Μια ανακοίνωση ποτέ δεν μπορεί να είναι η «απάντηση» στην ερώτηση «τι συνέβη σε μία συνάντηση που διήρκεσε ατελείωτες ώρες;». Ειδικά, δε, όταν αυτή η ανακοίνωση εκδίδεται από την ΕΠΟ, τότε τα πράγματα είναι ακόμη πιο χειρότερα. Και η αξιοπιστία της κατακρημνίζεται, αυτόματα.
Με την επίσημη τοποθέτηση της Ομοσπονδίας, αναφορικά με τη συνάντηση που είχαν ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος με υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA και της UEFAκαι των διορισμένων εμπειρογνωμόνων τους στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο, να είναι τουλάχιστον ημιτελής.
To10.gr παρουσιάζει τα πραγματικά γεγονότα, αλλά και όλα όσα συζητήθηκαν στη Νιόν και τα οποία η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφάσισε να μην αναφέρει στη δική της τοποθέτηση για τη συνάντηση.
Συνάντηση των τεσσάρων μεγάλων με FIFA – UEFA
Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, η FIFA και η UEFA αποφάσισαν να καλέσουν σε συνάντηση τους 4 μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όχι εκπροσώπους τους, αλλά τους ιδιοκτήτες. Ετσι, οι Βαγγέλης Μαρινάκης, Δημήτρης Μελισσανίδης, Γιάννης Αλαφούζος και Ιβάν Σαββίδης, θα κληθούν να συναντηθούν με υψηλόβαθμα στελέχη της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, σε μια προσπάθεια να συμφωνηθεί το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου και να υπάρχει μια «συμφωνία κυρίων».
Μάλιστα, το γεγονός ότι οι ίδιοι άνθρωποι θα καλέσουν τον Βαγγέλη Μαρινάκη σε μια τέτοια συνάντηση, αυτομάτως προκαλεί απορίες, σχετικά με όσα αναφέρει η ΕΠΟ στην επίσημη ανακοίνωσή της για τη συζήτηση που είχε με τον Χούμπελ. Επιπλέον, καθίσταται σαφές ότι οι ξένοι κατανοούν και αποδέχονται ότι οι θέσεις και όσα έχει καταγγείλει ο Ολυμπιακός όλο αυτό το διάστημα, δεν είναι λόγια του αέρα, αλλά έχουν βάση. Ενώ αδειάζουν ουσιαστικά την ΕΠΟ, κρίνοντας ότι η διοίκηση Γραμμένου δεν μπορεί να διορθώσει την κατάσταση και να βάλει στο ίδιο τραπέζι τους 4 μεγάλους.
Για την ιστορία, λογικά η συνάντηση θα προγραμματιστεί να γίνει εκτός συνόρων, πιθανότατα στη Νιόν και το πιθανότερο είναι να λάβει χώρα μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου. Αν και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν θα υπάρξει κάποιος από τους τέσσερις, που θα αρνηθεί. Με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να έχει ήδη πετάξει το γάντι από την Πέμπτη, δηλώνοντας ανοιχτός σε συνάντηση με τους «πραγματικούς ιδιοκτήτες».
Νωρίτερα οι εκλογές της ΕΠΟ, παρουσία FIFA – UEFA
Ενα δεύτερο σημείο που αναφέρεται, μεν στην ανακοίνωση της ΕΠΟ, αλλά χωρίς να δίνεται η ανάλογη βαρύτητα, είναι αυτό των εκλογών της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, που πρόκειται να γίνουν μέσα στο 2020. Οι διεθνείς Ομοσπονδίες, λοιπόν, έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές πρέπει να (και θα) γίνουν νωρίτερα από το τέλος της επιτήρησης στο ελληνικό ποδόσφαιρο (31/07). Γιατί αυτό; Διότι οι άνθρωποι της FIFA και της UEFA θέλουν να είναι εδώ και να τις επιβλέψουν.
Καθώς γνωρίζουν τι συνέβη πριν από τρία χρόνια. Και δεν θέλουν να επαναληφθούν ανάλογες καταστάσεις. Δεν θέλουν να υπάρξουν πάλι καταγγελίες και εισαγγελικές έρευνες για βαλίτσες, ξυλοδαρμούς, εκβιασμούς και άλλες παρόμοιες καταστάσεις, που δεν συνάδουν με το ποδόσφαιρο…
Τελειώνει και όλη η ΚΕΔ στις 31 Ιουλίου 2020
Όπως προαναφέραμε, η FIFA και η UEFA έχουν αποφασίσει ότι η 31η Ιουλίου είναι η ημερομηνία που το ελληνικό ποδόσφαιρο παύει να βρίσκεται υπό διεθνή επιτήρηση. Όπως ξεκαθαρίστηκε στη συνάντηση στη Νιόν, αυτό σημαίνει ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές ότι όλοι οι ξένοι που έχουν στείλει οι διεθνείς ομοσπονδίες στην Ελλάδα αποχωρούν. Ολοι. Και ο Φούσεκ, και ο Χούμπελ. Και ο Γεωργίου. Αλλά και όλη η ΚΕΔ. Οχι μόνο οι Περέιρα, Μάριν και Λίντμπεργκ, αλλά και οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης. Όλα τα πρόσωπα που συνδέθηκαν με τη FIFA και την UEFA την τελευταία 4ετία.
