Διακόσια δισ. δολάρια. Τόσο κόστισαν τα έργα για να φιλοξενήσει το Κατάρ το Μουντιάλ. Κάπως έτσι η εθνική ομάδα της χώρας θα λάβει μέρος για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Αλμοέζ Αλί
Δεν τον σταμάτησαν ούτε τα δικαστήρια
Ραντεβού με την ιστορία. Για μια ομάδα που για πρώτη φορά βρίσκεται στα τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου και που είναι άγνωστο αν θα κατάφερνε να βρεθεί εκεί αν το διοργάνωνε. Το Κατάρ δε θέλει να έχει την τύχη της Νοτίου Αφρικής, η οποία ήταν η μοναδική διοργανώτρια χώρα που δεν κατάφερε να προκριθεί από τον όμιλό της. Αλλά με τη Σαουδική Αραβία και την Γκάνα να είναι οι μοναδικές που βρίσκονται πιο κάτω στο UEFA Ranking από εκείνη ανάμεσα στις 32 ομάδες που θα λάβουν μέρος στο τουρνουά, η αποστολή των γηπεδούχων είναι μάλλον δύσκολη. Σε έναν όμιλο με το φαβορί, που είναι η Ολλανδία, να έχει μεγάλες βλέψεις για κάτι πολύ δυνατό και με Σενεγάλη και Ισημερινό να συμπληρώνουν, το Κατάρ θα παλέψει για τη δεύτερη θέση. Με μια γεννιά παικτών που κέρδισε για πρώτη φορά το τρόπαιο του πρωταθλητή Ασίας και που προετοιμάζεται εδώ και χρόνια γι’ αυτή τη μεγάλη πρόκληση.
Και με… πρωτεργάτη σε αυτή την προσπάθεια; Τον Αλμοέζ Αλί, τον άνθρωπο που είναι κάτι σαν εθνικός ήρωας στο Κατάρ και για τον οποίο πριν από μερικά χρόνια υπήρξε ολόκληρη ιστορία που αφορούσε το αν νόμιμα αγωνίζεται στην Εθνική του Κατάρ ή όχι. Μια ιστορία που ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, επειδή ο Αλί είχε γεννηθεί στο Χαρτούμ του Σουδάν και στο Κατάρ μετοίκησε στα 7 του χρόνια. Η καταγγελία έλαβε χώρα μετά τη διεξαγωγή του ημιτελικού του Asia Cup του 2019. Το Κατάρ είχε επιβληθεί 4-0, με το όγδοο γκολ του Αλί στη διοργάνωση, και οι οικοδεσπότες του τουρνουά απαίτησαν την ακύρωση του δελτίου του, διότι παραβιάζονταν οι κανονισμοί. Μια καταγγελία που έπεσε στο κενό τόσο από την AFC όσο και από το CAS.
Ο Αλί είναι από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές στις επιλογές του εκλέκτορα Φέλιξ Σάντσες με κάμποσες ευρωπαϊκές παραστάσεις, έχοντας αγωνιστεί στην Εουπεν του Βελγίου, στη Λεονέσα της Ισπανίας και στη ΛΑΣΚ Λιντς της Αυστρίας. Εγινε μάλιστα ο πρώτος Καταριανός στην ιστορία που σκόραρε σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα της Ισπανίας. Aπό το 2016 έχει επιστρέψει στη χώρα του, αγωνίζεται με την Αλ Ντουχαΐλ και στην Εθνική ομάδα του Κατάρ μετράει 40 γκολ σε 83 εμφανίσεις. Τι σημαίνει αυτό; Στα 26 του είναι τρίτος σκόρερ όλων των εποχών για το Κατάρ και απέχει μόλις δύο γκολ από τον πρώτο της λίστας, τον Μανσούρ Μουφτάχ. Ο Αλί έγινε το 2021 μόλις ο δεύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία, μετά τον Μεξικανό, Λουίς Ερνάντεζ, που βγαίνει πρώτος σκόρερ σε δύο διαφορετικές ηπειρωτικές διοργανώσεις. Στο AFC Asian Cup του 2019 με εννιά γκολ και στο CONCACAF Gold Cup 2021 με τέσσερα.
O ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
ΦΕΛΙΞ ΣΑΝΤΣΕΣ
Ενα γνήσιο τέκνο της περιβόητης Μασία της Μπαρτσελόνα, στην οποία δούλεψε για μια δεκαετία, από το 1996 έως το 2006, ο Φελίξ Σάντσες αποφάσισε τότε να αναλάβει μια πρόκληση που του προτάθηκε. Να εγκατασταθεί μόνιμα στο Κατάρ και να είναι ο επικεφαλής της «Aspire Academy», δηλαδή της ακαδημίας ολόκληρου του ποδοσφαίρου στο Κατάρ η οποία με σταθερά βήματα θα έφτιαχνε τους ποδοσφαιριστές του μέλλοντος. Και εκείνους που θα έφερναν ποδοσφαιρικές επιτυχίες στη χώρα. Στόχος… επετεύχθη, ο Σάντσες έκανε καταπληκτική δουλειά για μια εφταετία και πλέον μετράει 16 ολόκληρα χρόνια στο Κατάρ. Το 2013 ανέλαβε την εθνική ομάδα Under 19 την οποία οδήγησε έναν χρόνο αργότερα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Ασίας σε αυτές της ηλικίες. Την τελευταία πενταετία βρίσκεται στον πάγκο της Εθνικής ομάδας του Κατάρ, όπου ούτε εκεί άργησε να έρθει η επιτυχία. Για πρώτη φορά στην ιστορία τους κατέκτησαν το πρωτάθλημα Ασίας, σε ένα τουρνουά στο οποίο ο Σάντσες έδειξε τις προθέσεις του και ενόψει Μουντιάλ. Ποιες είναι αυτές; Να αφήνει την κατοχή στον αντίπαλο και να χτυπάει στο transition παιχνίδι.