κερκίδων. 

Οι κερκίδες μπορούν να φιλοξενήσουν 1600 θεατές. Υπάρχει πρόβλεψη για πρόσβαση των ΑμεΑ  στην ανώτερη και στην κατώτερη στάθμη των κερκίδων. 

Στο κτίριο της κερκίδας στεγάζονται επίσης  υποστηρικτικοί χώροι όπως χώροι γυμναστικής, αποδυτήρια, WC, κ.ά.

 

Γ) Το Κλειστό Γυμναστήριο Παραολυμπιακών αθλημάτων περιλαμβάνει επιπλέον προπονητήριο και υποστηρικτικούς χώρους όπως αποδυτήρια, WC, βοηθητικούς χώρους, ιατρεία, γραφεία κ.ά. 

Το κλειστό κολυμβητήριο διαθέτει  πισίνα διαστάσεων 33,30 x 25,00 μέτρων αγωνιστική, κατάλληλη και για αγώνες πόλο, με δεξαμενή προθέρμανσης και υποστηρικτικούς χώρους όπως αποδυτήρια, WC, βοηθητικούς χώρους, γραφεία κ.ά. 

Σε κάθε κτίριο προβλέπεται πρόσβαση των ΑμεΑ τόσο στη στάθμη του αγωνιστικού χώρου και των αποδυτηρίων όσο και στην άνω στάθμη των κερκίδων.

 

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Στο κτίριο του κλειστού γυμναστηρίου προβλέπεται λόγω προσανατολισμού η τοποθέτηση φωτοβολταικών συστημάτων στην οροφή, για εξοικονόμηση ενέργειας.

 

ΞΕΝΩΝΑΣ

Ο Ξενώνας ή το κτίριο φιλοξενίας αθλητών, αποτελείται από ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο. 

Στο ισόγειο του ξενώνα προβλέπονται χώροι γραφείων συλλόγων, καθώς και εστιατόριο – αναψυκτήριο.

Στις στάθμες των ορόφων σχεδιάζονται τα δωμάτια των αθλητών. Σε κάθε όροφο προβλέπονται επίσης κοινόχρηστοι χώροι καθιστικού και χώροι για την προετοιμασία γεύματος. 

Το κτίριο μπορεί να φιλοξενήσει ως και 50 άτομα. Ικανοποιούνται οι προδιαγραφές ΑμεΑ σε όλους τους χώρους του ξενώνα.

Το κτίριο του ξενώνα  σχεδιάζεται σε άμεση σχέση με τις εγκαταστάσεις του σταδίου. Τα γραφεία τα οποία βρίσκονται στο ισόγειο είναι εύκολα προσβάσιμα για το κοινό και τους εργαζόμενους, ενώ τα περισσότερα  δωμάτια φιλοξενίας έχουν θέα προς το στάδιο.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Όλες οι εγκαταστάσεις δομούν μία ενιαία λειτουργική ενότητα, ικανή να φιλοξενήσει ένα μεγάλο αριθμό Παραολυμπιακών αθλημάτων καθώς και μεγάλο αριθμό θεατών. 

Πρόκειται για ένα έργο με  περιφερειακή και εθνική διάσταση που συγχρόνως  συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και θα στεγάσει τις ανάγκες των αθλητών ΑμεΑ, για προπόνηση, αθλητικές διοργανώσεις, αλλά και περιπάτου, σε ένα περιβάλλον πρασίνου με ποικίλες δραστηριότητες.

 

Το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο συνιστά  ένα  έργο σημαία για ολόκληρη τη χώρα. Για την εταιρείας μας, «Λιόντος και συνεργάτες», αποτελεί τιμή η συμβολή μας σε αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα, εχέγγυο και εγγύηση ταυτόχρονα, μιας δίκαιης και ευνομούμενης πολιτείας, που επιδιώκει συνεχώς με έργα και αποτελέσματα, τη βιώσιμη ανάπτυξη, με φορείς αδιακρίτως όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες»

 

Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε:

 

«Ευχαριστώ τον Θεό που με αξιώνει σήμερα να συζητάμε για ένα τέτοιο έργο κοινωνικής πνοής.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ένας στους τέσσερις πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 25% δηλαδή των πολιτών, άνω των 16 ετών έχει αναφέρει κάποια μορφή μακροχρόνιας αναπηρίας. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι 24%, μία μονάδα κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. 