Συμφωνία, αλλιώς… Grexit την 1η Αυγούστου
Εάν την 1η Αυγούστου (μετά τις εκλογές, που θα έχουν γίνει νωρίτερα) δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα είναι αρχιδιαιτητής, ποια θα είναι η σύνθεση της ΚΕΔ και το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει μπει στον σωστό δρόμο, μακριά από εξαρτήσεις και συμφέροντα, τότε το Grexit είναι η μόνο λύση. Μάλιστα, FIFA και UEFA υποστηρίζουν ότι εάν η ΕΠΟ δεν καταφέρει να κάνει αυτά που έχει ήδη δεσμευτεί, τότε το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι πολύ σκοτεινό…
Οργή για τις μεταρρυθμίσεις, σκληρό μνημόνιο και «γκάζια» σε Γραμμένο
Το πιο σοβαρό από όλα, και το οποίο επίσης… ξέχασε να αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΠΟ, είναι τα… γκάζια στον Βαγγέλη Γραμμένο για την πρωτοφανή αναλγησία της διοίκησής του σε σοβαρούς τομείς. FIFA και UEFA έστησαν στον τοίχο τον πρόεδρο της εξυγίανσης, επισημαίνοντας ότι «…δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε μεταρρυθμιστικό στην ΕΠΟ εδώ και τρία χρόνια. Είναι ευθύνη δική σας και μόνο».
Οι διεθνείς ομοσπονδίες επέβαλαν σφιχτό χρονοδιάγραμμα-φωτιά μόλις 6 μηνών, στο οποίο θα πρέπει να γίνουν ΟΛΕΣ οι μεταρρυθμίσεις που έχουν αναφερθεί αναλυτικά στις επιστολές Σαμούρα (και όχι μόνο). Εάν η ΕΠΟ δεν αλλάξει μορφή, δεν εξισώσει τη λειτουργία της με τις διεθνείς επιταγές και δεν ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά, τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα. Ηδη ο Γραμμένος ενημερώθηκε ότι το σκληρό οικονομικό μνημόνιο που επιβλήθηκε στην ΕΠΟ δεν αλλάζει. Όπως δεν αλλάζει η συμφωνία με ανεξάρτητη εταιρεία που θα ελέγχει τα οικονομικά, ούτε η τοποθέτηση αναπληρωτή γενικού γραμματέα, που θα… ελέγχει τα πάντα.
Εάν δεν γίνουν, έρχεται… χρεοκοπία της ΕΠΟ
Μάλιστα, στον Γραμμένο δόθηκε αναλυτικός φάκελος με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην ΕΠΟ. Με συγκεκριμένες ημερομηνίες, αναφορικά με το πότε πρέπει να έχει γίνει πράξη το κάθε τι. Μάλιστα, ξεκαθαρίστηκε σε κάθε τόνο, ότι εάν δεν πραγματοποιηθεί έστω μία από τις σχετικές μεταρρυθμίσεις, στο χρονικό διάστημα που θέτουν UEFA και FIFA, η ΕΠΟ δεν θα πάρει τη χρηματοδότηση από τα προγράμματα «Forward» και «Hat-trick». Υψους 6.000.000 ευρώ. Κάτι που πρακτικά σημαίνει… χρεοκοπία της ΕΠΟ.
Η διαιτησία και οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς
Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της διαιτησίας, UEFA και FIFA, μπορεί να στήριξαν την ΚΕΔ (σ.σ. κάτι απολύτως αναμενόμενο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα αποδέχονταν ότι απέτυχαν), ωστόσο εξέφρασαν την έντονη ενόχλησή τους για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Και για τις πολλές φωνές διαμαρτυρίας στη χώρα. Μάλιστα, στις συζητήσεις προέκυψε ένα σοβαρό ζήτημα, που αφορά στις διώξεις και έπεσαν στο τραπέζι και αριθμοί. Καθώς όπως συζητήθηκε, από τις συνολικά 74 υποθέσεις πιθανών δυσμενών δηλώσεων που έφτασαν στους αθλητικούς εισαγγελείς, μόνο οι 10 προωθήθηκαν προς περαιτέρω εξέταση.
«Ξέρουμε τι συμβαίνει…»
Κλείνοντας, στο σχεδόν 8ωρο μίτινγκ που έλαβε χώρα στη Νιόν, ακούστηκαν πολύ σοβαρά πράγματα για όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με τους ιθύνοντες FIFA και UEFA να επαναλαμβάνουν στον Βαγγέλη Γραμμένο ότι γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Και ειδικά στην ΕΠΟ. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον και την εμπιστοσύνη των ξένων στους εγχώριους παράγοντες…