 

Η Κυβέρνηση, ήδη από τις προγραμματικές της δηλώσεις, είχε δεσμευθεί για την ανάπτυξη πολιτικών για  την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής: στην εκπαίδευση, την υγεία, την εργασία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα ΑμεΑ για πραγματική ένταξη στην κοινωνική και την επαγγελματική ζωή. 

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στις άμεσες προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής την διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδίου για ουσιαστικές και αποτελεσματικές πολιτικές για την ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ, για να πολεμήσουμε στη ρίζα οποιαδήποτε διάκριση, οποιοδήποτε στερεότυπο μπορεί να υπάρχει ακόμη σήμερα απέναντι στα ΑμεΑ, γιατί εκτός από ίσες ευκαιρίες, τα ΑμεΑ αξίζουν κάτι το οποίο δεν κοστίζει τίποτα, και αυτό είναι η αξιοπρέπεια. 

 

Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού συστάθηκε Τεχνική Διυπουργική Επιτροπή, υπό την εποπτεία του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη, προκειμένου να επεξεργαστεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. 

Φυσικά, στην Διυπουργική αυτή Επιτροπή συμμετέχουμε και εμείς, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με στελέχη της υπηρεσίας μας και βρισκόμαστε στο στάδιο του καθορισμού των στρατηγικών στόχων και δράσεων του τομέα του αθλητισμού στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης. 

 

Ειδικότερα, στον τομέα του αθλητισμού είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει και θα ανέβουν άμεσα στη διαβούλευση. 

Με διάταξη ρυθμίζονται τα ζητήματα της εκπροσώπησης των μελών στη διοίκηση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής. Επιδιώκεται η δικαιότερη και σύμφωνη με τις αρχές του αθλητισμού εκπροσώπηση στην 11μελή ολομέλεια της Διοίκησης της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής των επιμέρους φορέων, δηλαδή της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ.), της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι (Ο.Σ.Ε.Κ.Κ.) και του Συλλόγου Παραολυμπιονικών.  

 

Επίσης με νομοθετική διάταξη αναγνωρίζεται ο καθοριστικός ρόλος των αθλητών συνοδών ΑμεΑ, οι οποίοι συμμετέχουν σε αγώνες αθλητών με αναπηρίες. 

Με τον τρόπο αυτό, επιχειρείται να καλυφθεί το νομοθετικό κενό, που παρατηρείται στη μη ρητή συμπερίληψη της εγγραφής στον ειδικό πίνακα διακρίσεων της ΓΓΑ και στη μη ρητή χορήγηση παροχών σε αρτιμελείς αθλητές, που αγωνίζονται νομίμως, με βάση τους διεθνείς Κανονισμούς εκάστου αθλήματος, σε αγώνες Ατόμων με Αναπηρίες. 

 

Και φυσικά να αναφέρω ότι ο σχεδιασμός μας δεν περιορίζεται μόνο στο Αθλητικό Κέντρο που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα. 

Παράλληλα, μεριμνούμε για εργασίες αποκατάστασης και βελτίωσης των συνθηκών και των υποδομών σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις που κατέχει ή/και εποπτεύει η ΓΓΑ. 

 

Τα Άτομα με Αναπηρία δε ζητούν την συμπόνια μας. Άλλωστε η ίδια η ζωή τους έχει διδάξει να είναι πολύ δυνατοί και να πιστεύουν στον εαυτό τους.

Μας ζητούν μονάχα να κάνουμε ως Πολιτεία το αυτονόητο καθήκον μας.

Να προβλέψουμε, ό,τι προβλέπεται για όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες. 

 

Αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα, δεν είναι παρά το αποτέλεσμα, της άοκνης προσπάθειάς μας, της αδιάκοπης αγάπης μας προς όλους όσοι δίνουν τη μάχη της καθημερινότητας, της βαθιάς πίστης όλων ημών, ότι δεν υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών. 

Αλλά και το αποτέλεσμα της συνέπειας στις δεσμεύσεις μας ένα περίπου χρόνο πριν. Και σήμερα, είμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός αυτό. 

 

Όμως η βαθιά ικανοποίηση, η χαρά και το αίσθημα επιτυχίας θα έρθει όταν αυτό εδώ πάρει σάρκα και οστά, και όταν ο πρώτος αθλητής, μπεις σε αυτές τις εγκαταστάσεις για να αθληθεί. 

 

Δεν θα μπορούσα να μην κάνω μια αναφορά στη συνεργασία που είχαμε τόσο με τον Περιφερειάρχη Αττικής, τον καλό φίλο, τον αποτελεσματικό και έμπειρο αυτοδιοικητικό κ. Γιώργο Πατούλη.

Με τα αντανακλαστικά του ανταποκρίθηκε άμεσα και σε συνεργασία με τον ίδιο, τους συνεργάτες του και τους υπηρεσιακούς της περιφέρειας, αναζητήσαμε και βρήκαμε το μέρος που θα στεγάσει την αθλητική οικογένεια των Ατόμων με Αναπηρία στη Ραφήνα. 

 

Και βέβαια δε μπορώ να μην εξάρω τη συνεργασία που αναπτύξαμε με το Δήμαρχο Ραφήνας, Βαγγέλη Μπουρνούς, ο οποίος με βαθιά γνώση των αναγκών και των δυνατοτήτων της περιοχής, διέκρινε από πολύ νωρίς τη δυναμική της δημιουργίας του Αθλητικού Κέντρου, κινήθηκε άμεσα και μας παρείχε κάθε στοιχείο που χρειαστήκαμε για να μπορέσουμε να δώσουμε ζωή στο όραμά μας. 

 

Ασφαλώς, σήμερα, ξεκινάμε όλοι μαζί από τη γραμμή της εκκίνησης για να πάρει σάρκα και οστά αυτό το έργο. 

Σε αυτή την προσπάθεια οι υπηρεσιακοί της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, και κυρίως η τεχνική υπηρεσία μας, είμαι βέβαιος πως θα δώσουν τον αγώνα τους για να μπορέσουμε συντομότατα να έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες και κάθε άλλη αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να τηρηθεί με ευλάβεια το πρόγραμμα υλοποίησης του αθλητικού κέντρου.

 

Θέλω να αναφερθώ στον Πρόεδρο της Παραολυμπιακής Επιτροπής κ. Γιώργο Φουντουλάκη, τον οποίο και ευχαριστώ για τη ζεστή και στενή συνεργασία που είχαμε και που βεβαίως θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την πρόοδο του αθλητισμού των Ατόμων με Αναπηρία.

Ο δικός σας ρόλος πλέον είναι δίπλα στον Μελετητή ώστε με τις γνώσεις και τις εμπειρίες σας να φτιάξουμε ένα απολύτως λειτουργικό, ασφαλές και σύγχρονο αθλητικό κέντρο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. 

 

Επίσης, ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο, Χρήστο Καλούδη, για την ουσιαστική συνεργασία και τη σημαντική βοήθεια σε κρίσιμες στιγμές των συζητήσεών μας, ώστε να επιτύχουμε στην κατασκευή ενός αθλητικού κέντρου που πληροί όλες τις προδιαγραφές για τα ΑμεΑ.

 

Και αφήνω για το τέλος, αλλά σε καμία περίπτωση τελευταίο, τον Πρόεδρο των Παραολυμπιονικών μας, Γρηγόρη Πολυχρονίδη, για την άριστη συνεργασία που έχουμε επιτύχει, για τη σημαντική συμβολή του σε αυτό το εγχείρημα, αλλά και γενικότερα για τις ολοκληρωμένες προτάσεις που έχει καταθέσει σε θεσμικά ζητήματα.

 

Ό,τι είπαμε το τηρήσαμε. Ό,τι λέμε το κάνουμε. Σύντομα θα ξαναβρεθούμε εκεί, στη Ραφήνα, για ένα Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, πρότυπο σε όλη την Ευρώπη».